La ciutadania participarà directament del nou Pla d'Acció Municipal de Reus

El procés de participació s'iniciarà el dimecres 18 d'octubre al Centre Cívic Llevant, on es presentaran públicament les accions del PAM 2023-2027

Publicat el 11 d’octubre de 2023 a les 13:03
Actualitzat el 11 d’octubre de 2023 a les 13:05
El Pla d’Acció Municipal 2023-2027 inclourà accions proposades directament per la ciutadania, d’acord amb el procés de participació ciutadana que ha dissenyat la regidoria de Bon Govern, Transparència i Participació de l’Ajuntament de Reus. Aquest procés s’iniciarà amb una audiència pública en què el Govern presentarà les accions del pla recollides a partir de les aportacions del cos tècnic i polític de l’Ajuntament.

Després d’aquesta primera trobada, que tindrà lloc el dimecres 18 d’octubre a les 18 hores al Centre Cívic Llevant, s’engegarà la fase de proposta de la ciutadania. La regidora de Bon Govern, Transparència i Participació, Montserrat Flores, exposa que, en el procés participatiu dissenyat, "és tan important que les reusenques i reusencs coneguin la planificació estratègica i les accions que el govern impulsarà en aquest mandat, com que hi puguin fer aportacions a partir de necessitats, visions i interessos diferents".

La voluntat d'aquesta iniciativa és retre comptes als ciutadans i ciutadans amb voluntat d'enfortiment democràtic. D'aquesta manera, la ciutadania major de 14 anys amb un vincle a Reus, podrà assistir a tres tallers -un per cada eix amb què s'estructurarà el document de planificació- que es duran a terme els dies 23, 24 i 25 d'octubre (als Centres Cívics Mestral, Migjorn i Llevant, respectivament) de 18 a 19.30 hores.
 

Fase de proposta i votacions

Durant aquestes sessions presencials, podran fer propostes sobre accions concretes a incloure al Pla d'Acció Municipal. A partir del 2 de novembre s’iniciarà la fase de votació. Les propostes recollides als tallers de participació seran validades i es penjaran a la plataforma virtual Reus Participa. Les persones de 14 anys o més, empadronades a Reus, podran votar-ne 6 (dos d’entre les propostes sorgides en cada un dels tres tallers de participació), i les 6 més votades per la ciutadania s'incorporaran directament a la redacció definitiva del PAM.

Per tal de facilitar la votació, en aquesta fase hi haurà suport a la participació en la seu de la regidoria de Bon Govern, Transparència i Participació, al Centre Cívic del Carme. Igualment, s’instal·laran Punts d'Interacció Mòbil per acostar el procés de votació a la ciutadania:
  • 6 de novembre, de 10 a 13 hores: Mercat Central
  • 8 de novembre, de 10 a 13 hores: Mercat del Carrilet
  • 11 de novembre, de 10 a 13 hores: Plaça del Gegant Indi.
En paral·lel, el Govern obrirà un procés d’informació sobre el Pla d’Acció Municipal amb els grups polítics de l’Ajuntament.
 

Pressupostos i ordenances

A més de la primera Audiència Pública del PAM 2023-2027 (18 d'octubre), l'Ajuntament de Reus ha programat una altra sessió (19 d'octubre a les 17 hores) sobre els expedients de pressupostos i les ordenances fiscals del 2024, amb l'objectiu d'oferir a la ciutadania informació i la possibilitat de participar en dos instruments estratègics d’acció i de planificació econòmica.

L’audiència pública és un instrument de participació ciutadana, previst als articles 51 i 52 del nou Reglament, que consisteix en una trobada entre l’Ajuntament i la ciutadana "perquè aquesta pugui rebre informació i presentar i debatre propostes en relació amb una determinada actuació pública, activitat o programa d’actuació municipal".