La contaminació de l'antiga Hispània de Reus ja constava en informes del 2020

La CUP insisteix que el govern hauria d'haver alertat l'Agència Catalana de Residus fa dos anys

Publicat el 20 d’octubre de 2022 a les 13:40

L'Ajuntament de Reus hauria d'haver comunicat la contaminació de la Hispània fa més de dos anys. Segons denuncia la CUP, els informes que evidenciaven que els terrenys contenen contaminants són de l'estiu del 2020. Expliquen que per normativa, el consistori tenia l'obligació d'informar-ne l'Agència de Residus, que no n'ha sabut res fins aquesta setmana passada, quan la CUP va denunciar la situació.

Aquest dijous, la portaveu del grup municipal, Marta Llorens, i els regidors Edgar Fernández i Mònica Pàmies, han protagonitzat una acció de protesta. Ho han fet acompanyats d'altres militants de la formació. A l'actual aparcament de zona blava de l'antiga Hispània hi han penjat cartells alertant de la contaminació dels terrenys.

També han encintat els arbres i la sona més afectada de color negre i groc com a senyal de perill. Tot plegat, amb vestits de protecció i mascaretes. La voluntat de la CUP és evidenciar que hi ha un risc que el govern no està abordant.

 

La CUP insisteix al govern que aturi l'aparcament de la Hispània

El consistori sí que ha admès que era conscient de la contaminació de la zona, però defensa que s'ha seguit la normativa de manera correcta. La portaveu de la CUP, Marta Llorens, etziba que «ho fem amb vocació de servei públic, perquè sabem que aquest govern no practica d'ofici la seva funció pública». Ha carregat novament contra el projecte de l'aparcament subterrani, i mantenen que el d'habitatge públic sí que pot tirar endavant tal com s'ha plantejat.

Aquesta vegada han criticat també el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, que consideren que hauria d'haver-se implicat en aquest projecte. «El govern va a la deriva, no hi ha connexió entre les tres regidories», ha afirmat Marta Llorens. També hi prenen part la d'Urbanisme, en mans de Marina Berasategui (ERC) i la d'Habitatge, amb Teresa Pallarès (JxR) al capdavant.

Mònica Pàmies, regidora de la CUP, ha explicat que aquest dimarts van presentar una instància a intervenció de l'Ajuntament de Reus. Volen que es pronunciï sobre la viabilitat del projecte. Els cupaires consideren que la descontaminació dels terrenys no s'ha previst, i que suposarà un sobrecost tan gran que farà aturar la iniciativa.

També subratllen que, per normativa, s'hauria d'especificar la partida destinada a fer l'estudi necessari per delimitar la part contaminada i el seu posterior tractament. Una condició que no figura al projecte actualment. Pàmies insisteix que «l'Ajuntament en tenia coneixement des del 2020».
 

Cartell alertant de perill de contaminaci� a l'aparcament de l'antiga Hisp�nia de Reus
L'acció de la CUP també ha comptat amb una enganxada de cartells alertant de perill als arbres de l'actual aparcament | Jordi Olària Gras

 

Confien que la intervenció municipal s'oposi al pàrquing

«Fins ara no han fet ni tan sols el primer pas, que era posar en coneixement de l'Agència de Residus de Catalunya d'aquest fet», critica. «És molt greu, tenint en compte que està en perill la salut de les veïnes, de la ciutadania i de les treballadores que intervinguin en la construcció del pàrquing» afegeix. Ara mateix no suposa un risc com a tal, però sí que ho és el fet de remoure la terra contaminada, segons ha explicat repetidament.

És per això que la CUP ho va posar en coneixement de l'Agència de Residus, que ha acceptat la seva instància i demanarà la documentació necessària a l'Ajuntament. La CUP planteja tres escenaris possibles per aturar el projecte. El primer, i el menys probable, és que ho faci el govern.

Aquest divendres hi ha la sessió d'octubre del plenari municipal i s'hi aprovarà un «crèdit a llarg termini amb garantia hipotecària» per al projecte. Un segon front obert pels anticapitalistes és intervenció municipal. Si la descontaminació ha de suposar un sobrecost del 50% o més del pressupost actual, afirmen, hauria d'apuntar que cal aturar el projecte.

 

L'Agència de Residus, tercera opció per frenar el projecte

Segons Pàmies, «això pot suposar un forat enorme a les arques municipals». La tercera via que han obert és l'Agència de Residus de Catalunya, que també tindria potestat per frenar el projecte si no s'ha previst adequadament la qüestió mediambiental. Al mateix plenari d'aquest divendres hi presentaran una moció demanant que s'aturi, però que, a priori, no comptarà amb el suport necessari per aprovar-se.

També reclamaran que s'informi el veïnat de la situació i es faci un pla i un protocol per descontaminar la zona. Des de la CUP insisteixen que el projecte d'habitatge protegit pot seguir endavant, ja que la zona contaminada queda a l'altre cantó del solar. Per contra, l'excavació necessària per construir tres plantes de pàrquing subterrani sí que afectaria, notablement, l'espai contaminat.

Més enllà de l'aparcament, reclamen que es descontamini perquè, per la zona, hi passa una mina d'aigua. Segons apunten, aquest corrent podria haver escampat els contaminants fora de l'espai que ara es té mínimament delimitat. Una vegada s'hagi descontaminat, proposen convertir-ho en una zona verda arbrada en lloc d'un pàrquing.

Recorden que es tracta d'un punt que quedarà dins de la segona fase de la Zona de Baixes Emissions. És per això que defensen que no té sentit construir-hi un aparcament.