La CUP de Reus ha volgut reivindicar, aquest dijous, la seva participació en el redactat de l'Ordenança de Mobilitat Urbana. La normativa s'està treballant amb previsió, segons algunes fonts, que pugui quedar enllestida a principis del 2023. La regidora cupaire Mònica Pàmies ha fet balanç de la implicació de la formació a la feina que s'ha fet fins ara.
Segons ha exposat, fins ara s'han treballat la meitat dels articles amb els quals es preveu que compti el document final. «Hem fet més d'un centenar d'aportacions en aquesta primera part», ha destacat. De fet ha tret pit d'aquesta participació i ha criticat «que molts grups hagin passat diverses reunions sense fer ni una sola aportació».
Es tracta d'una sèrie d'esmenes que no s'han incorporat fins ara, i no se sabrà si el govern les accepta fins que s'hagi d'aprovar el text. De fet, Pàmies ha admès que el consistori els ha agraït la implicació, «entenem que la majoria seran acceptades, perquè són molt ben rebudes en aquestes comissions». Amb tot, els cupaires han volgut reivindicar la seva implicació.
Una de les seves línies de treball, recorrent des de fa anys, és «buidar de contingut tota l'ordenança de civisme». Pàmies s'ha referit a aspectes d'aquesta normativa que, quan es va aprovar, ja van criticar que pertanyien a altres àmbits. Ha apuntat que les ordenances de sorolls i de benestar animal ja van servir per «buidar de contingut» la de civisme.
Per altra banda, la CUP exposa que ha fet intervencions per incidir en «la intencionalitat del text». Pàmies ha posat d'exemple que el text provisional indica que s'ha de poder accedir a qualsevol servei públic a peu, en bicicleta i en patinet. Considera que «això es contradiu amb la proposta de la regidora Vázquez d'habilitar zones a les portes de les escoles perquè els pares vagin fins a la porta a recollir o deixar el nen».
En tercer lloc, ha detallat Pàmies, les aportacions «de millora de la circulació». Ha posat d'exemple l'aposta per incorporar semàfors amb senyal sonor o per aplicar una amplada mínima per a les voreres. En aquest mateix sentit la formació ha proposat estandarditzar els carrils bici de la ciutat.
«Apostem pels carrils segregats, no pels de convivència, i que siguin per la via», ha resumit. Ha exposat que hi ha zones, com l'Hospital Sant Joan, on hi ha carrils bici clarament dividits en els dos sentits de circulació. En canvi, ha criticat, «al passeig de Prim i de Sunyer no hi ha cap mena de senyalització».
La regidora de la CUP també ha carregat contra «la inundació de pilones que dificulten molt el pas dels serveis d'emergència». Segons ha plantejat, impedeixen que els cotxes pugin a la vorera per apartar-se quan ha de passar una ambulància o un camió de bombers. «A més, si els serveis d'emergència han de maniobrar a segons quines zones de la ciutat és molt costós», ha afegit.