La vendrellenca Maria Carme Cardó, distingida amb la Creu de Sant Jordi

La Generalitat reconeix la seva tasca com a professora de llengua catalana durant la repressió franquista

Publicat el 28 de juny de 2022 a les 14:08

La vendrellenca Maria Carme Cardó i Soler és una de les vint personalitats que rebrà enguany la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. El Govern ha donat a conèixer aquest dimarts 28 de juny les persones i entitats que aquest 2022 rebran la màxima distinció de la Generalitat. Se'ls reconeixen els serveis «en la defensa de la identitat catalana o en el pla cívic i cultural».

 

Són vint persones i deu entitats les que, a proposta de la conselleria de Cultura, seran distingides amb la Creu de Sant Jordi. La professora vendrellenca Maria Carme Cardó (1928) n'és una d'elles. La Generalitat en destaca la seva «determinació com a professora de llengua catalana durant la repressió franquista».

 

En aquest sentit, recorda que va donar classes gratuïtes «des de la clandestinitat del menjador de casa seva». Una labor que va permetre que molts ciutadans poguessin «conèixer a fons la llengua de la seva terra». També en reconeix la tasca de «construcció imparable de projectes pedagògics i culturals», mantenint viva «la flama de la cultura prohibida».

 

El lliurament de les Creus de Sant Jordi es farà el dilluns 11 de juliol a les 19.00 hores al Teatre Monumental de Mataró. Altres dels que la rebran són l'activista social Fàtima Ahmed, el productor discogràfic Josep Carles Doval, l'escriptor Josep Espunyes o la física María del Carmen Llasat. També els grups Companyia Elèctrica Dharma i Estopa, els Bordegassos de Vilanova o El Círcol de Reus.

 

Una vida dedicada a la llengua i la cultura

A més de la seva tasca com a professora, Maria Carme Cardó va ser una de les impulsores del Concurs Literari de Sant Jordi. La iniciativa va ser compartida amb Salvador Mañé, Remei Esteban i Josep Maria Inglès. També va col·laborar al diari Informes Baix Penedès i va contribuir a la creació de l'associació musical Pau Casals.

 

L'última obra social que deixarà al Vendrell serà un nou edifici per a la Fundació Llar Santa Anna, tal com va avançar TarragonaDigital. Cardó adquireix una casa annexa a la residència actual i assumirà el finançament de construir-hi un nou edifici. Aquest permetrà ampliar les places i els serveis que s'ofereixen actualment i obrirà un centre de dia amb el seu nom

 

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981, per distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats al país.