L'Ajuntament de Reus aprova el pressupost i l'increment d'impostos pel 2024

Els grups de l'oposició han criticat el Govern per rebutjar les al·legacions presentades al plec de pressupostos i ordenances fiscals

L'Ajuntament de Reus ha aprovat en ple extraordinari el plec d'ordenances i pressupostos pel 2024
L'Ajuntament de Reus ha aprovat en ple extraordinari el plec d'ordenances i pressupostos pel 2024 | Ajuntament de Reus
22 de desembre del 2023
Actualitzat el 12 d'abril del 2024 a les 12:00h

L'Ajuntament de Reus ha aprovat definitivament el pressupost i les ordenances fiscals per a l'exercici del 2024. Tot i les 61 al·legacions presentades -58 d'ordenances i 3 de pressupostos-, el Govern ha votat per la continuïtat del plec pressupostari i l'increment dels impostos, que entraran en vigor a partir de l'1 de gener.

L'aprovació definitiva planteja, per tant, un pressupost de 217.816.511 euros , amb un esforç inversor històric i amb reducció de l’endeutament. Les ordenances estan definides per una política fiscal realista i amb criteris de progressivitat i de redistribució, amb l’increment de la partida bonificacions fiscals i mantenint les subvencions a famílies i entitats.

Amb tot, la sessió ha estat marcada per la negativa dels grups de l'oposició i, especialment, per la seva crítica vers el Govern pel rebuig a les reclamacions de la ciutadania, entitats i altres col·lectius de la ciutat. El consistori també ha donat la benvinguda al regidor de la CUP Arnau Martí, que ha participat del ple telemàticament.

Actualització d'impostos

A l'inici del ple extraordinari, el regidor d'Hisenda, Manel Muñoz, ha recalcat que l'increment dels impostos es deu a la necessitat "d'actualitzar aquests preus en un equilibri amb la realitat". Ha fet referència, a més, als diferents motius normatius i legals que obliguen l'Ajuntament a fer-ho de cara al 2024.

El plec d'ordenances fiscals inclou un augment de l'IAE, l'increment de l'IBI -un 12,5% per cobrir el 9,96 milions d'euros de despesa corrent que preveu l'Ajuntament- i de l'ICIO (4%).

L'única modificació acceptada de les esmenes serà la relativa a l'Impost dels Vehicles de Tracció Mecànica, que respon a criteris tècnics del mateix Govern, després de reunir-se amb clubs i entitats col·leccionistes.

Muñoz ha especificat que es manté la retirada de les bonificacions, que només continuaran si "s'acrediten els 30 anys del vehicle, aquest compleix la normativa mediambiental i si no és el vehicle habitual de circulació del titular".

Taxa d'escombraries, guals i terrasses

L’augment de les taxes de recollida de residus (14%), la de les terrasses i guals (40%) i la del servei de la grua i del dipòsit municipal (64%) són les que més oposició van generar des del principi. S'incrementaran, així mateix, la taxa de les prestacions patrimonials pel servei de cementiri i del transport col·lectiu públic de Reus.

Per la seva banda, El portaveu de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria (AEH) a Reus, Víctor Perales, que ha assistit al plenari com a oient, ha afirmat que els ànims del sector “no són bons”. “La gent està enfadada”, ha afegit i ha criticat que una pujada tan elevada “no és normal i no agrada a ningú”.

El president de l’associació comercial El Tomb de Reus, Jacint Pallejà, ha destacat que el “lideratge és una barreja d’autoritat i empatia”, assegurant que, actualment, “hi ha necessitats a moltes cases, tant dels clients com dels mateixos establiments”.

Taules de negociació

Una de les novetats que s'han donat a conèixer en el ple d'aquest 22 de desembre ha estat la creació de diverses taules de negociació o treball, principalment, amb el gremi de la construcció i el sector de l'hostaleria.

"Volem treballar conjuntament per veure com els majors ingressos que s'obtinguin amb la taxa de terrasses perquè pugui repercutir positivament en els restauradors", ha explicat Manel Muñoz. Aquestes reunions es posaran en marxa a partir del 18 de gener de 2024.

Pel que fa a les repercussions de la pujada en l'ICIO, ha afegit que la voluntat d'aquestes taules de negociació serà invertir en polítiques públiques d'habitatge, per a joves i/o finalitats socials, per esmorteïr l'impacte per l'ajust dels impostos. S'iniciarà, per tant, un procés de debat amb les entitats per buscar beneficis en els majors ingressos que s'obtindran.

La bici ganxeta, més pròxim un acord total

El consistori reusenc ha aprovat inicialment, també, dues modificacions al reglament del servei públic de bicicleta compartida, la Ganxeta. D'aquesta manera, el servei s'ampliarà fins als 14 anys, serà obligatori l'ús del casc per a menors de 16 anys i funcionarà les 24 hores.

La portaveu de la CUP, Mònica Pàmies ha agraït els canvis presentats, però, ha demanat una reducció en les tarifes per als residents. Una petició a la qual s'ha sumat Junts x Reus, que en aquest s'han abstingut en la votació. El "bicing" de Reus ultima detalls per la seva posada en marxa, tot i no tenir el vot positiu de tots els regidors.

Davant les crítiques de l'oposició al Govern per "no escoltar la ciutadania" en desestimar les al·legacions, el regidor Muñoz ha conclòs que "voldrien més polítiques de progressivitat i socials, però ara han de respondre del que s'han trobat; no són els pressupostos més desitjats, sinó els que hem configurat per atendre les necessitats actuals de l'Ajuntament".

Arxivat a