L'Ajuntament de Reus dona el vistiplau al PAM, Funecamp i el barri del Carme

Per contrapartida, el Govern ha rebutjat totes les mocions presentades en ple ordinari pels grups municipals de l'oposició

El ple ordinari de l'Ajuntament de Reus ha desestimat totes les mocions presentades per l'oposició
El ple ordinari de l'Ajuntament de Reus ha desestimat totes les mocions presentades per l'oposició | Ajuntament de Reus
15 de desembre del 2023
Actualitzat el 12 d'abril del 2024 a les 11:58h

La sessió plenària ordinària d'aquest divendres 15 de desembre a l'Ajuntament de Reus ha fructiferat amb l'aprovació dels diferents punts de l'ordre del dia. Així, avancen els projectes Funecamp i de transformació urbanística del barri del Carme, i 's'ha ratificat el Pla d'Acció Municipal presentat pel Govern.

 

Tot i les crispacions que han despertat les mocions de l'oposició, el ple ha començat amb acord unànime per aprovar la Declaració institucional sobre la necessitat d’un nou traçat del Corredor Mediterrani ferroviari per l’interior lluny de nuclis poblats i d’una alternativa provisional urgent de desviament del trànsit de mercaderies utilitzant la infraestructura ferroviària actual.

Diversos ajuntaments demanen que el traçat del Corredor del Mediterrani es modifiqui davant el potencial risc i afectacions en la salut, a causa de la proximitat de les vies -per on circulen mercaderies perilloses- amb els nuclis urbans, d'acord amb les normatives de seguretat civil.

Un pas més en projectes municipals

Després dels apunts previs d'alcaldia, s'ha aprovat de manera provisional una sèrie de modificacions del pla urbanístic del barri del Carme perquè avanci la seva transformació. A partir d'ara el projecte de construcció d'habitatges, que també inclou un aparcament i el desdoblament del CAP Sant Pere, es coordinarà des d'Incasòl.



Així mateix, s'ha aprovat inicialment la memòria justificativa per a l’exercici de l’activitat econòmica de serveis funeraris a través de la societat pública mancomunada Funecamp, i ha passat per aprovació en el ple el document del Pla d'Acció Municipal 2023-2027.
 
Un cop passat el període d'exposició pública i participació ciutadana, el Govern ha ratificat el PAM, malgrat les crítiques rebudes per part dels grups de l'oposició. Principalment, han assenyalat contrarietats en l'àmbit de sostenibilitat i algunes mancances del procés participatiu.

Negatives i discussions

El focus principal de la sessió, però, s'ha posat en les mocions de l'oposició, totes elles rebutjades. Junts x Reus ha proposat una millora de l’accés de la ciutadania a l’Administració Local, a favor de la transparència i el govern obert, fet que ha generat queixes i acusacions entre els membres del consistori.

Sandra Guaita ha segellat les discussions demanant "respecte institucional", especialment de l'oposició vers el Govern, com a resposta a les al·lusions de ser "una alcaldessa autoritària". El 'conflicte' ha sorgit perquè Junts ha acusat de deixadesa el PSC, grup que ha recalcat que era el partit de Teresa Pallarès qui liderava el Govern fins fa uns mesos.

El consistori també ha rebutjat les propostes de la CUP de creació d'una gran zona arbrada als terrenys d'Adif a la zona nord de la ciutat ni d'un conveni de col·laboració amb els Mercats de Reus per donar excedents alimentaris a les entitats animalistes.

La portaveu Mònica Pàmies ha demanat que s'impulsi zones verdes entre les vies i la zona del passeig de la Boca de la Mina per fomentar espais per accions saludables. En representació del Govern, el regidor Daniel Rubio, ha posat l'accent en el futur projecte RENATUR. En el segon cas, el regidor Josep Baiges ha desestimat la moció argumentant que cada parada és un negoci privat i no es pot coordinar l'acció des de Mercats.

Més desacord

Tampoc han prosperat les mocions del PP i Vox. Davant el projecte de creació d'una brigada d'intervenció ràpida en l'anterior ple, el Partit Popular ha indicat que una inversió tan elevada (700.000 euros) es podria destinar a ampliar i formar la plantilla interna.



Junts per Reus ha donat un vot de confiança al Govern en aquest sentit, però han afirmat que estaran amatents a causa del conflicte que suposa per treballadors interns i sindicats. L'oposició dins el consistori reusenc manté els dubtes sobre la temporalitat de la brigada i acusa la possible privatització del servei complet.

Davant la moció de Vox sobre l'estat de la ciutat per les persones de mobilitat reduïda, la regidora Anabel Martínez ha recordat el guardó que l'ONCE va atorgar l'Ajuntament per promoure la inclusió mitjançant la millora de l'accessibilitat a peu. A més, ha reivindicat la importància del llenguatge en parlar de diversitat funcional.

La 'cua' del Centre Aquàtic i de Fitness

El ple ordinari del mes de desembre ha servit, alhora, per ratificar el decret d'alcaldia de compareixença en el recurs contenciós administratiu interposat contra la resolució del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, amb motiu de la concessió que es va fer en el seu dia per a la construcció i explotació del Centre Aquàtic i de Fitness.

Es tracta d'un projecte que va quedar descartat a finals del 2022, ja que l'empresa guanyadora del concurs, Duet Spa & Sports no havia formalitzat el contracte dins del termini establert legalment; i no hi havia més empreses en el concurs del mateix. 

En el torn de paraula de cada partit, Pàmies ha evidenciat que el projecte no anava enlloc des del principi i ha lamentat les despeses corresponents a la redacció i estudis d'aquest. Des del Govern, el regidor Manel Muñoz ha recalcat que cal donar compliment a una obligació legal i que "la corporació està obligada a defensar els actes administratius que s'han emès com Ajuntament, independentment del Govern al capdavant".

Precs i preguntes dels grups

Abans d'aixecar sessió, el ple d'aquest divendres 15 de desembre ha viscut un altre moment tens, quan la regidora Montserrat Caelles, en nom de Junts x Reus, ha demanat explicacions pel trasllat dels retaules vivents de Nadal al parc de Sant Jordi.



Davant "l'acusació" si era per requisits tècnics o bé perquè des del sector hostaleria i restauració no volien retirar les terrasses -després de la pujada de taxes-, Noemí Llauradó, regidora de Projecció de Ciutat, ha exposat que el canvi es deu estrictament a raons de seguretat i de treball de les brigades municipals.

De fet, Llauradó ha afegit que els retaules s'ubicaran al costat de la plaça Anton Borrell, on hi ha l'estany, amb la voluntat de mantenir "una continuïtat entre les atraccions i l'espai de la plaça Llibertat, perquè puguin conviure totes les activitats de la campanya 'Un Nadal rodó'".

També, s'ha confirmat que des de l'empresa Reus Mobilitat i Serveis s'estudiarà la possibilitat -plantejada pel PP- de construir un aparcament soterrat al passeig de Mata.

Arxivat a