L'Ajuntament de Reus, per unanimitat, s'ha posicionat en defensa de les dones iranianes i en contra dels extremismes religiosos. Ho ha fet a través d'una declaració institucional aprovada a la junta de portaveus. Se n'ha donat compte al principi de la sessió plenària.
Abans d'entrar en matèria pròpiament dita, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha fet un repàs de les declaracions institucionals que s'han aprovat aquest dijous a la junta de portaveus. Amb els vots favorables de tot el plenari se n'ha aprovat una en defensa i suport de les dones iranianes. L'Ajuntament de Reus ha condemnat tant la detenció i mort de Masha Amini, com la repressió patida per totes les dones a l'Iran.
També s'ha mostrat el suport amb Nilufar Hamedi, periodista detinguda per informar sobre la mort d'Amini. Finalment, s'ha reclamat abolir qualsevol normativa o llei que obligui a portar bel a les dones i el consistori s'ha posicionat en contra de qualsevol extremisme religiós. La unanimitat no s'ha mantingut en la resta de declaracions institucionals.
La segona ha rebut el suport de Junts, ERC i la CUP, l'abstenció del PSC i el vot en contra de Cs. Es tracta d'una declaració reclamant a l'Estat que executi les inversions pendents a Rodalies i a les infraestructures ferroviàries catalanes. S'exigeix també el traspàs tant de l'empresa estatal com de la infraestructura ferroviària.
JxR, ERC i la CUP també han votat a favor d'una declaració institucional de suport a Mohamed Said Badaoui i en contra de la seva expulsió. El PSC s'ha abstingut, Cs hi va votar en contra i Ara Reus «no es va pronunciar per diferents motius», segons ha explicat l'alcalde, Carles Pellicer. Raúl Meléndez, com a regidor no adscrit, no té vot a la junta de portaveu.
Al plenari ha volgut expressar la seva oposició a les crítiques contra l'ordenament jurídic espanyol que es feien a la declaració. En una línia similar s'ha mostrat el PSC, per boca del seu portaveu, Andreu Martín. Ha reivindicat que li havien donat suport a través del primer manifest, publicat quan se li va obrir l'expedient d'expulsió.
Ha reconegut que se li han vulnerat drets, perquè només se'n coneixen les sospites i acusacions, però no se n'ha aportat cap prova. Ha criticat, però, que la declaració institucional generalitzés la situació de Badaoui i es convertís en una «eina política», motiu pel qual s'han abstingut. La CUP, per contra, ha carregat contra el fet que Badaoui hagin tingut «un judici sumaríssim sense judici».
Així ho ha definit el regidor Edgar Fernández, que també ha denunciat que, tres dies després de la detenció, la família segueix sense saber-ne res. Es desconeix, a hores d'ara, si se l'ha expulsat al Marroc o segueix retingut a Madrid.