No ha estat cap sorpresa veure com el passeig de les Palmeres de Tarragona —el punt de trobada de la manifestació de la Diada— no lluïa tan ple com molts s'esperaven. L'independentisme es troba enmig d'un procés molt delicat de picabaralles internes que han acabat d'enfonsar els ànims de la població, ja molt esgotada amb el lideratge polític de Catalunya. Així i tot, milers de persones s'han enfundat la samarreta verda que tocava aquest any per donar suport als reclams independentistes un any més, amb més fe que creença.
🔴 En directe | Crits de ‘Illa no, colonitzador!’ A la rambla Nova de #Tarragona. #TGNDigitalpic.twitter.com/jVLzFgZxNG
— TarragonaDigital (@TGNdigital) September 11, 2024
La Maria Teresa i la Josepa, totes dues veïnes de Tarragona, són fidels a les concentracions de la Diada. Asseguren que a l'armari han trobat fins a vuit samarretes de l'11-S, però tenen clar que alguna es deu haver perdut perquè "el 2010 ja vaig ser a Barcelona jo!". No venen només vestides per a l'ocasió, també són unes de les persones que duen cartells amb alguns dels reclams d'enguany. A la demarcació de Tarragona, l'organització ha decidit que la reivindicació s'havia de centrar en les més que deficitàries infraestructures en matèria de mobilitat que hi ha al territori.
"La cosa està tan malament, que et preguntes si anar-hi, però al final dius 'sí, hi hem d'anar", explica la Rosa Maria, una altra de les assistents a la manifestació tarragonina. A dos quarts de cinc de la tarda, ben puntual, la capçalera avança cap a la rambla Nova fins al Monument als herois de 1811. Allí s'ha realitzat l'acte central, amb els parlaments de Jordi Pesarrodona i Eduard Gràcia. Pesarrodona ha centrat el seu discurs a fer una crida a la desobediència per aconseguir la independència, mentre Gràcia ha parlat sobre l'estat precari de Rodalies, assegurant que l'única solució és separar-se d'Espanya. L'acte ha connectat en directe amb Barcelona, per seguir els discursos dels líders independentistes, tot i que de manera accidentada perquè la connexió s'anava tallant, un fet que Pesarrodona ha assegurat que es tractava d'un "ciberatac".
Tot i que la imatge a la rambla Nova feia goig, la Guàrdia Urbana de Tarragona ha xifrat l'assistència en unes 2.800 persones, mentre que l'organització ha assegurat que n'han comptabilitzat unes 4.000. Amb més o menys gent, els independentistes han cridat consignes a favor de la independència, en record de l'1 d'Octubre i en contra el president de la Generalitat, Salvador Illa, a qui han titllat de "botifler". Els organitzadors han exigit que es reverteixi la desinversió del govern espanyol per millorar les infraestructures i el servei ferroviari, que consideren "deficient".