Multes i serveis socials, protagonistes de les atencions del síndic de Reus el 2021

El ple d'aquest divendres ha aprovat nomenar Fill Il·lustre a Joaquim Mallafrè i s'han aprovat els preus de Trapezi

Publicat el 22 d’abril de 2022 a les 09:45

Des del mes passat que el ple de Reus gairebé ha recuperat la normalitat. Els seus membres han tornat a seure a les bancades habituals i a intervenir des del lloc, sense haver-se de desplaçar al faristol. Avui, encara que ja no sigui obligatori en la majoria de situacions, l'ús de mascareta als interiors sí que s'ha mantingut, «per recomanació», al ple de Reus.

 

Abans d'entrar en matèria pròpiament dita, l'alcalde Carles Pellicer ha informat que el regidor Pere Aluja ha estat donat d'alta. Després de patir un atropellament el mes de març passat, qui va rellevar Montserrat Vilella com a regidora de Benestar Social «és a casa recuperant-se», ha aclarit el batlle. Durant l'arrencada de la sessió plenària també ha explicat les propostes de resolució que s'han aprovat a la junta de portaveus.

 

La primera ha comptat amb el suport de tots els grups menys de la CUP, que s'ha abstingut. La resolució mostrava l'oposició a la invasió russa d'Ucraïna i donava suport als alcaldes i regidors ucraïnesos, que estan patint segrestos, empresonaments i execucions. Edgar Fernández, regidor de la CUP, ha volgut aclarir el posicionament de la formació.

 

«No acabem d'entendre què aporta tenint en compte la matança que s'està produint, creiem que és una opció superficial», ha plantejat. També ha criticat, per trobar-la massa reduïda, la partida de 15.000 euros que l'Ajuntament de Reus ha activat per facilitar l'arribada de refugiats. La segona resolució sí que ha rebut el suport unànime, presentada per Unió de Pagesos.

 

Reclamava ajuts tant fiscals com directes per compensar les gelades d'aquest mes d'abril arreu de Catalunya, a més de millores en les assegurances agràries per llei. La primera part del plenari també ha comptat amb l'aprovació de tres reconeixements municipals que es lliuraran durant les Festes de Misericòrdia. El primer ha sigut declarar Joaquim Mallafrè fill il·lustre de Reus en honor a la seva trajectòria literària, especialment des de la traducció, per exemple, de James Joyce.

 

La proposta ha comptat amb el suport de tots els grups municipals excepte de Cs, que s'ha abstingut. També s'ha donat compte de la Menció Honorífica Municipal que rebrà el Gremi de la Construcció del Baix Camp per commemorar els seus 400 anys d'història. Finalment, també es lliurarà la Medalla de la Ciutat a Oriol Tarragó, dissenyador de so reusenc que, entre altres, compta amb set premis Gaudí i cinc Goya.

 

El Síndic de Greuges de Reus tanca deu anys de trajectòria

La sessió d'aquest divendres ha servit perquè el Síndic de Greuges de Reus, Pere Pagès, passés revista al plenari de la seva tasca durant l'any passat. Tot i això, el síndic ha optat per aparcar aquest balanç, que ja ha transmès a través de la memòria anual. La seva intervenció li ha servit de comiat, tenint en compte que era l'última que feia al saló de plens de Reus.

 

Deixarà el càrrec els pròxims mesos, a finals de juny a tot estirar, després d'ostentar-lo durant dos mandats, en el cas de la sindicatura, deu anys. Ha començat per agrair la predisposició de totes les àrees municipals a l'hora de facilitar-li la feina. També ha agraït a Maria Cinta, «un verdader puntal de la sindicatura», la seva feina.

 

Entrant a fer revisió de la seva dècada com a síndic ha demanat empatia municipal amb els usuaris, principalment de Serveis Socials, però també de la resta de serveis municipals. Ha alertat de l'analfabetisme digital, agreujat arran de la pandèmia amb el trasllat de molts tràmits a l'esfera digital. Un any més ha recordat que l'habitatge és un dret fonamental que no està garantit i per al qual reclama establir mitjans per fer-lo efectiu.

 

També ha demanat canvis en la manera com es multa la ciutadania en qualsevol àmbit. Per una banda apunta que cal minimitzar les denúncies fonamentades únicament amb la presumpció de veracitat del funcionariat. També crec que s'haurien de trobar els mecanismes necessaris per ajustar el cost de les multes a la situació econòmica de cada ciutadà.

 

Durant el seu balanç també ha repassat les queixes per sorolls derivats de l'oci nocturn o el mal ús del patinet elèctric per part d'alguns usuaris. Entre els problemes recurrents que la ciutadania trasllada a la sindicatura s'hi mantenen els Serveis Socials. Tal com aclareix Pere Pagès, no perquè no s'hi faci bona feina, sinó perquè qualsevol inconvenient s'agreuja tenint en compte la situació de les famílies que en són usuàries.

 

Hisenda, Serveis Socials i Seguretat, els temes recurrents del 2021

Després de la seva intervenció ha vingut la de tots els grups municipals, que han aplaudit insistentment la figura del síndic i la feina de Pagès. Pel que fa a la memòria anual, el Síndic de Greuges de Reus ha fet 393 atencions durant el 2021, 75 més que les 318 fetes el 2020. La majoria d'intervencions, 74, han sigut relacionades amb la regidoria d'Hisenda.

 

Segons ha apuntat Pagès, els canvis en la plusvàlua ha motivat part d'aquestes queixes i consultes, igual que la manera i el cost de les multes municipals. El canvi també ha afectat l'Ajuntament de Reus en si i els seus comptes. En segon lloc s'han registrat les 39 atencions fetes en relació amb la regidoria de Benestar Social.

 

Com és habitual any rere any, el tercer tema que més atenció ha rebut, amb 33 intervencions, és l'àrea de Seguretat, Convivència i Civisme. En aquest cas, principalment, pels sorolls derivats de l'oci nocturn. El darrer gran àmbit d'atenció ha sigut el de la via pública.

 

Per sota, la resta han recollit menys d'una vintena de queixes i consultes, amb una excepció, les que el síndic ha hagut de derivar més enllà de l'àmbit municipal. S'han atès 154 persones que han anat a la sindicatura per aclarir, queixar-se o reclamar una situació que no és competència de l'Ajuntament, sinó d'altres administracions o organismes.

 

PSC i CUP, contra el Trapezi de pagament

El govern local, amb el suport de Cs, ha aprovat els preus anunciats per a les entrades dels espectacles de Trapezi. Tant el PSC com la CUP i el regidor no adscrit, Raúl Meléndez, s'han abstingut. En línies generals critiquen que s'hagin generalitzat els espectacles de pagament i hagin quedat reduïts a tres espais els que s'ofereixen obertament.

 

Marta Llorens ha preguntat per les persones amb mobilitat reduïda. En concret perquè tenen un espai reservat i no poden escollir on s'ubiquen per seguir cada espectacle. Amb aquest condicionant, la regidora cupaire considera que calia rebaixar el preu d'aquestes localitats.

 

També ha intervingut el regidor del PSC Hèctor Fort, que ha reclamat «recuperar la fira com era fa uns anys, que pugui ser més accessisble del que és actualment». El regidor de Cultura, Daniel Recasens, ha respost assegurant que «el Trapezi evoluciona». Per una banda per les entrades de pagament a la majoria d'actes.

 

Per altra, amb la incorporació de Trapezi a les escoles com a mesura per ampliar de manera notable el públic al qual arriba la fira. Llorens encara ha intervingut una segona vegada per criticar que hi hagi descomptes per al Carnet Jove de la Caixa i no per a les persones amb mobilitat reduïda. Ha reivindicat novament els espectacles «a peu de carrer» com a eina d'atracció de públic més eficient que les entrades de pagament.