Nova mostra de l'esperit de precampanya que impera a Reus, aquest dilluns, de la mà d'ERC. La formació ha fet balanç dels tres anys de mandat amb la mirada clarament posada a les eleccions municipals del 2023. Després d'haver ratificat Noemí Llauradó com a futura alcaldable, els republicans volen erigir-se, novament, com a ferms candidats a l'alcaldia.
L'actual vicealcaldessa ha portat la veu cantant, intervenint també en àmbits i projectes concrets abans de passar la paraula al regidor o regidora de torn. Al llarg de tot l'acte ha volgut deixar dos missatges clars. El primer, que «ens ha arribat l'hora de liderar l'Ajuntament».
El segon, i com a justificació per al primer, que «com més forta és ERC al govern, més i millor avança la ciutat». Els republicans són conscients que el 2019 ja van vestir la campanya amb el missatge que volien aconseguit l'alcaldia. Les eleccions els van deixar com a segona força per darrere de Pellicer, i van pactar-hi un govern en el qual van quedar-se amb la vicealcaldia. La mateixa Noemí Llauradó també va ser nomenada presidenta de la Diputació de Tarragona de resultes d'aquests acords d'àmbit nacional.
«Ara toca que ERC lideri el govern»
Segons ha plantejat Llauradó, «estem en un moment més oportú» que ara fa tres anys. Assegura que els tres darrers anys s'han «curtit», han tingut contacte amb més ciutadania; «ens calia més experiència i robustesa», ha resumit. És per això que insisteix: «creiem que el 2023 serà l'hora d'ERC, l'hora que ERC encapçali la ciutat».
Aquesta vegada consideren que «s'ha iniciat un relleu» motivat, en part, per la marxa de l'actual alcalde. A diferència del PSC, des d'ERC no es marquen objectius concrets pel que fa a les eleccions més enllà de ser «la força més votada». «Ara toca que ERC lideri el govern» ha insistit Llauradó.
Ho ha fet des de la plaça de Gabriel Ferrater, al barri Fortuny, on el partit ha convocat l'acte d'aquest dilluns. Un espai escollit amb motiu de l'Any Ferrater, però també per escenificar el «projecte de ciutat» de la formació. Els republicans hi han reivindicat projectes com el Pla Estratègic Reus Horitzó 32 o el Pla d'Acció Municipal exemples de la planificació que, asseguren, vertebra la seva manera de governar.
La vicealcaldessa, i futura alcaldable per ERC, ha assegurat que, durant el darrer any, «s'ha passat dels anuncis als fets; hem recollit els fruits de la planificació». Apunta la solidesa, la robustesa i l'estabilitat com tres dels valors que el partit aporta al govern de la ciutat. De cara al futur, afirmen voler convertir Reus en una ciutat «més moderna i inclusiva; som els que intentem ser més transversals».
El projecte de desdoblament del CAP Sant Pere, «ben aviat»
Un dels projectes que més ha destacat aquest dilluns ha sigut el desdoblament del CAP Sant Pere. ERC ja el va anunciar durant la campanya electoral del 2019, però des d'aleshores no se n'ha tingut cap més notícia. Segons ha exposat el regidor de Salut i Ciutadania, Òscar Subirats, el silenci ha sigut volgut.
Assegura que no es deu a la manca d'avenços, sinó a la necessitat que es facin «sense fer titulars». Ha insistit, com ja ha fet els darrers mesos quan se li ha preguntat pel tema, que «ben aviat» es podrà presentar el projecte públicament. Ho ha definit com «una de les peces complicades que hem tingut sobre la taula aquest mandat».
La part més complicada d'aquesta obra, assegura, és el fet que intervenen tres administracions, l'Ajuntament, el CatSalut i l'Incasòl. A més, ha exposat que «no només es vol desdoblar el CAP, sinó regenerar una zona de la ciutat». En aquest cas, el barri del Carme, que és on està previst aixecar el nou equipament.
A hores d'ara, al CAP Sant Pere hi funcionen dos equips, dos CAP en un sol espai. La idea, que ja es plantejava anys enrere, i que va tornar a agafar força durant l'anterior campanya, és separar-los. D'aquesta manera, un dels equips passaria a donar servei des d'un nou edifici, a l'actual zona blava del carrer de Sant Benet.
ERC Reus intensifica la precampanya reivindicant obra de govern
La formació ha projectat un vídeo resum de l'obra de govern de les regidories que dirigeix. Juntament amb les intervencions fetes en directe, han servit per repassar els principals projectes de cada àmbit. En clau de planificació urbana, a càrrec de la regidora d'Urbanisme i Mobilitat Marina Berasategui, s'ha destacat la reforma del raval de Santa Anna i la de la Boca de la Mina.
El partit planteja aquesta darrera com una mostra de l'increment d'espais verds que també ha de suposar l'àrea que inclou el Parc de Lliscament. També s'ha tret pit del projecte de bicicleta pública compartida i de la inversió per incrementar els carrils bici.
Pel que fa a la Cultura, Daniel Recasens afirma que volen «democratitzar-ne l'accés i impulsar-ne la creació». Reus Espais Vius, les accions empreses al Mercat Central i la Comunalitat Reus Sud han sigut els que ha destacat Carles Prats, regidor d'Empresa i Ocupació.
En concret a la zona del Carrilet, l'alcalde Carles Pellicer afirmava, a finals de març, que «a l'entorn del Carrilet hi haurà un mercat del segle XXI». Des d'ERC s'ha fet anar, principalment, la nomenclatura de «venda de producte fresc», tot i que Noemí Llauradó admetia, el juliol de l'any passat, que «podríem dir-ne mercat». Prats assegura que, amb la forma que sigui, aquesta iniciativa «tirarà endavant».
Per part de Montserrat Flores, regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, el projecte de més envergadura actualment és el nou Centre Cívic Gregal. Durant la seva intervenció també ha destacat l'evolució que ha fet l'administració local per digitalitzar els tràmits. Un canvi que valora positivament, i que apunta que també ha d'acabar implicant fer aquests processos més àgils.