Polèmica entre ERC i PSC a l'Ajuntament de Reus per l'homenatge a l'exalcalde Paco Llevat

La mort de l'exalcalde de Reus, Paco Llevat, i el dol institucional enceten una polèmica entre dos dels grups de govern

Imatge del crespó penjat a la façana de l'Ajuntament de Reus per la mort de l'exalcalde Llevat.
Imatge del crespó penjat a la façana de l'Ajuntament de Reus per la mort de l'exalcalde Llevat. | Xarxes
17 d'octubre de 2024, 09:45

Polèmica a l'Ajuntament de Reus, governat per un pacte entre tres partits, entre els quals el PSC i ERC, arran de la mort de l'exalcalde de Reus Josep Francesc 'Paco' Llevat, als 83 anys. Llevat, farmacèutic de professió, va ser alcalde de la ciutat durant el període tardofranquista, entre 1973 i 1977, i va impulsar diversos projectes de creixement urbà com l'autovia Bellisens o el parc Sant Jordi, tot i que també va estar implicat en nombroses polèmiques, com la construcció del pàrquing de la plaça de Prim o la supressió del Carrilet a Salou, entre d'altres.

Com a mostra de condol, s'ha penjat la bandera de la ciutat amb un crespó negre a la façana de l'ajuntament, un gest que ha provocat crítiques, especialment des d'ERC, un dels grups que formen part del govern municipal. En un comunicat, ERC ha expressat el seu malestar amb aquest reconeixement institucional, tot assenyalant que, "tot i respectar la memòria personal de Francesc Llevat, de qui lamentem la mort, volem recordar que la seva figura política està vinculada a un sistema repressiu que va anul·lar els drets i llibertats del nostre poble".

El comunicat d'ERC fa especial menció als crims comesos durant el franquisme a Reus, destacant el cas de Cipriano Martos, un activista antifranquista que va morir l'any 1973 després de ser torturat per la Guàrdia Civil. Segons la formació republicana, "precisament durant aquells anys, es van continuar produint crims contra les llibertats individuals i col·lectives a la nostra ciutat, com l'assassinat de Cipriano Martos, encobert per tots els estaments polítics del moment".

Per això, des d'ERC consideren que "els reconeixements institucionals per part de l'Ajuntament de Reus han d'estar reservats a aquelles persones que, com els alcaldesdemocràticament escollits, han estat legitimats per la voluntat popular".

Per la seva banda, el PSC no ha emès cap comunicat al respecte, però membres del partit han defensat la decisió de col·locar la bandera amb el crespó negre com un acte de respecte personal i institucional. La polèmica també ha arribat a les xarxes socials, on diverses veus s'han mostrat crítiques amb aquest gest de l'Ajuntament, mentre altres usuaris han destacat la trajectòria política de Paco Llevat com promotor del creixement urbanístic de la ciutat.

 

Arxivat a