Reus comença les feines prèvies necessàries per implantar una Zona de Baixes Emissions. L'Ajuntament ha tret a concurs públic el primer contracte sobre aquest àmbit, amb un pressupost de 24.200 euros. En concret es tracta dels serveis de consultoria i enginyeria per redactar el projecte i la direcció facultativa de les obres.
Les empreses interessades tenen fins al 12 de maig per presentar les seves ofertes. Quan s'hagi adjudicat el contracte, la licitació preveu que el projecte estigui redactat en un termini de dos mesos. Amb el projecte redactat, l'Ajuntament traurà a concurs públic un segon contracte, el d'execució de les obres en si.
Aquestes obres es podran fer «sempre i quan l'Ajuntament de Reus sigui beneficiari de la subvenció» europea que l'Estat atorga als municipis per implantar les ZBE. El que aquest dimecres ha sortit a concurs públic consta de dues parts, començant per la redacció del projecte.
La segona part del contracte, la direcció facultativa de les obres, és la que quedarà condicionada a rebre la subvenció estatal i, per tant, poder fer les obres. Com tots els projectes subvencionats a través dels fons Next Generation, s'han d'haver implantat abans que acabi el 2024. És per això que s'espera que la ZBE de Reus estigui implantada no més tard de finals del 2024.
Reus concretarà la ZBE a l'estiu i la tindrà en marxa el 2025
La Zona de Baixes Emissions ha de permetre «reduir la contaminació atmosfèrica i les emissions de CO2 a la ciutat, i avançar cap a una mobilitat més sostenible». És precisament el contracte que ara es licita el que permetrà definir on, quan i de quina manera s'implanta la ZBE de Reus.
S'està elaborant una memòria a través del Pla de Mobilitat Urbana i vinculada a l'Ordenança de Mobilitat Sostenible que s'estan treballant. A la pràctica preveu controls d'accés de vehicles, similars a les limitacions implantades, per exemple a Barcelona. Sense que hagi de funcionar de la mateixa manera, les ZBE d'arreu segueixen línies similars.
Pel que fa a Reus, aquests controls d'accés han d'anar acompanyats d'un sistema informàtic i del desplegament d'una xarxa de fibra òptica que els connecti. També implicarà instal·lar punts de mesurament de la qualitat de l'aire i del soroll. Són els aparells a partir dels quals es podrà restringir, si convé i quan s'apliqui, el pas dels vehicles contaminants.
La regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, calculava fa uns mesos que cap a l'estiu s'haurà enllestit la memòria i es podrà concretar la ZBE de Reus. Ho va apuntar el mes de febrer passat, quan el govern va anunciar que rebria una subvenció de 4,7 milions d'euros d'Europa. Aquesta partida es destinarà a diferents mesures per afavorir la mobilitat sostenible i penalitzar la contaminant.
Entre aquestes mesures hi destaca la Zona de Baixes Emissions, a la qual es destinaran 821.621 euros dels 4,7 milions que es rebran d'Europa. Es contempla instal·lar els punts de control que puguin regular l'entrada de vehicles segons la seva etiqueta ambiental. És a dir, deixar passar o no els cotxes en funció de si són més o menys contaminants.
Aquests punts de control, a més de panells informatius i càmeres de trànsit costaran 532.431 euros segons la previsió que fa el govern de Reus. La segona part de la partida, de 289.190 euros, servirà per instal·lar, entre altres, sensors que mesurin la qualitat de l'aire i del soroll. La Zona de Baixes Emissions és una mesura sortida de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica espanyola que, alhora, és el trasllat estatal d'una directiva europea. S'aplica a tots els municipis de més de 50.000 habitants i preveu «adoptar plans de mobilitat que permetin reduir les emissions».