Reus s'adhereix a l'Associació de Municipis per la Mobilitat i rebrà la jornada anual

L'entitat ofereix assessorament tècnic i legal en l'àmbit de la mobilitat als municipis adherits

Publicat el 29 de març de 2022 a les 09:30

La ciutat de Reus s'ha adherit a l'Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà, l'Amtu. Es tracta d'una entitat que actua fora de l'àrea metropolitana de Barcelona per oferir i compartir solucions de mobilitat per a tota mena de municipis. Juntament amb la integració de Reus a l'entitat, la capital del Baix Camp acollirà, el pròxim 28 d'abril, la Jornada Catalana de la Mobilitat.

 

«Estem orgullosos de ser el primer municipi del Camp de Tarragona que s'adhereix a l'associació», ha declarat Carles Pellicer, alcalde de Reus. El consistori pagarà una quota, com a membre de l'entitat, que no s'ha detallat. A canvi tindrà accés «a serveis d'assessorament tècnic i legal que ens poden ajudar a prestar més i millor serveis de mobilitat», ha explicat Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme i Mobilitat.

 

La presidenta de l'entitat, i alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha subratllat que l'Amtu actua fora de l'àrea metropolitana de Tarragona i que aglutina molts municipis de perfils diferents. «Des de grans municipis com Reus, a petits municipis i fins a zones on el transport públic és dificultós, o on hi ha molt de territori i pocs habitants», ha aclarit. Busca, per tant, trobar solucions de mobilitat per a realitats demogràfiques molt diferents de la densitat de Barcelona i la seva corona urbana.

 

Reus s'adhereix a l'Amtu per reforçar la mobilitat com a eix clau de ciutat

Un objectiu que persegueix a través de l'assessorament que s'ofereix als municipis que vulguin des de canviar direccions de carrers a implantar mobilitat elèctrica o aparcaments. Reus se suma a Cunit, Sant Jaume d'Enveja i Deltebre com a representants del sud de Catalunya dins de l'Amtu. Pellicer ha repassat algunes de les millores implantades per Reus Mobilitat i Serveis els darrers anys.

 

Ha posat d'exemple la digitalització del pagament del bitllet d'autobús, el servei de bus a la carta en alguns punts o la renovació de la flota d'autobusos municipals. També ha volgut destacar l'impuls de la mobilitat elèctrica amb els carregadors als pàrquings municipals o l'aplicació Aparcar, que ja s'ha exportat a Cambrils, Salou, Tarragona i Valls. Ha mencionat, també, el sistema de bicicleta compartida que s'ha de posar en marxa l'any vinent, i que «revolucionarà la mobilitat de la ciutat».

 

L'Amtu té vint anys d'història i actualment la integren més de 130 ens locals entre Ajuntaments i Consells Comarcals d'arreu del país. Anualment organitza una Jornada Catalana de la Mobilitat, aturades a causa de la pandèmia. La represa es farà a Reus, el pròxim 28 d'abril a les instal·lacions de firaReus centrada en la mobilitat als polígons industrials.

 

Serà la primera vegada que se celebri a la regió de Tarragona, segons s'ha destacat durant la presentació. Aurora Carbonell ha explicat que s'ha escollit la mobilitat als polígons com a tema central perquè «s'ha vist que la mobilitat comença a ser un problema si no es porta bé». L'objectiu és evidenciar que hi ha alternatives a l'ús excessiu del vehicle privat, des d'un reforç del transport públic fins a la implantació del vehicle compartit.

 

La jornada comptarà amb una primera diagnosi, una segona part de proposta de solucions i una darrera on es compartiran «casos d'èxit» en aquesta matèria. Tot plegat acabarà amb el lliurament dels Premis Mobilicat 2022. Compten amb tres categories, la d'innovació, la millor iniciativa en mobilitat sostenible i el premi d'honor a la trajectòria.