Robert Hernández (Valents): «Fa anys que Tarragona és incapaç de fer passes endavant»

El cap de llista de Valents aspira a ser decisiu en la formació del nou govern municipal de Tarragona

El cap de llista de Valents, Robert Hernández, a la Rambla de Ponent de Campclar.
El cap de llista de Valents, Robert Hernández, a la Rambla de Ponent de Campclar. | Cedida
18 de maig del 2023
Robert Hernández és el candidat de Valents a l'alcaldia de Tarragona. Nascut a Frankfurt, fill de la immigració espanyola a Alemanya, va arribar quan encara era un nadó al barri de la Granja, on es va criar. És empresari, està vinculat al món del bàsquet —té el títol d'entrenador nacional— i des de l'any 2003 és el president de l'Associació Deportiva Torreforta (ADT), on les ha viscut de tots colors.

Durant vuit anys va ser vicepresident de la Coordinadora d'Entitats de Tarragona (CET) i fins el passat mes de novembre estava vinculat al PSC. Tot i això, va fer un pas endavant i es va convertir en cap de llista de la formació d'Eva Parera a Tarragona. El seu objectiu el 28M és ser clau en la formació del nou govern municipal.
 

"El nostre programa està fet d'una manera transversal, arribant a tota la ciutat"

- Per què es presenta com a cap de llista de Valents, renunciant a una potencial posició de sortida al PSC, formació en què vostè militava?
- Valents és un projecte nou i engrescador, que té coses positives en el tema social i, alhora, tenim aquell ADN del món liberal a l'hora d'engrescar i de potenciar projectes empresarials, d'emprenedoria, que puguin fer créixer la nostra ciutat.

- El seu espai té diversos competidors. Per què els tarragonins i tarragonines haurien de votar-lo a vostè?
- Crec que som l'única força que parlem clarament i que som capaços de dur a terme el que expliquem. Nosaltres parlem d'un tema molt local, molt municipalista, a banda que som un partit completament regionalista. Volem tornar a reactivar la ciutat, que està adormida i que fa molts anys que no és capaç de fer passes endavant. Com a força política som els únics diferents de la resta.

- Quins són els eixos del seu programa electoral? Què és el més urgent que s'ha de solucionar a Tarragona?
- Una de les coses més urgents és el creixement econòmic. Hem marcat unes línies molt clares. Per una banda, el turisme i de l'altre els emprenedors, des de tots els seus vessants, des dels polígons industrials fins a les petites botigues. També volem dur a terme un creixement del Palau Firal, així com potenciar les pernoctacions, potenciant encara més l'allotjament en càmpings i també incrementant les places hoteleres.

Tarragona és una ciutat insegura, una situació que volem revertir. Així mateix, pel que fa al sentiment de ciutat, hem de ser capaços que els tarragonins i tarragonins tornin a sentir-se orgullosos de la seva ciutat. En aquest sentit, és important el tema de la neteja, com també ho és el lideratge que s'ha deixat perdre.

- Hi ha una percepció que la major part de la seva campanya l'està fent als barris. És Valents una candidatura dels barris?
- No estic d'acord amb això. Hem fet actes a Ponent, però també a Llevant, així com al centre de la ciutat. Sí que és cert que al centre, els actes poden ser menys visuals, perquè hi ha molts partits que s'hi centren més per un tema de comoditat.

Però penso que les nostres accions i, de fet, el nostre programa està fet d'una manera transversal, arribant a tota la ciutat.

"El Banc d'Espanya hauria de ser un museu de la química"

  - Vostè aterra a la política municipal, però molts dels temes que estan sobre la taula fa molts anys que s'arrosseguen. Què ha de fer Tarragona per fer un salt endavant?
- Hem de començar a treballar amb inversions públicoprivades, buscant les inversions necessàries per desencallar temes de llarg recorregut com el Banc d'Espanya o la Tabacalera, per exemple.

- Parla del Banc d'Espanya i de la Tabacalena. Què proposen fer en aquests dos espais?
- El Banc d'Espanya hauria de ser un museu de la química, ja que Tarragona és el pol més important del sud d'Europa en l'àmbit de la indústria petroquímica. Cal buscar finançament privat, així com subvencions d'altres administracions per tirar-ho endavant. El PSC i Esquerra han demostrat en aquest tema la seva incompetència, deixant perdre finançament europeu.

Pel que fa a la Tabacalera, hauria de ser un gran centre cultural: teatre, escola de música, cultura contemporània i, fins i tot, concerts. És un gran espai, una joia arquitectònica i ens ajudaria a recuperar la capitalitat cultural.

- Tarragona perd població, hi ha barris que han manifestat la seva voluntat de marxar. Què s'ha de fer per revertir aquesta situació?
- El primer que s'ha de fer és treballar un POUM sostenible, un pla d'ordenació real, que estigui consensuat amb els constructors i amb els veïns. Les coses s'han fet molt malament en aquesta ciutat, amb un POUM tombat i un altre que segurament es tombarà per falta de consens. Al final, tot això afecta el decreixement que tenim en aquesta ciutat.

"Les coses s'han fet molt malament en aquesta ciutat, amb un POUM tombat i un altre que segurament es tombarà per falta de consens"

- Parla de la desconnexió dels barris...
- Els barris estan desconnectats entre ells i hem de ser capaços que Bonavista, Campclar o Torreforta estiguin realment units. Està clar que el fet de no tenir un POUM ho complica més, però també és veritat que falta coherència a l'hora d'entendre que els barris de Ponent no estan cosits, que a Sant Salvador i Sant Ramon passa el mateix i que Sant Pere i Sant Pau té dues cicatrius molt importants.

Crec que s'ha de posar la qüestió sobre la taula, parlar amb la gent que entén, parlar amb els veïns i ser capaços de generar una nova estructura i que en 10 o 15 anys siguem capaços de que Tarragona torni a ser una ciutat ben connectada.
 

"El nou contracte de neteja no s'ha fet amb consens"

- Molts tarragonins consideren que la ciutat està bruta. Per on passa la solució a aquesta problemàtica?
- La ciutat està bruta i és una sensació que tenim tots els veïns. Nosaltres som una ciutat mediterrània amb tot allò que implica. Hem de limitar el nombre de coloms, hem de canviar el sistema de neteja de la ciutat, hem de ser capaços d'entendre que Tarragona és una ciutat complexa i que necessita unes eines.

Hem de ser capaços de no allargar els contractes i fer contractes per qualitat i no per preu. És un tema que nosaltres liderarem. Els contractes de contractació pública en l'àmbit dels serveis s'han de licitar per qualitat del servei, no per un tema econòmic, que és el que al final acabem fent.

- Què li va semblar que en l'últim plenari del mandat el govern municipal tirés endavant la licitació del nou contracte de neteja?
- És un desgavell darrere d'un altre. Aquest govern només tenia aquesta tasca important en els quatre anys de govern i al final acaba portant el contracte en el darrer ple del mandat. A més, crec que no està ben fet i que no s'ha treballat amb consens. Finalment, s'ha de dir que s'ha polititzat el contracte més rellevant de l'Ajuntament.

- Un dels pilars de la seva campanya és la seguretat. Què proposa Valents?
- La realitat és que en aquesta ciutat hi ha una sensació d'inseguretat. Primer cal analitzar i auditar la situació de la Guàrdia Urbana, saber quins treballs administratius es poden fer amb personal municipal i incrementar la plantilla, especialment amb la figura que nosaltres anomenem agents cívics.

Seria una nova figura, amb poder sancionador, que donaria més sensació de seguretat, ja que anirien uniformats, i comptaria amb agents en segona activitat.

"Els creuers són benvinguts, però no han de ser la nostra bandera"
- El turisme, especialment el de creuers, està en el debat les darreres setmanes. Com ho veu vostè?
- Qualsevol iniciativa que pugui atreure turistes és benvinguda, perquè Tarragona encara té coses a dir en qualsevol iniciativa vinculada al turisme. Això sí, els creuers no han de ser la nostra bandera. Així mateix, hem de ser capaços de tenir una relació més directa amb el Port de Tarragona, que actualment té més vincles amb altres ajuntaments que amb la nostra ciutat.

- Quin seria un bon resultat per Valents el 28M?
- Per nosaltres, un bon resultat seria ser claus en la confecció del nou govern municipal. No serà fàcil, però estem molt animats i tenim una sensació molt positiva.