Santa Oliva vol canviar la normativa que exigeix mantenir les façanes del nucli antic

Des del consistori afirmen que la regulació «obstaculitza la rehabilitació de gran part dels habitatges del nucli»

Publicat el 28 de desembre de 2022 a les 15:30

L'Ajuntament de Santa Oliva impulsarà una modificació puntual del POUM per canviar la normativa que regeix el nucli antic. Es tracta d'una normativa que data del 2005 i que exigeix que les façanes dels edificis es conservin estrictament en el seu estat actual. D'aquesta manera es volen preservar els valors històrics, culturals, patrimonials i estètics del nucli. 

 

Des de l'equip de govern afirmen, però, que aquesta és una regulació molt «estricta» que «obstaculitza la rehabilitació de gran part dels habitatges del nucli». Igualment, apunten que impedeix «la seva adequació a les noves necessitats de salubritat i habitabilitat, com són la ventilació o la il·luminació natural». Tampoc permet l'obertura de portes per a l'accés de vehicles o la instal·lació de plaques solars.

 

Règim especial de protecció

El nucli antic de Santa Oliva és un conjunt històric format per unes 200 edificacions de reconegut valor arquitectònic i cultural. Estan ordenades al voltant del castell de Santa Oliva i l'església de la Mare de Déu del Remei. Disposen d'un règim especial de protecció, ja que van ser declarades Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) el 1982 i incorporades en l'Inventari del Patrimoni Cultural Català.

 

Des de l'Ajuntament expliquen que aquests edificis es caracteritzen per tenir «sostres baixos i obertures de poca dimensió». Això fa que l'estricta conservació de les façanes «desincentivi i impossibiliti la rehabilitació de molts dels edificis, condemnant-los a l’abandonament i a la ruïna», afegeixen. Amb el canvi de la normativa volen evitar que això passi.

 

La modificació puntual del POUM ha de servir també per «identificar de manera detallada quins són els elements històrics i patrimonials del nucli que el doten de valor i d’identitat única». Des del govern local expliquen que la normativa del 2005 regula «de manera generalista» el nucli històric, sense analitzar els valors històrics, culturals o patrimonials. 

 

Això ha provocat que, al llarg dels anys, «s'hagin realitzat intervencions que han desvirtuat els valors històrics i culturals originals del nucli». Per identificar-los bé, el consistori ha encarregat un estudi a un equip d'arquitectes i restauradors experts en patrimoni. Les conclusions s'incorporaran a la modificació del POUM, que establirà «mecanismes per promoure la rehabilitació dels habitatges i l'adaptació a les noves necessitats tecnològiques i funcionals».

 

El document ha de recollir els suggeriments de tots els representants polítics del municipi i de la consulta feta entre els ciutadans.