Trencadissa a la futura Àrea Metropolitana de Tarragona: Vila-seca abandona els grups de treball

L'Ajuntament de Tarragona canvia d'opinió sobre l'estació intermodal de Vila-seca i vol que es faci a l'Horta Gran

  • Vila-seca ha anunciat que deixa els grups de treballs de la futura Àrea Metropolitana de Tarragona. -
Publicat el 10 d’abril de 2025 a les 17:30
Actualitzat el 10 d’abril de 2025 a les 17:38

El canvi d'opinió de l'Ajuntament de Tarragona sobre la ubicació de la futura estació intermodal del Camp de Tarragona ha sacsejat el Grup Impulsor de l'Àrea Metropolitana de Tarragona. El consens entre les ciutats definia que l'equipament ferroviari s'ha de situar al terme de Vila-seca, a prop de l'Aeroport de Reus, però Tarragona ara la reclama al seu municipi, a l'Horta Gran. A causa d'això l'Ajuntament de Vila-seca "ha comunicat a la Diputació de Tarragona que abandona de forma immediata la seva participació en tots els grups de treball fins que no es recuperi el clima de confiança i de generositat del moment inicial".

La mateixa Diputació i l'Ajuntament de Reus han reclamat també mantenir el pacte inicial. En aquest sentit, l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha manifestat que "el que estem fent des de Tarragona a nivell tècnic és una reserva d'espai al nou POUM per poder situar una estació intermodal a l'Horta Gran. Tarragona impulsa l'Àrea Metropolitana, però també té sobirania urbanística per redefinir les infraestructures amb l'elaboració del nou POUM", ha manifestat Viñuales.

El batlle tarragoní ha defensat que aquesta estació "no és a l'aeroport, sinó al mig del no-res" i que això reprodueix "el mateix error de l'Estació del Camp de Tarragona". "Fa 19 anys que patim una estació en un lloc on no hi ha el gruix de la població, per tant, com a Àrea Metropolitana no podem tornar a cometre aquest error", ha insistit.

Vila-seca, la Diputació i Reus responen a la proposta de Tarragona

El consistori tarragoní hauria presentat la proposta de l'Horta Gran a la Generalitat i al govern espanyol, un fet que no s'ha rebut bé a Vila-seca, que ha valorat que el nou projecte de Tarragona afecta "el consens tècnic i polític creat a tot el territori sobre les infraestructures ferroviàries del Camp de Tarragona i que són un dels pilars claus de la futura Àrea Metropolitana". Amb tot, han considerat que el Grup Impulsor i les sessions de treball —a les quals per ara deixen d'assistir— han de "portar a un verdader debat i en profunditat tant dels objectius com dels beneficis per tot el territori en una mirada estratègica i a llarg termini".

La polèmica ha fet que reaccionessin tant la Diputació com l'Ajuntament de Reus. Des de l'ens supramunicipal no s'ha valorat la ubicació de l'estació intermodal en si mateixa, sinó que la seva presidenta, Noemí Llauradó, ha remarcat que el Grup Impulsor de l'Àrea Metropolitana està format per vuit municipis i que tots ells "són plenament sobirans de prendre les seves decisions, siguin les que siguin". Alhora, ha afegit que "la confiança i el consens són valors fonamentals" pel grup. En ocasions anteriors Llauradó sí que ha expressat el seu suport al fet que Vila-seca aculli l'estació intermodal.

Finalment, des de Reus, l'alcaldessa Sandra Guaita ha defensat que la infraestructura ferroviària es faci a Vila-seca, ja que "és un projecte treballat i consensuat amb el territori, pactat amb el govern de la Generalitat i de l'Estat", que encara "els darrers passos de tramitació" i que s'ha de començar a construir "el 2026". 

"La mobilitat del territori s'ha de dibuixar amb lleialtat, mirada àmplia, generosa i visió de territori", ha expressat. "El camí encetat per impulsar una Àrea Metropolitana i per redactar una estratègia i un pla d'acció territorial amb dimensió metropolitana és el correcte i el que reclama la ciutadania i els principals agents socials i econòmics locals", ha incidit.