Arrenca la 4a edició del Most al Priorat, el Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava

Del 27 de novembre a l'1 de desembre es podran visualitzar 10 films, en 7 municipis del Priorat, entre ells el gran guanyador d'aquesta edició 'Vitis Prohibita, le retour des cépages résistants', de Stéphan Balay
Del 27 de novembre a l'1 de desembre se celebrarà l'edició del Most al Priorat | Laia Villalbí

El Most és un festival que fusiona dues arts plenes de passió, el cinema i la cultura del vi. El passat diumenge va cloure, amb èxit, la novena edició del Festival Most al Penedès. Fet que dona el tret de sortida a la quarta edició del Most al Priorat, del dimecres 27 de novembre i fins a l'1 de desembre. Durant cinc dies el festival escamparà la seva escència pel territori. Aquest any el Most compta amb la participació de set municipis,els quals acolliran pel·lícules internacionals que obren una finestra a l'univers del vi a través del llenguatge del cinema. Xavier Fornos, codirector del Festival Most i director de Vinseum, assegura que «el festival arrela al Priorat gràcies al suport de la DO Montsant, dels municipis i les entitats que hi col·laboren i que han fet una gran tasca». 

  

Fornos també ha destacat que «aquest esdeveniment és una plataforma de difusió del vi, que té un ressò internacional. Una finestra oberta, que mostra les realitats del món del vi, en el nostre territori i que no veiem en el dia a dia. »

  

Xoán Elorduy, Joan Asens, Xavier Fornos, Jordi Ribas, Àngel Xifré, Sergi Mendez, durant la roda de premsa | Laia Villalbí

Es podran visualitzar fins a quatre dels treballs premiats aquest Most 2019

En aquesta edició, la pel·lícula més esperada és la guanyadora d'aquest any, que es va celebrar en l'edició del Most Penedès. 'Vitis Prohibita, le retour des cépages résistants' de Stéphan Balay. Gran Premi del Jurat Collita 2019, un documental que explica la increïble història de les vinyes prohibides i les varietats de raïm resistents. La projecció del film es farà a Falset el dissabte 30 de novembre a les 19.30 h. Seguidament es durà a terme una reflexió i debat sobre el present i el futur immediat de les varietats prohibides, una oportunitat per incidir, a través del cinema, en una realitat com és l'afectació del canvi climàtic amb el futur vinícola.  

  

Altres treballs premiats en aquesta edició i que també es podran visualitzar són: el millor treball de Ficció, 'Patchwork', de María Manero Muro, que de manera imaginària fa una mirada a les realitats de les relacions personals i humanes. Es projectarà el dia 28 de novembre a les 20.00 hores a La Renaixença a Cornudella de Montsant.

  

El film de 'L'invisible', de Sergey Tsoller, va rebre el Premi Arrels. On es mostra el treball l'invisible en el món de la intel·lectualitat i la indústria. Es projectarà el dia 29 de novembre a les 19.30  hores a la Sala Polivalent l'Euterpe de la Figuera.

  

Es podrà veure el film guanyador d'aquest any 'Vitis Prohibita, le retour des cépages résistants' | Cedida

I per últim el Premi al Millor Documental és per a 'Vinho', d'André Laranjinha, que narra una realitat que passa a les Açores on no hi ha terra per cultivar i han plantat les vinyes sobre una pedra. Es projectarà el dia 29 de novembre a les 22.00 hores a la Sala 1 d'octubre a Ulldemolins.

En acabar les pel·lícules, els assistents podran degustar vins de la DO Montsant. També hi haurà un tast de vins VRIAACC a Falset a l'Hotel - Hostal Sport, a càrrec de Sergi de Lamo, director del VITEC Centre Tecnològic del Vi de Falset. Per descobrir el vi que surt de les varietats resistents a les plagues (o VRIAACC) i que compta amb uns vins d'un dels cellers protagonistes al documental Vitis Prohibita: el celler d'Hervé Garnier. També s'hi afegiran els vins d'Albet i Noya, pioners a Catalunya en aquest tema i altres vins de varietats resistents a les plagues i al canvi climàtic.

L'entrada al tast té un cost de 10 € i també et permet l'accés gratuït a la Gala del Vi amb la projecció Vitis Prohibita, le retour des cépages résistants del dissabte 30. Les entrades es poden comprar a través del web del Most o bé a taquilla una hora abans de la sessió.

  

Transmetre la passió i la cultura entre els més joves

El festival fa una aposta per l'educació incloent en la seva programació un espai especial a les sessions de cinema amb l'objectiu de transmetre la passió per l'art, el territori  i la cultura del vi als estudiants de secundària, batxillerat, cicles formatius i cicle superior de primària de diferents centres educatius de Cornudella de Montsant i Falset.

El Most és un festival que fusiona dues arts plenes de passió, el cinema i la cultura del vi. | cedida

 

Programa de la 9a edició del Most Festival Priorat 

Dimecres 27 de novembre

10:00 Falset Most a les Escoles - Gratuït

19:00 Falset The Red Stain - Gratuït

Dijous 28 de novembre

20:00 Cornudella de Montsant Històries del vi #1 - Gratuït

Divendres 29 de novembre

10:00 Cornudella de Montsant Most a les Escoles - Gratuït

10:00 Falset El despertar del vino en Galicia: la vuelta al terroir - Gratuït

12:00 Falset Tast de vins VRIAACC - 10€

19:30 La Figuera L’invisible - Gratuït

22:00 Ulldemolins Vinho - Gratuït

Dissabte 30 de novembre

10.45 Falset Las voces del vino - Gratuït

19:30 Falset Vitis Prohibita, Le Retour Des Cépages Résistants - 5€

Diumenge 1 de desembre

10:30 Bellmunt del Priorat Cépages rares, un patrimoine suisse - Gratuït

12:30 La Vilella Alta Històries del vi #2 - Gratuït

19:00 Els Guiamets Nous sommes quelques-uns - Gratuït

"Falset vol inscriure el seu castell al Registre de Museus de Catalunya" "🍷Gran èxit de participació en la 10a edició de Festa del Vi Novell al Priorat"