Ulldemolins renova el seu Nadal i ret homenatge a les tradicions del municipi

La novetat més destacada són els escalabres, escales de collir olives decorades i convertides en arbres de Nadal
Imatge de l'arribada dels Reis d'Orient a Ulldemolins | Joaquim B.C.
 

Un any més, arriba el Nadal al municipi d’Ulldemolins i, aquest any, ho fa amb alguna original novetat per donar protagonisme a alguns elements tradicionals del poble. A més, algunes de les activitats que s’organitzen han canviat d’ubicació i ja no es faran al lloc on es feien habitualment, també es recupera alguna antiga tradició. A banda de tot això, del 22 de desembre al 5 de gener, també podreu gaudir de música, espectacles, fer cagar el tió i esperar els Reis d'Orient que portaran regals per a tots els infants del poble. 

 

Retre homenatge a les tradicions d’Ulldemolins

La novetat més destacada és la que vol retre homenatge a un dels sectors més importants del poble, als collidors d’oliveres. Per aquest motiu el municipi s’omplirà d’”escalabres nadalencs” que es repartiran pels diferents racons del poble on es farà algun acte festiu (l’ajuntament, el centre cívic, el local social, el pla de l’església…). 

 

Segons ens explica el seu alcalde, Sergi Méndez, «volem retre homenatge als collidors d'olives que, durant tots aquests dies, —festius o no— estan a les finques treballant durament convertint les escales tradicionals de plegar olives en arbres de Nadal». Cada escalarbre tindrà una temàtica diferent i un d'ells, l'escalarbre dels desitjos, recollirà els desitjos i bons propòsits pel nou any dels ulldemolinencs i ulldemolinenques que hi vulguin participar. El dia 22 de desembre, es farà en un taller col·lectiu al centre cívic.

 

Una altra de les novetats que Ulldemolins vol remarcar és la recuperació d’algunes tradicions. La més destacada és la de rebre els Reis d’Orient amb fanalets per guiar el seu camí cap al poble, una activitat que havia anat quedant enterrada al llarg dels anys i que, aquest any, podreu tornar a veure. A més, també podreu passar el temps amb família perquè els fanalets es crearan en un taller familiar el dia abans de l’arribada dels Reis. 

 

Méndez afegeix que recuperar aquesta tradició i retre homenatge als collidors d’olives «és una manera de tenir present d'on venim, les arrels d'Ulldemolins, i els costums de tot un poble treballador durant aquests dies de celebració». 

 

Imatge dels regals dels Reis d'Orient pels infants d'Ulldemolins | Josep Martí

 

Altres novetats i noves ubicacions per a actes molt consolidats

El canvi d'ubicació més destacat serà la dels Reis d'Orient que, aquest any, arribaran a l'Ajuntament. D'altra banda, el concert de Nadal serà a l'església de Sant Jaume i comptarà amb la col·laboració de la Coral de Porrera. Finalment, les últimes novetats que cal destacar és la recollida de joguines solidàries per part de l'Associació de Joves que es destinaran al Servei d'Addiccions i salut mental de l'hospital Sant Joan de Reus; i l'espectacle de Bohemian Rhapsody a càrrec de la companyia de teatre infantil de Cornudella. 

 

Des del govern municipal s'ha volgut agrair la col·laboració de totes les entitats que han participat «desinteressadament» en l'organització de diverses activitats i també dels particulars que s'han encarregat d'organitzar el sopar de Cap d'Any. Podeu consultar el programa d'actes sencer a través d'aquest enllaç