La Plataforma Riu Siurana denuncia «parcialitat» en les informacions de l'ACA i la Comunitat de Regants

La Plataforma creu que no es pot obviar el límit de 200 litres per segon que marca la concessió i que actualment se'n respecte'n només 20
La Plataforma pel Riu Siurana denuncia que l'ACA i la Comunitat de Regants de Riudecanyes han donat informació «parcial». | Cedida

 

La Plataforma pel riu Siurana denuncia la «parcialitat» en les informacions donades en les compareixences al Parlament de Catalunya de l'Agència Catalana de l'Aigua i la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes. L'entitat argumenta que actualment no es es compleix la xifra de 200 litres per segon que s'hauria de respectar aigües avall. A hores d'ara, només se'n reservarien 20. A més, lamenten que ajornar un altre any la proposta de solució del conflicte perjudica greument al riu i la conca. 

 

 

La Plataforma pel riu Siurana, contra l'ACA i els Regants de Riudecanyes

Després de la compareixença al Parlament de l'ACA i la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, la Plataforma pel riu Siurana ha assegurat que hi ha hagut «parcialitat» en les informacions donades. D'una banda asseguren que actualment no es compleix el llindar de 200 litres per segon que cal respectar aigües avall. De l'altra, que el conveni TOPOGRAPO presentat pels Regants com una solució als problemes d'aigua del Priorat «significa en realitat un fraudulent canvi en les condicions de la concessió que, amb la connivència de l'ACA, a la pràctica deixa el riu sense aigua». 

 

La Plataforma argumenta que si es respectessin els 200 litres per segon «pràcticament no es podria transvasar aigua» i, per tant, «la part de l'aigua que administra la Comunitat de Regants, provinent del Siurana, no els pertany». «No és la CRPR que solidàriament busca una solució pel Priorat, és el Priorat que reclama una aigua que la CRPR, amb el silenci còmplice de l'ACA, espolia des de fa molts anys», afegeixen. 

 

L'ajornament de la presa de la decisió «perjudicarà al riu i a la Conca»

Per últim, la Plataforma ha declarat que «assabentar-se de l'ajornament de les sessions fins al setembre a través d'una compareixença al Parlament és una absoluta falta de respecte». A més, diuen, aquesta tardança perjudicarà al riu i a la conca. Amb tot, celebren que s'estudiïn alternatives de subministrament d'aigua al Baix Camp.