La carretera d'accés a Falset completament nevada el 9 de gener del 2020

La neu causa estralls al Priorat, Terra Alta i Ribera d'Ebre: 12 hores sense llum i problemes amb el gas

A Falset, Horta de Sant Joan i Arnes s'acumulen més de 50 centímetres de neu

ACTUALITZACIÓ 10/01/2021 a les 13.18 hores

Endesa ha pogut restablir el subministrament de llum a la majoria d'abonats de Falset. A les 12 hores en quedaven 120 sense llum dels 1.347 que portaven sense subministrament des de dissabte a les 21 hores. A les 11.30 s'ha pogut fer arribar l'energia a la residència de gent gran sense necessitat d'utilitzar grups electrògens. Altres municipis tenen problemes des de dissabte, com ara Arnes, Masroig, la Palma d'Ebre i Morera de Montsant. Hi ha 4.900 abonats sense llum a tot Catalunya, amb 13 incidències obertes que afecten abonats de línies de mitja tensió. Per aquest motiu, Endesa també ha mobilitzat 59 generadors

D'altra banda, segons han explicat fonts de la companyia Naturgy  a l'ACN, el servei va quedar interromput per la manca de subministrament elèctric a la planta de gas  però amb la posada en marxa d'un grup generador s'ha pogut restablir.

NOTÍCIA 10/01/2021 a les 10.41 hores

Falset, Arnes  i altres municipis de la zona del Priorat  i la Terra Alta porten més de 12 hores sense llum i està fallant també el subministrament de gas. Fonts d'Endesa han explicat a l'ACN que hi ha diverses incidències concentrades en aquesta àrea, en concret sis punts on falla la línia. Hi ha en camí grups electrògens que es connectaran al migdia si no es pot restablir el subministrament en les properes hores. Els seus tècnics  van estar treballant-hi fins a la nit de dissabte amb moltes dificultats  a causa de la nevada. Alguns van haver de caminar fins a tres quilòmetres per la neu per trobar les avaries. 150 persones han reprès la feina  a les 6 del matí.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Durant el dissabte ja es van produir alguns problemes  que es van anar resolent al llarg del dia, però a partir de les 21 hores va produir-se un nou tall  que encara dura en aquesta zona a causa de la intensa nevada, que dificulta molt les tasques d'inspecció dels tècnics i també les maniobres i els canvis d'elements necessaris. Els tècnics van treballar fins a la nit i hi han tornat a les 6 del matí, amb 46 equips de 150 persones.

Estan en camí 7 grups d'electrògens cap a Falset  i dos més a Morera del Montsant, que es connectaran al migdia si no s'aconsegueix restablir la llum.

L'avaria múltiple afecta, entre altres, a 1.347 clients de Falset, 530 d'Arnes, 355 de Masroig  i 327 de la Palma d'Ebre. Endesa treballa en coordinació amb els ajuntaments, el CECAT i la Diputació de Tarragona per poder obrir les vies necessàries per accedir a la línia.

L'alcalde de Falset, Carlos Brull, ha explicat a l'ACN que la prioritat passa per tenir els generadors  i engegar-los el més aviat possible. Confia que en dues o tres hores ja hagin arribat. En el cas concret del municipi, preveuen connectar-ne quatre i que permetin restablir el servei als diferents sectors del poble. Altres indrets com la Morera de Montsant i el Masroig  estan en la mateixa situació i molt pendents que arribin.

En el segon dia de temporal Filomena la situació continua essent «preocupant» a la zona, segons paraules del batlle. Ja acumulen gruixos d'entre 50 i 60 centímetres i aquest matí continua nevant amb força. Precisament, la neu acumulada és el que ha impedit als tècnics poder accedir als punts de les avaries  en les últimes hores.

En paral·lel, les brigades  porten hores treballant en la neteja  dels principals accessos  amb moltes dificultats. En aquest context, l'alcalde creu que el retorn a l'escola demà dilluns seria «precipitat» i que el més adient seria endarrerir-ho a dimarts per poder tenir temps de netejar les carreteres i retirar els gruixos de neu. «Hi ha molta feina a fer encara i serà molt complicat si s'ha de retornar», admet. El Departament d'Educació i les alçades valoraran conjuntament la situació i prendran una decisió en les pròximes hores.

Sortides dels Bombers

A Falset i a altres municipis del sud de Catalunya com Horta de Sant Joan i Arnes s'acumulen més de 50 centímetres de neu. El retorn a l'escola dilluns dependrà de com evolucioni el temporal durant aquest diumenge. Els Bombers  han fet 266 sortides pel temporal, 83 entre les 20 hores i les 9 del matí. El 112  ha rebut 901 trucades.

Protecció Civil alerta que el temporal de neu i vent seguirà aquest diumenge tot i que anirà a la baixa en les properes hores. De moment no s'ha registrat cap incidència personal i els Bombers han treballat en serveis com ara alguna teulada col·lapsada o revisions de vies, especialment al sud.