La rua de l'encamisada de Falset queda anul·lada pel mal temps

La festa més representativa de la capital del Priorat tindrà lloc els dies 18 i 19 de gener
l'Encamisada se celebrarà els dies 18 i 19 de gener | Àngel Ullate

 

ACTUALITZACIÓ 9.48 HORES

 

La comissió organitzadora de l'encamisada ha comunicat que degut al mal temps ha quedat anul·lada la rua de l'encamisada. A les 11.30 hores es farà la missa amb la benedicció dels panets i la jota. Per una altra banda, la comissió demana a tothom que assisteixi a missa vestit d'encamisada i ha informat que en acabar es vendran els panets.

 

NOTÍCIA ORIGINAL

 

Un any més arriba l’esperada Encamisada, un dels dies més esperats de l’any per la gent del Priorat. Falset rebrà milers de veïns, que participaran en aquest acte tan propi i que tindrà lloc aquest cap de setmana. La tradició diu que s’ha d’anar mudat de cap a peus, amb robes tradicionals i el tratge de l’encamisada. Els falsetans i falsetanes recorreran els carrers de la vila amb carruatges guarnits amb motius florals, tampoc i falten a la rua els dimonis, la banda de música, el carro i el pendó de Sant Antoni.

 

L’Encamisada va lligada a la festivitat de Sant Antoni, però també commemora una llegenda que es remunta a la Guerra del Francès, on els falsetans van aprofitar una nit de boira per vestir-se de blanc, passar inadvertits i alliberar-se del setge al qual estaven sotmesos pels francesos.

 

l'Encamisada és la fetsa més representativa del Priorat | Àngel Ullate

 

Declarada l’any 2011 Festa Tradicional d'Interès Nacional

L’any 2011 la Generalitat de Catalunya va declarar Festa Tradicional d'Interès Nacional a l’Encamisada de Falset. Aquesta festa atreu fins a 3.000 visitants en un cap de setmana i hi participen, vestits, la majoria dels habitants del poble. L'esdeveniment com es viu avui es va començar quan el Centre d'Estudis Falsetans va prendre el relleu a la Confraria de sant Antoni, a finals dels anys setanta.

 

La festa donarà el tret de sortida amb un repic de campanes i una explosió de coets el dia 18 a la una del migdia. I s’acomiadarà el dia 19 amb la missa major, la ballada de la Jota de Falset i la benedicció dels Panets de Sant Antoni, per acabar continuarà la desfilada de l’Encamisada pels carrers de la vila.

 

Imatge de l'Encamisada de Falset 2019 | Àngel Ullate

 

Programa d’actes de l’Encamisada a Falset 2020

Dissabte 18 de gener

— A les 13.00 h. Repic de campanes i explosió de coets anunciant la festa.

— De 16.00 a 18.00 h. Pels carrers de la vila es podrà veure el guarniment dels carros i cavalleries.

— A les 19.30 h. Es reunirà l'Encamisada davant del Celler Cooperatiu de Falset i, encapçalada pels Dimonis i la Banda de Música "Vila de Falset", es dirigirà a l'església pels carrers de la vila.

— A les 20.00 h. Benvinguda i pregó a la plaça de l'Església. Tot seguit, continuarà la rua pels carrers de la vila.

Diumenge 19 de gener

— A les 8.30 h. Benedicció dels animals a la plaça de l'Església i esmorzar gentilesa de l'Ajuntament de Falset.

— A les 11.00 h. Es reunirà l'Encamisada davant del Celler Cooperatiu de Falset per desfilar fins a l'església i així assistir a la missa.

— A les 11.30 h. Missa major, ballada de la Jota de Falset i benedicció i venda dels panets de Sant Antoni. En acabar, continuarà la rua pels carrers de la vila.