GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

ERC arrasa al Priorat

Els republicans guanyen a tots els municipis tret de a la Bisbal de Falset i s'acosten al 50% dels sufragis | Junts x Catalunya manté la segona posició tot i el reforç del suport al PSC
Mural amb el llaç independentista pintat de l'Institut Priorat de Falset | Twitter

 

Al Priorat, una de les zones del país on el catalanisme és més hegemònic, les eleccions generals d'aquest diumenge han deixat uns resultats acordats amb la tònica general de la Tarragona rural, però encara més amplificats. El suport a Esquerra Republicana de Catalunya ha estat general i indiscutible, fins al punt que només a la Bisbal de Falset no s'ha alçat amb la victòria. En aquesta localitat és l'únic punt de la comarca on el partit de Junqueras ha trobat contestació i ha estat vençut per 10 vots per l'opció de JxCAT.

 

En termes percentuals, ERC aconsegueix fer-se amb una mitjana de vot que volta el 45%, amb alguns municipis on supera inclús la barrera del 50%. Tot i ja haver dominat en les eleccions del 2016, l'opció republicana es veu reforçada a les urnes fins a deu punts en la majoria de pobles. És el cas, per exemple, de Cornudella del Montsant, el segon municipi en població de la comarca on Esquerra obté 308 vots que signifiquen un 52,74% dels sufragis. El segon lloc del pòdium se l'endú JxCAT amb 59 vots i un 21,38% dels suports.

JxCAT i el PSC, a molta distància

Aquest repartiment és la tònica general a tota la comarca, amb la formació liderada per Carles Puigdemont voltant el 20% del vot, amb puntes que s'acosten al 30% en altres pobles importants de la comarca com Ulldemolins i el Masroig, però sense fer perillar enlloc la victòria dels republicans. A la tercera posició, En Comú Podem aguanta el tipus i manté una pugna tancada amb el PSC. És el cas, per exemple, de Porrera, on els comuns obtenen un 11,15% per un 10,16% dels socialistes, igualant uns resultats que en les eleccions del 2016 havien estat favorables als de Pablo Iglesias per més de vint punts.

La dreta, irrellevant

El suport a la dreta mostra una lleugera disminució general a tota la comarca. Sense passar en cap lloc del 10% entre les tres opcions, s'observa una clara distribució del vot a favor de Ciutadans. El PP i VOX obtenen resultats similars tot i que testimonials i residuals en la majoria de municipis. A Marçà, per exemple, la relació de forces és de 15-5-1 vots entre C's, VOX i PP.

Falset, clara victòria republicana 

A la capital comarcal, on també s'espera que la candidatura republicana municipal revalidi alcaldia sense problemes, els resultats no difereixen dels de la resta del Priorat. Esquerra s'imposa amb 715 vots i el 44,08% Hi havia el dubte, també amb la mirada posada en els propers comicis locals, de si el PSC seria capaç de desbancar els ex-convergents de la segona plaça. Al final no hi ha hagut sorpresa i JxCAt aconsegueix una còmoda segona posició amb 22,63%.

 

Els socialistes obtenen el 14,67%, en un transvassament de vot que es fonamenta principalment en el mal resultat dels comuns, que perden la meitat dels suports, però queden lluny de les opcions de triomf. També cal destacar els 64 vots que la llista de C's consolida i els 22 vots de VOX, resultats en tots dos casos deutors del mal paper del PP, que cau fins al 2,22% del sufragi.

També et pot interessar