UP alerta de «greus afectacions» del míldiu a la vinya i reclama que es permeti assegurar aquest dany

El sindicat adverteix que hi ha agricultors amb pèrdues del 100% de la collita
El sindicat adverteix que hi ha agricultors amb pèrdues del 100% de la collita | ACN

Unió de Pagesos (UP) ha alertat que la vinya està patint «greus afectacions» per l'impacte del míldiu, motiu pel qual insta les empreses asseguradores a permetre la cobertura d'aquest dany. El sindicat adverteix que les pluges, la humitat i les temperatures altes a diverses zones de Catalunya les últimes setmanes estan provocant a moltes parcel·les de vinya pèrdues que arriben al 100% a causa de la proliferació d'aquest fong, que ara afecta sobretot a les varietats macabeu i ulldellebre. En un comunicat, Unió de Pagesos assenyala que les comarques més afectades són l’Alt i el Baix Penedès, el PrioratDO Montsant i DOQ Priorat— i les de Girona. El sindicat reclama el suport de l'administració per poder negociar amb les asseguradores.

Unió de Pagesos avisa que la situació és «especialment greu» per als productors ecològics, amb més limitació de tractaments. Recorden que els darrers anys la superfície de vinya ecològica ha augmentat significativament a Catalunya, fins a 18.632 hectàrees el 2019, un 34% de la superfície total d'aquest conreu.

Més zones afectades

El sindicat apunta que altres comarques com l’Alt Camp, la Conca de Barberà, la Terra Alta i la zona de la Vall del Corb han detectat taques de míldiu en fulla i algunes parcel·les concretes també estan afectades, però esperen poder contenir millor la malaltia, tot i que l’evolució dependrà de les condicions climatològiques de les properes setmanes.

Actualment, els danys per míldiu són assegurables al sud de la Península, però no a les comunitats del nord, on Agroseguro i ENESA consideren que els viticultors poden controlar la malaltia mitjançant tractaments. Unió de Pagesos considera, però, que el canvi climàtic està provocant episodis de cops de calor, sequeres continuades o períodes perllongats de pluges i humitat que obliguen a adaptar les línies vigents de les assegurances agràries.

Ajudes per als danys no assegurables 

En aquest sentit, Unió de Pagesos ja ha reclamat a aquestes entitats i al Departament d’Agricultura que estudiïn la inclusió del dany per míldiu dins de les cobertures de la línia de raïm de vinificació. El sindicat planteja a l’administració que els danys no assegurables puguin rebre ajudes.

Unió de Pagesos també demana a l’INCAVI i a Agricultura que elaborin un informe sobre l’afectació final del míldiu a Catalunya en aquesta campanya, avaluant les circumstàncies especials i les pèrdues de raïm. Aquest informe hauria de reconèixer, demanen, les circumstàncies extraordinàries i «demostrar la necessitat d’incorporar el míldiu a l’assegurança».

"L'hostaleria i el turisme del Priorat s'activen tímidament després del coronavirus" "Alerta: Una esllavissada afecta el trànsit en una carretera del Priorat"