Boca de la Mina a Reus

La primera fase de reforma de la Boca de la Mina, gairebé enllestida

El projecte global se sustenta sobre la reforma del passeig i la creació de dos nous espais

A Reus hi ha, en marxa o previstos, diversos projectes urbanístics que el govern considera bàsics per al futur de la ciutat. Un d'aquests, engegat ja el mandat anterior, és la reforma de la Boca de la Mina, la primera fase de la qual va acabar la setmana passada segons va afirmar l'alcalde uns dies enrere.

Durant el balanç del primer any del mandat, Carles Pellicer va assegurar que «la Boca de la Mina avança a bon ritme». Detallava que «tenim les obres de la primera fase del projecte, adjudicat per 1,5 milions d'euros i el Parc de les Olors per 488.000 euros i hem tret a licitació la segona fase, que és el Jardí Agrari, amb un pressupost de 837.196,17 euros».

Quedarà, encara, la creació dels continguts que l'han de dotar d'activitats lúdiques i didàctiques. Aquesta part, amb un pressupost de 115.563,29 euros. Està en procés d'adjudicar-se i, quan s'esculli l'empresa que l'ha de dur a terme, es preveu que s'executi en un any.

Ha de suposar dotar de contingut una sèrie de rutes que es volen organitzar al llarg del passeig de la Boca de la Mina, «accessibles via web, per mitjans audiovisuals o amb el subministrament d'una APP per a diferents públics: escolar, adults, familiars i altres» segons s'especifica a l'oferta del contracte públic.

L'objectiu, detalla la proposta, és «divulgar la història i els valors d'un espai singular, desconegut per la població no reusenca, i contribuir així a la consolidació de l'imaginari col·lectiu i potenciar-ne l'ús per part de la ciutadania sigui per passar una estona o per fer activitat física a l'aire lliure».

Imatge d'arbres joves plantats en una esplanada
Les obres del Parc de les Olors han acabat ara, però no es plantarà fins a la tardor | TarragonaDigital

Les primeres obres acaben ara, però es plantarà a la tardor

«El Parc de les Olors està gairebé enllestit, es preveu que la setmana vinent estigui acabat», explicava fa quinze dies. Així doncs, afegia, «només falta part de la plantació, que es farà després dels mesos de més calor, a la tardor». Consistirà en una zona verda de més de 10.000 metres quadrats de vegetació a l'altura de l'escola Mowgli.

La idea, segons es va explicar quan es va anunciar el projecte, és que sigui un espai amb espècies aromàtiques autòctones. El Parc ha de quedar lligat al barranc del Molí per poder-hi oferir activitats d'oci i zones de descans. Quan van començar les obres de la reforma del passeig en si, l'octubre del 2019, es va preveure que la primera fase s'acabés al cap d'un any, aquesta tardor vinent.

Ara acaben les obres que han servit per establir el Parc de les Olors, que segons el calendari d'adjudicació, haurien d'haver acabat al cap de cinc mesos, entre el febrer i el març d'enguany. Segons es va detallar fa dues setmanes, s'ha optat per deixar passar l'estiu i plantar a la tardor per evitar que la calor pugui malmetre les plantes.

«Un pulmó nou»

Pellicer admetia, llavors, que «és veritat que hem d'invertir més en zones verdes». Reus, de fet, se situa a la cua de les ciutats de la seva demografia en proporció de zones verdes per habitant. Quan el projecte de reforma de la Boca de la Mina estigui acabat, sentenciava, «tindrem un pulmó nou per poder passejar la ciutadania i esbargir-se».

La segona fase consisteix en el Jardí Agrari, un projecte que està en procés d'adjudicar-se i que quan se n'hagi formalitzat el contracte, està previst que s'executi durant deu mesos. La idea és que quedi adjacent al passeig de la Boca de la Mina, com el Parc de les Olors, però que es divideixi en tres zones diferents.

Cada espai comptarà amb vegetació diferenciada entre arbres fruiters, horta i un prat verd. En aquesta darrera zona s'hi han de programar activitats de lleure específicament destinades a les escoles de la ciutat. Comptarà també amb dues edificacions que serviran de centres de rebuda de visitants.

«És un projecte gran, fet amb fons FEDER i pressupostos municipals per valor de 3 milions d'euros», recordava Pellicer. Assegura que «serà un canvi important i substancial mantenint sempre la configuració històrica del passeig de la Boca de la Mina llargament demanat per la ciutadania que es posés al dia».