L'última Tronada de Sant Pere 2019.

L'Ajuntament de Reus decidirà sobre la Festa Major de Sant Pere a principis de maig

Les mesures decretades i la pandèmia actual impacten sobre la Festa Major de Reus

La Festa Major de Sant Pere de Reus podria no celebrar-se, o fer-ho amb condicionants. El confinament decretat, així com la resta de mesures preventives per fer front a la pandèmia de coronavirus també afecten aquestes celebracions, i l'Ajuntament de Reus treballa amb tres possibles escenaris, sobre els quals anunciarà la decisió final a principis de maig.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants de Reus al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

El Festival Trapezi s'ha ajornat, i podria tornar-ho a fer, les programacions dels teatres Bartrina i Fortuny s'han postposat, i Sant Pere podria no quedar exempt de l'efecte de la Covid-19. Segons ha explicat aquest dilluns el regidor de Cultura i Política Lingüística de Reus, Daniel Recasens, l'Ajuntament es planteja, ara mateix, tres possibles escenaris.

Tres possibles Sant Pere

«El que sabem és que no sabem res», admet Recasens. És imprevisible, avui, quines seran les condicions que hi haurà a finals de juny. El que sí que es comença a dibuixar és un escenari més aviat pessimista pel que fa a les concentracions de persones a la via pública. Així doncs, sobre la taula de la regidoria de Cultura hi ha diversos escenaris.

L'última Tronada de Sant Pere 2019.
L'última Tronada de Sant Pere 2019. | Laia Solanellas

«Treballem amb tres models diferents: que Sant Pere es pogués dur a terme, que no es pogués dur a terme i que es pogués realitzar amb condicionants», explica Recasens. En el cas dels dos escenaris en els quals es pogués celebrar, «hi estem treballant per perfilar què forma part de la data concreta i què no en forma part».

La tercera opció també es contempla, «es busquen alternatives». Com han fet diverses persones i entitats de Reus, el regidor posa sobre la taula la possibilitat d'una Solemnitat Extraordinària, «treballem en un escenari, que podria ser la data de Misericòrdia, però podria no ser-ho». Sigui com sigui, «abans del dia 10 de maig, probablement, decidirem quina alternativa tira endavant».

La Solemnitat Extraordinària

La possibilitat de treure la imatge de la Mare de Déu de Misericòrdia quan acabi la pandèmia s'ha posat sobre la taula. La patrona de la ciutat, històricament vinculada a situacions com l'actual, podria ser la primera festa local que es pogués celebrar en condicions habituals, però el que es planteja no és només traslladar actes de Sant Pere a Misericòrdia.

El que es podria produir és una Solemnitat Extraordinària, una celebració registrada històricament, i que no s'ajusta a cap data concreta. Es tracta d'una festivitat dedicada a la Verge com a mostra d'agraïment després que, per exemple, la ciutat hagi superat una pandèmia. Implicaria treure en processó la imatge de la Mare de Déu en una forma similar a la que es va fer per última vegada l'any 2004 per commemorar el centenari de la coronació de la patrona de Reus.