Imatge actual del Raval de Santa Anna de Reus

L’Ajuntament de Reus licitarà la redacció d’un projecte per transformar el raval de Santa Anna

També es farà una prova pilot, del 29 de novembre al 29 de febrer, per convertir el carrer en zona de vianants durant els divendres, dissabtes i festius

L’Ajuntament de Reus ha fet el primer pas per reconvertir el centre de la ciutat. El consistori traurà ben aviat a concurs públic el contracte per a la redacció del projecte urbanístic per a la transformació definitiva del raval de Santa Anna en zona de vianants. Alhora, del 29 de novembre al 29 de febrer, es realitzarà una prova pilot per convertir el carrer en un passeig comercial d’ús només per a vianants durant la campanya de Nadal. D’aquesta manera, es comprovarà quin impacte té en els comerços i quina és l’acceptació dels ciutadans.

El projecte que sortirà a licitació, tal com indiquen fonts de l’Ajuntament de Reus, haurà de ser versàtil perquè el carrer pugui ser d’ús compartit o apte només per a vianants. A l’espera de la proposta que presenti l’adjudicatari, inicialment es pensa en un paviment a un sol nivell tant de vianants com de vehicles. L’adjudicatari també podrà plantejar un sistema d’smart city per regular el trànsit. L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha indicat que aquest projecte definitiu es realitzarà sempre i que «funcioni i agradi l'experiència de la prova pilot»

Per una altra banda, el batlle reusenc ha explicat que a hores d'ara només es planteja convertir en zona de vianants el Raval de Santa Anna de Reus, deixant per més endavant altres possibilitats com el Raval de Jesús. Tot i això, ha assenyalat que «els temps van cap a la sostenibilitat i una línia de ciutat més amable i còmode».

Imatge de la roda de premsa de la conversió del raval de Santa Anna en zona de vianants
Imatge de la roda de premsa de la conversió del raval de Santa Anna en zona de vianants | Adrià Morte

El raval de Santa Anna serà zona de vianants durant tres mesos

El raval de Santa Anna serà d’ús exclusiu per a vianants durant la campanya de Nadal. El consistori tancarà el carrer amb el doble objectiu assegura «d’avançar cap a una ciutat més sostenible -amb la pacificació del trànsit al centre de la ciutat-, i promoure la dinamització comercial, prioritzant la mobilitat a peu. L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha comentat que la campanya nadalenca «preveu activitats específiques en aquest carrer i hi haurà dinamització i senyalització perquè tothom sàpiga com moure’s».

La proposta de transformar el raval de Santa Anna va sorgir dels mateixos botiguers del vial, una seixantena, que van traslladar una recollida de signatures a l’Ajuntament perquè estudiés el suggeriment. La conversió es farà ara de manera provisional, del 29 de novembre al 29 de febrer, els divendres, dissabtes, festius d’obertura comercial i vigílies de festius, d’11.00h a 21.00 hores. Els botiguers s'han mostrat «molt satisfets amb la mesura» i expliquen que «moltes ciutats europees aposten per aquest model».

El trànsit de vehicles es prohibirà pel raval de Santa Anna i es redirigirà pels carrers de Doctor Robert, de la Selva del Camp i de l’Amargura. Per fer-ho, s’instal·laran pilones extraïbles a la plaça de Catalunya i al carrer de Santa Anna. La proposta garanteix l’accés a l’aparcament col·lectiu privat del carrer de Salvador Espriu. El vial es farà de doble sentit de la marxa en el tram entre el pàrquing i el carrer de l’Amargura. Aquesta nova configuració comporta refer la cantonada de la vorera del carrer de l’Amargura, i reubicar els contenidors i l’aparcament per a motocicletes. 

Imatge de la cantonada del carrer de l'Amargura i Salvador Espriu
La cantonada del carrer de l'Amargura i Salvador Espriu s'ha refet per facilitar el pas dels vehicles | Adrià Morte

El projecte també manté l’accés per a vehicles de residents, de serveis i de logística als carrers de l’interior del tomb de ravals. Serà a través del carrer de Santa Anna. Igualment, s’instal·laran dues noves pilones al carrer d’en Vilar i a la plaça de la Farinera, i es canviarà el sentit de la circulació del carrer de Casals per reordenar la circulació a l’interior del tomb de ravals.

Finalment, el projecte preveu instal·lar una nova regulació semafòrica per a trànsit de vianants i de vehicles a la confluència del carrer de l’Amargura, el carrer de Llovera, la plaça de Pintor Fortuny i la plaça de la Llibertat. Per finalitzar, l'alcalde ha demanat paciència a la ciutadania i que es necessitarà «un procés d'adaptació, de prova i d'error».


Comentaris
Jonas
¿Y para poner unas pilonas, cortar la calle y ver si funciona hace falta licitar un estudio? Van a venir unos enchufadetes que no han pisado Reus en su vida, haran un copia/pega de un estudio que ya hicieron en 2015 en Gerona (por ejemplo) y a cobrar una pasta gansa. Mientras los abuelos calentándose a bofetadas en los barrios cutres de Reus.