L’Audiència Provincial dona el vistiplau a l’acumulació de la peça principal i número 2 del cas Innova

Les dues peces formen el cos central del cas Innova i segons els magistrats «en ambdues s’investiga una presumpta contractació irregular al si de l’empresa municipal Innova»

L’Audiència Provincial de Tarragona ha confirmat l’acumulació de la peça principal i la peça número 2 del cas Innova. Segons ha avançat el Diari Més, la decisió es va ratificar mitjançant la interlocutòria del 12 d’abril de 2019 ja que segons els magistrats de la secció segona de l’Audiència «la majoria dels investigats en una peça separada i en l’altra són els mateixos» i «els fets investigats són molt semblants». A més, assenyalen que això «és una major garantia de la seguretat jurídica en evitar la possibilitat de sentències contradictòries», en el cas de celebrar-se dos judicis paral·lels, i ajudarà a «evitar duplicar proves».

Cal recordar que l’encarregat de proposar l’acumulació va ser el jutjat d’Instrucció número 3 de Reus, el novembre del 2016, i que aquesta decisió va provocar que algunes parts implicades en el procés presentessin recurs. A la interlocutòria de l’abril, els magistrats indiquen que «en ambdues peces s’investiga una presumpta contractació irregular al si de l’empresa municipal Innova» i «presumptament tots els contractes» haurien estat «formalitzats en les mateixes condicions i per les mateixes persones». A més, expliquen que «la majoria dels investigats en una peça separada i en l’altre són els mateixos».

La peça principal i la número 2 del cas Innova

El cos central del cas Innova el formen la peça principal i separada número dos. La primera fa referència als pagaments que Josep Prat, aleshores director general d’Innova, hauria fet a Carles Manté per feines que, presumptament, no hauria realitzat. Manté hauria creat una empresa poc després de deixar el seu càrrec de director del CatSalut a través de la qual hauria realitzat els cobraments.

Josep Prat arribant als jutjats de Reus el 10 de novembre del 2015. | ReusDiari.cat

La peça superada número dos investiga, principalment, la feina de Jorge Batesteza, arquitecte encarregat de la construcció del nou Hospital Sant Joan de Reus. S’estudia si hauria percebut pagaments de manera irregular; a més, però, Innova va contractar Euroconsult per supervisar les obres de construcció. Aquesta empresa hauria encarregat aquesta feina al mateix Jorge Batesteza que, segons se sorprenia el jutge en l’auto, hauria cobrat per supervisar-se a si mateix

En aquestes dues peces s’imputa als tres actors implicats, però també l’empresa de Manté, CCM Estratègies i Salut i Euroconsult. A títol individual també s’investiga l’exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, l’exdirectora financera d’Innova, Ester Ventura; l’exsecretària d’aquest entramat d’empreses municipals, Natàlia Torrell; l’exdirector d’obres i projectes d’Innova,  José Vicente Gómez; i el responsable d’Euroconsult, Sergi Luqui

Podeu consultar la  radiografia del cas Innova i conèixer l’estat de la quinzena de les peces separades en què es divideix a través del següent enllaç. Les investigacions afecten diversos governs de l’Ajuntament de Reus, però també s’han trobat ramificacions cap a les Terres de l’Ebre i Vila-seca, així com s’han fet escorcolls a multitud d’empreses i institucions. 

Pendents de la data de judici

El passat mes de març es va obrir el judici contra vuit persones i dues empreses per al cos central del cas Innova, format per la peça principal i la separada número 2. Les defenses tenen temps fins al 9 de setembre per presentar els seus escrits al magistrat. Aquest és el primer tràmit judicial, que el seguiran els escrits d’acusació i altres passos fins que s’arribi al judici pròpiament dit, que algunes fonts situen a principis del 2020.