Plaça de la Cultura de la Pau de Reus

Diuen prou: les baralles i el vandalisme forcen els veïns d'una zona de Reus a organitzar-se

La problemàtica ve d'abans de la pandèmia, però les situacions d'inseguretat i soroll han anat a l'alça els darrers mesos

La plaça de la Cultura de la Pau de Reus té, des de fa unes setmanes, una nova entitat veïnal. A la zona no n'hi havia fins ara, i diverses problemàtiques han portat un grup de veïns, principalment dels quatre blocs de pisos de la plaça, a crear l'entitat per ser un interlocutor vàlid a l'hora de denunciar aquestes situacions i, sobretot, de poder tractar amb l'Ajuntament per resoldre-les.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Ja han tingut alguna reunió amb el govern, en concret amb la regidoria de Seguretat, Civisme i Convivència, a càrrec de Dolors Vázquez, com també amb la Guàrdia Urbana. Pròximament s'han de trobar amb la regidoria de Relacions Ciutadanes, dirigida per Montserrat Caelles.

Baralles, agressions i incivisme

A grans trets denuncien les activitats i les actituds de grups de menors d'edat, generalment una vintena, però que han arribat a ser més de quaranta segons han pogut comprovar a través de fotografies i vídeos presos des dels balcons de la zona. Es tracta de grups d'adolescents que, ja abans de la pandèmia, però sobretot arran de les restriccions de l'últim any, han convertit la plaça en el seu lloc de trobada.

Denuncien vandalisme i brutícia, «però sobretot inseguretat pel que fa a aquests grups de joves». «Et criden, es barallen, trenquen coses, s'encaren amb els veïns, han arribat a agredir algun veí... I tot són nens», denuncia Víctor Muñoz, president de l'Associació de Veïns de la plaça de la Cultura de la Pau. Expliquen que els sostres de les porxades i algunes baranes són testimonis de les activitats que denuncien, com ho són també els vidres d'algun dels veïns, trencats d'una pilotada.

Precisament arran d'aquests problemes, i d'haver anat recollint les impressions dels veïns de la zona, tenen la intenció d'ampliar l'àrea de referència incloent els carrers de Pau Font de Rubinat, Sor Lluïsa Estivill i Camí de Riudoms, un espai total on conviuen unes 500 persones i on també denuncien les mateixes problemàtiques.

Un grup nombrós de joves, de nit, a la plaça de la Cultura de la Pau de Reus
Denuncien que els nombrosos grups de joves que s'hi troben provoquen inseguretat i vandalisme | Cedida

A la plaça de la Cultura de la Pau, expliquen, les dinàmiques canvien molt al llarg del dia. Els matins solen ser tranquils, amb gent esmorzant als bars i poca activitat més. A la tarda, a la sortida d'escola, l'espai de jocs infantils s'omple de canalla amb els pares i mares, i a partir de les sis i sobretot cap al vespre és quan arriben els grups que causen les problemàtiques que denuncien.

Ja abans de la pandèmia, recorden, si els bars podien tancar a les dues de la matinada, era l'hora fins a la qual hi havia sorolls, fossin dels grups de nois jugant a la plaça, cridant i amb la música a un volum alt, fossin de les baralles que han registrat, algunes de les quals, s'han arribat a produir amb guants de boxa.

«S'han enfilat a les terrasses i entren als garatges»

Tot plegat «augmenta exponencialment a l'estiu», subratlla Víctor Muñoz. «Aquí s'han fet macrobotellons, baralles, hi ha sorolls... A més aquesta plaça és una caixa de ressonància», explica. Abans de la pandèmia, aquestes dinàmiques s'allargaven fins a altes hores de la matinada, segons afirmen des de l'associació.

La situació els ha portat a fer fotografies i enregistrar vídeos dels grups de joves que es reuneixen a la plaça, superant el nombre de persones que marquen les restriccions i sovint sense mascareta. «Han arribat a encarar-se a la policia, no tenen respecte per nosaltres, però és que pels agents tampoc», afegeixen.

Fa uns dies van viure el que consideren un dels fets més preocupants dels que tenen constància, quan alguns dels nois van pujar als balcons del primer pis d'un dels edificis per recuperar una pilota. A través de la tanca d'un gimnàs de la zona i enfilant-se entre ells, van saltar al balcó més pròxim al passeig i van passar de balcó en balcó fins on havia caigut la pilota.

Els cinc membres de la junta de l'Associació de Veïns de la Plaça de la Cultura de la Pau de Reus drets a plaça
La junta de la nova associació veïnal ha decidit crear-la perquè hi hagi un interlocutor de referència que permeti solucionar els problemes | Jordi Olària Gras

«A dos quarts de sis de la tarda, amb la plaça plena de gent van pujar fins a la terrassa del primer pis», afegeix José Pizarro, secretari de l'entitat veïnal. Una situació que consideren que és preocupant, que incrementa notablement la sensació d'inseguretat de la zona i que a més també suposa un perill per als nois.

És la primera vegada que han entrat als balcons, però no la primera que s'han enfilat als sostres dels restaurants que hi ha entre la plaça i el passeig o, fins i tot, a la Biblioteca Municipal Xavier Amorós, just a l'altra vorera del Camí de Riudoms. Un altre espai veïnal on també denuncien problemes és als aparcaments subterranis.

La mateixa entrada al pàrquing municipal també dona accés a les zones d'aparcament privades dels blocs de pisos de la plaça. En aquest cas, denuncien, es queden a les escales d'accés fumant i bevent o fan servir les rampes per on els cotxes entren i surten per baixar-hi amb patinet, on també s'han encarat amb els veïns que els ho han recriminat.

Presència policial i càmeres de vigilància

Reclamen més presència policial, i de fet admeten que des dels primers contactes amb l'Ajuntament ja ha augmentat. Un canvi que no ha solucionat el problema, però que sí que l'ha reduït. Recorden que la plaça de la Cultura de la Pau està contemplada al pla de videovigilància de la Guàrdia Urbana de Reus, és a dir, que està previst instal·lar-hi càmeres.

Es tracta d'una mesura que entenen que és dissuasòria, però que pot ajudar segons han vist que ha passat, també, al carrer de la Sardana, una de les zones de Reus on s'han instal·lat durant la darrera fase del programa, juntament amb la plaça del Comte de Reus, la de Teresa Miquel i Pàmies i el carrer Pròsper de Bofarull.