El Cementiri General de Reus recull el premi com a tercer millor de l’Estat

Ha aconseguit la tercera posició en les categories de ‘Millor Cementiri’, ‘Millor Monument’ i ‘Millor Activitat de Portes Obertes’ del concurs de la revista Adiós Cultural
La regidora responsable de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, Montserrat Flores, recollint el premi | Cedida

La regidora responsable dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, Montserrat Flores, ha recollit aquest dimarts 29 d’octubre el guardó que acredita el Cementiri General de Reus com el tercer millor de l’Estat. El complex reusenc ha aconseguit la tercera posició en les categories de ‘Millor Cementiri’, ‘Millor Monument’ i ‘Millor Activitat de Portes Obertes’ d’un total de 46 cementiris diferents del concurs de la revista Adiós Cultural.

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

El tercer millor de l’Estat en tres categories diferents

El Cementiri General de Reus va aconseguir la tercera posició en les tres categories que es va presentar al concurs. En la de ‘Millor Cementiri’, la capital del Baix Camp va aconseguir 687 vots. El complex reusenc, on hi ha enterrades grans personalitats, disposa de panteons modernistes i amaga una àmplia col·lecció de secrets i tresors artístics i històrics. A més, està inclòs en l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i va ser el primer cementiri laic i municipal de l’Estat espanyol, on s’enterraven persones sense distinció de religió ni ideologia.

Els cementiris d’Olvera i Villaluenga del Rosario, a Cadis, van obtenir la primera i segona posició amb 1426 i 1139 vots respectivament. Pel que fa al millor monument, el cementiri de Reus presentava el mausoleu del General Prim, un sarcòfag de ferro, or i plata, i una de les tombes més emblemàtiques del Cementiri de Reus. La candidatura va obtenir 327 vots mentre que el primer premiat va ser ‘La escalera del cielo’ de Cañete de las Torres amb 1118 vots. Per una altra banda, 607 usuaris van votar la ‘Iglesia del Salvador’ de Villaluenda del Rosario.

L'espai funerari del General Prim es va restaurar quan se'l va dur a Madrid perquè se li fes una nova autòpsia | Jordi Olària

Per finalitzar, ‘Les visites Nocturnes’ que teatralitza l’entitat La Gata Borda cada mes d’octubre van recaptar 403 vots assolint així la tercera plaça del concurs. Unes visites diferents, que es realitzen de nit i amb poca llum i que tenen com a objectiu donar a conèixer no només la història del cementiri sinó la de les diferents persones que hi ha enterrades allà. Els cementiris de La Paz i el de Castelló van liderar el podi amb 972 i 420 vots respectivament.

El concurs reconeix el valor patrimonial dels cementiris de l’Estat

Els premis són un referent estatal en la temàtica dedicada a difondre la cultura funerària, amb els quals es reconeix la tasca realitzada en projectes de rehabilitació, educació i sensibilització que porten a terme els ajuntaments i des dels organismes que gestionen els cementiris. Amb aquesta iniciativa, la publicació té també com a objectiu, destacar l’interès històric, social, mediambiental, artístic i patrimonial d’aquests equipaments funeraris.

Serveis Funeraris Reus i Baix Camp porta a terme des de fa anys tot un seguit d’activitats que, sota el lema un Patrimoni Viu fa especial incidència en la riquesa històrica, artística i cultural del Cementiri General de Reus. A més de la tasca que s’hi realitza dia a dia, s’hi realitzen diverses activitats en aquesta línia com ara la creació d’un espai d’interpretació del cementiri, una sala d’exposicions, les visites nocturnes o la celebració dels concerts per al record.

Les visites teatralitzades del Cementiri de Reus han aconseguit la tercera posició com a millor activitat | Laia Solanellas

"🔥⚫IMPACTANT TESTIMONI de la dona trobada emmordassada a la seva casa incendiada a Reus" "🎵🎭 El Festival Reus Teatre Musical presenta el programa de la seva sisena edició"