Imatge de l'edifici a mig enderrocar del carrer de Sant Llorenç de Reus

Dos enderrocs d'immobles d'importància patrimonial a Reus desperten crítiques entre la ciutadania

Els edificis, al carrer de Sant Llorenç i al passatge de l'Escorial, son de titularitat municipal

L'enderroc de l'edifici número 27 del carrer de Sant Llorenç de Reus ja està en marxa. Es tracta d'un dels immobles que l'associació de veïns l'Harmonia del Carme tenia catalogat com a perillós pel seu estat de conservació i, de fet, és per aquest motiu que l'Ajuntament ha optat per enderrocar-lo.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

L'obra compta amb un pressupost de 38.528 euros i un termini d'un mes i mig. Per contra, la decisió ha rebut crítiques pel fet de tractar-se d'un edifici amb elements noucentistes i pel seu llegat històric, ja que havia acollit una llar d'infants. Consideren que aquestes demolicions són una «destrucció de patrimoni».

Ara feia anys que havia quedat en desús i el consistori, titular de l'edifici, ha optat per ensorrar-lo. Una decisió que ha provocat queixes que reclamaven que, si no es podia conservar l'edifici, almenys se'n mantingués la façana, possibilitat que ha quedat descartada segons l'informe tècnic municipal.

La regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, explica que no hi havia alternativa. «L'edifici ha de ser enderrocat totalment per criteris de seguretat, és una responsabilitat indefugible», exposa. Recorda, també, que es trobava afectat pel planejament urbanístic des de fa anys, que és el que hauria ocasionat que l'edifici no tingués protecció o catalogació patrimonial.

També apunta que s'han seguit els tràmits que calia abans d'enderrocar-lo, com és el de l'exposició pública. Pel que fa al futur d'aquest espai, encara no està decidit. Els veïns del barri han reclamat, històricament, més zones verdes, però la decisió final es prendrà les pròximes setmanes o mesos.

En primera instància, a la pròxima reunió entre el govern i l'associació veïnal es plantejarà els possibles usos futurs d'aquest espai. El president de l'entitat, Josep Machado, també fa incís en el fet que l'edifici estava afectat pel planejament urbanístic de l'any 2004, quan es contemplava obrir-hi un pas fins a l'avinguda del President Companys.

Es tracta d'un pla d'obres que qualifica d'«obsolet, desfasat», i manté que no li hagués semblat malament conservar l'edifici, però per fer-ho, aclareix, calia haver-hi fet algun manteniment durant els darrers disset anys. L'havien catalogat com un dels immobles amb perill d'esfondrament, i és que al barri ja n'han caigut diversos, a carrers com el de Sant Esteve, Sant Antoni o Alt del Carme.

Façana del Mas de l'Escorial de Reus
El Mas de l'Escorial, tapiat fa temps, també s'enderrocarà | Laia Solanellas

L'enderroc del Mas de l'Escorial, planificat

Un altre cas de crítiques per enderrocar un edifici amb història és el del Mas de l'Escorial. L'enderroc encara no ha començat, però sí que està previst. Està situat al passatge que porta el mateix nom, entre el passeig de Misericòrdia i el carrer de Rigoberta Menchú.

L'immoble també és de propietat municipal i també s'havia planificat el seu enderroc mesos enrere. Precisament perquè encara no ha començat hi ha qui reclama que es rectifiqui, però de nou, els informes tècnics justifiquen la seva demolició per l'estat de conservació que presenta.

Ara s'ha reprès el projecte, amb un pressupost de 69.782,55 euros. Es tracta d'un mas registrat des del segle XIX i que havia tingut diferents usos. Amb el pas dels anys va quedar immers en l'entramat urbà de la ciutat i, finalment, va caure en desús. Precisament el seu estat de conservació va fer que es tapiés temps enrere.

Igual que en el cas de l'edifici del carrer de Sant Llorenç, l'informe tècnic justifica la seva demolició per l'«estat ruïnós» que presenta. També s'hi detalla que caldrà tenir en compte els immobles pròxims perquè no es vegin afectats, i és que en algun cas, toquen paret amb paret.