«Les famílies no aguanten més»: drama al carrer Wad-Ras de Reus després de cinc dies sense llum

Dotze famílies porten sense electricitat cinc dies després que Endesa els hi tallés perquè uns ocupes de l'edifici havien punxant la llum
El veïnat del bloc ha d'anar amb espelmes contínuament | Laia Riba

 

Una dotzena de famílies resident al bloc número 5 del carrer de Wad-Ras de Reus, al barri d'Horts de Simó, fa cinc dies que estan sense electricitat a les seves cases a causa del tall de subministrament elèctric de tot el bloc. El motiu, la perillositat de la instal·lació elèctrica causada per les punxades a la llum fetes pels ocupes. Les famílies del bloc número 5 estan desesperades davant la situació límit que estan patint, i és que la polèmica continua al carrer de Wad-Ras.

Cinc dies sense electricitat

«Només podem comprar menjar preparat, el qual ens costa el doble, i les meves filles i jo fa una setmana que estem sense dutxar-nos» explica el veí afectat Khalid El Boumakhloufi. Com ell, la majoria dels habitants del bloc número 5 del carrer Wad-Ras, que segons confirma a TarragonaDigital la presidenta de la comunitat de veïns, Natalia Rusneac, es són 12 les famílies afectades més els tres pisos on encara queden ocupes.

Rastre de l'incendi que va crear en un habitatge del carrer de Wad-Ras de Reus | Jordi Olària Gras

 

«Les famílies no aguanten més»

Una situació desesperada contra la qual, des de la Coordinadora d'Entitats en Defensa del Territori i des de la comunitat de veïns del bloc número 5, fa mesos que lluiten. «Estem en una situació insostenible, les famílies no poden aguantar ni un dia més sense llum i ens trobem desemparats des de les administracions», explica Natalia Rusneac a TarragonaDigital. 

D'altra banda, Natalia Rusneac detalla que en aquests moments encara hi ha més risc que es cremi l'edifici, ara més que quan els ocupes punxaven la llum, ja que «les famílies fan servir petites ampolles de gas per cuinar o espelmes per poder-se il·luminar, fet que encara pot ser més perillós i provocar un incendi».

Rastre de l'incendi que va crear en un habitatge del carrer de Wad-Ras de Reus | Jordi Olària Gras

 

Al segon tercera hi viu una família; una de les filles està en plena època d'exàmens i comenta que «fa una setmana que no entrego els treballs, estudio amb la llum del mòbil fins que s'acaba i després amb les espelmes». Afegeix que «el fet de no tenir llum m'està afectant el meu ritme d'estudis, quan surto de l'institut ja és de nit i a casa no puc estudiar».

Menjar a la brossa per la manca de llum

La germana explica que «hem hagut de llençar molt de menjar i anem amb l'espelma a la mà contínuament, no sé quants cops me l'he cremat ja», també destaquen tot el menjar que estava congelat i que no han pogut salvar. «Els meus pares fa anys que paguen per tenir llum i per culpa dels ocupes ara nosaltres hem de patir les seves males accions».

Muntanya de roba que no pot ser rentada per la manca de llum | Laia Riba

 

Des de l'Ajuntament de Reus es va donar l'opció d'anar a un hostal a aquelles persones més necessitades, i tres famílies han pogut passar-hi uns dies, però han hagut de tornar a les seves cases sense llum. Ara és el torn d'unes altres tres famílies, tot i que els habitants del bloc desconeixen quan i qui podrà anar a l'hostal. Aquesta situació també ha afectat als comerços dels baixos de l'edifici, un bar i una verduleria, que s'han vist en l'obligació de tancar des de dijous passat per manca de llum.

La comunitat no pot pagar el canvi de la instal·lació

El secretari de la Coordinadora d'Entitats en Defensa del Territori, Josep Machado, ha detallat que el cost del canvi de la instal·lació pot arribar a pujar 10.000 euros, quantitat que el veïnat no pot assumir. Com ja informava aquest mitjà, el passat dijous un tècnic de l'empresa Endesa va tallar la llum de tot el bloc sense previ avís a les famílies; davant de la manca de solució, la presidenta de la comunitat de veïns del número 5 va presentar, el passat dilluns, una demanda contra Bankia, BBVA i Endesa.

Les entitats bancàries i l'empresa subministradora de l'electricitat no els han donat una solució, tot i que des d'Endesa havien d'haver vingut aquest dimarts per intervenir, finalment no han aparegut. Ara el veïnat es troba en risc que el bloc quedi precintat davant de la perillositat que suposa viure-hi.

"Junts per Reus anuncia la número 2 de la seva llista per les municipals" "ALERTA: Una dona gran, ferida després de ser atracada violentament al portal a Reus"