Imatge d'un cartell del Mercat del Carrilet en contra del tancament

Indignació i ràbia dels paradistes del Mercat del Carrilet de Reus per l'anunci del tancament

Els treballadors lamenten la decisió de l'Ajuntament de Reus de tancar l'equipament i defensen que és un espai viable | Assenyalen que suposarà una pèrdua molt important per al barri

Indignació, tristor i ràbia. Així és com se senten els paradistes del Mercat del Carrilet  després de l’anunci de l’Ajuntament de Reus de tancar l’equipament el pròxim 29 de juny del 2021. De fet, aquest dijous al matí molts clients es mostraven sorpresos per la notícia i preguntaven si era certa o no. Els treballadors del Mercat defensen que és un espai viable i que si es tanca la zona sud de la ciutat quedarà desemparada i sense un producte fresc de qualitat. Ara per ara, no tenen previst pujar al Mercat Central i no descarten fer algun tipus de protesta.

El projecte inicial del Mercat del Carrilet tenia previst enderrocar l’actual espai de manera progressiva per aixecar-hi un nou que comptés, a la planta inferior, amb unes instal·lacions per a un operador privat, un supermercat. Malgrat això, la ronda de contactes s’ha donat tancada sense èxit i cap promotor s’ha interessat en l’equipament.

Segons el regidor d’Empresa i Ocupació, Carles Prats, «un mercat amb el 75% de les parades tancades no és viable per als paradistes» i el consistori ja ha ofert la possibilitat de traslladar-se al Mercat Central  davant el tancament del pròxim 2021. «Hem pres la decisió en el moment en què hem cregut que preníem la més encertada. No ens hem quedat tranquils fins que hem pogut oferir una alternativa pensant en els paradistes», assegurava Prats en la roda de premsa d’aquest dimecres.

Imatge general del Mercat del Carrilet de Reus, amb algunes parades buides
L'Ajuntament de Reus ha anunciat que el mercat del Carrilet tancarà el pròxim 29 de juny de 2021 | Angel Ullate

«El dia d’ahir va ser molt trist»

La Patricia Sánchez regenta la peixateria Casas des del primer dia que va obrir el Mercat del Carrilet, ara farà 38 anys. Actualment, treballa juntament amb la seva filla, qui en un futur ha d’agafar les regnes de l’establiment. Sánchez manifesta que «el dia d’ahir va ser molt trist» i que el pitjor de tot «va ser sortir per la porta de l’Ajuntament i que la notícia ja s’hagués publicat a la premsa».

Aquesta paradista reconeix que el futur del Mercat del Carrilet era complicat però no s’esperava aquesta dràstica decisió de tancar definitivament l’equipament. «Els clients estan molt decebuts i estan disposats a ajudar-nos sigui amb fulls de signatures o manifestacions», assenyala. A més, també lamenta el cost dels estudis que s’han fet per saber la viabilitat del mercat i explica que «no calia pagar-ho perquè nosaltres sabem si és viable o no i ho és». Precisament, durant tot el matí les paradistes no s’han aturat en cap moment i la clientela  ha estat constant. D’activitat hi ha. 

«En el meu cas, de moment, jo no pujaré. El meu barri és aquest», indica Sánchez. Més enllà d’això, explica que si es tanca el Mercat del Carrilet els veïns i veïnes  del barri es veuran obligats a comprar en supermercats i això significarà l’adéu del producte de proximitat.

Imatge de dues paradistes del Mercat del Carrilet de Reus
La Patricia Sánchez i la seva filla treballen a la peixateria Casas | Angel Ullate

Seguint en aquesta línia, Tonyi Juan de la polleria Felisa, paradista de tota la vida, lamenta que «ja estava tot decidit sense consultar-nos res a nosaltres» i que els paradistes «no volem deixar la gent del nostre barri desemparada, sense producte fresc». «Hi ha molta gent gran i el Mercat Central el tenen lluny», recorda Tonyi Juan.

Per una altra banda, assegura que si ha de començar de nou i fer una inversió la prefereix fer al Carrilet amb la seva clientela que no pas en un nou espai. «Ens queden 571 dies, jo ja he començat a comptar», assenyala. «Si nosaltres pleguem no tenim atur ni res, som autònoms, i estem en una edat que treballar en un altre lloc és complicat. Si l’Ajuntament considera que les famílies  que vivim d’això les pot fer fora...», reflexiona Sánchez, qui defensa que el Mercat del Carrilet és viable.

Imatge d'una parada del Mercat del Carrilet de Reus
Els paradistes defensen que el Mercat del Carrilet és viable i que funciona | Angel Ullate

«No ens garanteixen tenir parada»

La Maria Jesús Querol, de la carnisseria Montserrat Ripollès, també és una de les paradistes que treballa des del primer dia. Explica que el consistori tancarà un equipament que  «ha funcionat sempre» i que «dóna la sensació que aquesta zona de la ciutat està oblidada». «És un error si pensen que tothom pujarà al Mercat Central. Crec que la gent del barri no es mereix això, i nosaltres com a negoci tampoc», manifesta la Maria Jesús, qui reconeix que encara està en procés d’assimilar la notícia

Malgrat això, recorda que encara queda un any i mig pel tancament  i que «poden passar moltes coses». Ara per ara, els paradistes deixaran passar uns dies i pròximament es trobaran per decidir què és el que poden fer i quins passos volen donar. Amb qui podran comptar segur és amb la clientela, que es mostra totalment involucrada i preocupada pel futur  del Mercat. Mentrestant, ja s'han penjat diversos crespons negres i cartells en contra de la decisió de l'Ajuntament de Reus.

Imatge d'una paradista del Mercat del Carrilet de Reus
Els paradistes es mostren indignats amb la decisió de l'Ajuntament de Reus | Angel Ullate

Pel que fa al trasllat al Mercat Central, Querol explica que «no ens garanteixen tenir parada perquè tindrem les mateixes possibilitats que d’altres exteriors». És el cas que explica la Neus Sanz, una jove paradista  que va arribar al Mercat del Carrilet aquest passat mes de desembre. Explica que durant la reunió el regidor d’Empresa i Ocupació, Carles Prats, va explicar que s’oferiria un 50% de descompte de la concessió  de 15.000 euros.

Tot i això, lamenta que sigui sense preferència de plaça i que anirà per puntuació. D’aquesta manera, s’indigna davant la possibilitat que gent exterior tingui els mateixos privilegis que els paradistes del Mercat del Carrilet i que sigui més difícil competir amb algú que disposa de més diners. 

Imatge d'un cartell del Mercat del Carrilet en contra del tancament
Alguns dels establiments del Mercat del Carrilet han penjat cartell en rebuig del tancament de l'espai | Angel Ullate

A més, lamenta que ja va voler agafar una parada a l’octubre del 2018 al Carrilet però que l’Ajuntament de Reus no li va deixar perquè segons la normativa  ja estava a punt de finalitzar la concessió del Mercat. Ella és una persona jove i autònoma i defensa que si s’ha decidit instal·lar-se en aquest emplaçament és perquè l’equipament  funciona i té clientela. «Al Mercat Central no crec que pugi, és improbable. M’hauria de fer la clientela de zero i no vull el nou horari que volen implantar, no m’interessa». 

Finalment, reconeix que no s’esperava la manera en què s’ha plantejat el tancament del Mercat del Carrilet i es mostra preocupada  per tots els veïns i veïns del barri que es quedaran sense aquest espai.