ERC Reus investirà Pellicer a canvi d'una 'vicealcaldia' emmarcada en un pacte supramunicipal

En les darreres hores els republicans van supeditar la seva decisió a les directrius de Barcelona, tot i que avui han assegurat que han estat ells qui han pres la decisió
Noemí Llauradó durant la roda de premsa anunciant el pacte amb Pellicer. | Jordi Olària
 

ERC Reus finalment s'ha decidit i, gairebé sobre la botzina, ha anunciat l'acord d'investidura al qual ha arribat amb Junts x Reus per tal que Carles Pellicer torni a ser l'alcalde de la capital del Baix Camp. Amb aquest acord, Pellicer ostentarà l'alcaldia amb més poder a Catalunya de la marca Junts, ja que es tracta de la ciutat més important on manarà aquesta formació política. Però, com és i com s'ha gestat aquest acord tancat entre republicans i Junts x Reus?

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

Ajuntaments, Consells i Diputacions

Si bé tot just fa unes hores la mateixa candidata d'Esquerra, Noemí Llauradó, explicava als mitjans de comunicació que finalment la decisió del pacte la deixava en mans de directrius nacionals, aquesta tarda ha dit el contrari. «El pacte és local», ha assegurat, i ha negat que s'hagi pres des de Barcelona. Tot i això sí que ha admès un pacte que encara s'estaria treballant precisament des de l'àmbit nacional on entraria tant l'alcaldia de Reus com la de «molts més municipis i òrgans supramunicipals com diputacions i Consells Comarcals i no només al Camp de Tarragona, sinó a tot Catalunya».

Preguntada per la premsa, la cap de files d'ERC Reus ha aclarit que l'acord amb Carles Pellicer entra dins del que s'ha parlat fins ara en aquestes converses i no les fa perillar. Si durant la campanya assegurava que volia ser alcaldessa i que no pretenia pactar amb Pellicer, sinó substituir-lo, aquest divendres ha justificat el canvi de decisió. La figura que facilitarà, demà, que ERC doni suport a Pellicer és la creació d'una 'vicealcaldia' que ostentarà, quan es tanqui el govern, la mateixa Noemí Llauradó.

El grup municipal d'ERC i la presidenta local moments després de la compareixença | Jordi Olària Gras

 

Noemí Llauradó, vicealcaldessa

«La manera que hem tingut d'aproximar les posicions és aquesta figura nova de la vicealcaldia, que satisfà les necessitats per poder investir al senyor Carles Pellicer», ha explicat. A la pràctica suposarà ser la primera tinent d'alcalde, però amb més competències de les habituals. S'encarregarà de les «relacions institucionals de l'Ajuntament amb el Govern de la Generalitat i de la direcció, inspecció i l'impuls general dels serveis municipals i de les obres municipals».

Llauradó encara ha afegit que això implica «l'acció, la direcció i la coordinació de tota l'acció de govern, i la presidència de la comissió de regidors i regidores delegades per a la definició de les línies mestres i estratègiques del govern municipal». Això serà quan s'acordi un govern, moment que podria arribar, segons ha apuntat Pellicer, durant la setmana entrant.

El grup municipal d'ERC Reus ha acompanyat la cap de llista Noemí Llauradó i la presidenta local, Ester Alberich | Jordi Olària Gras

 

El futur govern de Reus

ERC segueix mantenint que «no tanca la porta a un acord de govern on es puguin incorporar els regidors i regidores de la CUP», tot i que Carles Pellicer ha deixat clar que ell sí, que la tanca, i que prioritza Ara Reus. El cap de files de Junts per Reus reserva, per al PSC i la CUP, un paper des de l'oposició de suport a projectes estratègics i puntuals acordats amb el govern.

Sobre el trencament de relacions amb el PSC que aquest matí Andreu Martin ha escenificat, la candidata d'ERC a Reus ha assegurat que «molts votants i militància, aquest pacte amb els socialistes no l'acabaven de veure». Ha afegit, de fet, que «com a partit hem prioritzat, a la major part de municipis els pactes en clau nacional». Ha afegit, de fet, que «els acords amb partits que no reconeixen que a Catalunya tenim preses i presos polítics, que el judici que s'ha acabat aquesta setmana ha estat una farsa i que no reconeixen el dret a l'autodeterminació, se'ns fa difícil d'explicar i se'ns faria difícil mantenir-lo».

"📺 Una família de Reus participa en un conegut programa televisiu" "💰BONA NOTÍCIA: Pluja de milers d'euros per un premi de l'ONCE a Reus!"