Part inferior del passeig de la Boca de la Mina, amb material d'obra i un vial per a vianants construït

Les obres de la Boca de la Mina de Reus acabaran, finalment, al març

L'estiu passat es preveia obrir el passeig i el primer espai complementari a principis del 2021

Les obres del passeig de la Boca de la Mina de Reus han de culminar el pròxim mes de març. Aquesta és la previsió del govern de Reus, que calcula que la reforma del passeig està completada en un 80%. Els nous espais adjacents també avancen segons el ritme previst; la creació del Parc de les Olors es troba «pràcticament enllestida, a punt de recepcionar» segons fonts municipals, i la del Jardí Agrari del Camp en la fase inicial.

Les obres al passeig van començar l'octubre del 2019 amb la previsió que s'enllestissin en un any, un calendari que la pandèmia, segons s'ha explicat des del govern, no va permetre complir. A l'estiu es preveia que acabarien el mes de desembre passat i es pogués obrir al públic a principis d'aquest 2021.

Finalment serà a la primavera, segons el calendari actual, quan la ciutadania de Reus podrà tornar a fer ús del passeig de la Boca de la Mina i també del nou Parc de les Olors, mentre segueixen, en paral·lel, les obres de creació del Jardí Agrari del Camp. Les obres del passeig compten amb un pressupost d'1.562.862,35 euros als quals se sumen els 488.545,01 euros del Parc de les Olors.

Tot plegat, adjudicat a Valoriza Servicions Ambientales S.A. Pel que fa al passeig en si, s'ha actuat a la passarel·la per a vianants, però també a la plaça de davant de l'Escola Mowgli, que s'ha pavimentat. A l'inici del passeig, un semàfor dona pas alternatiu als vehicles que circulen per l'avinguda del Comerç mentre s'enllesteixen els treballs a la vorera d'accés a la zona verda.

També s'han instal·lat sistemes de reg i il·luminació, a més d'una nova infraestructura tecnològica per als usos que es preveuen al reformat espai d'oci i lleure. Al capdamunt, a la bassa del Bacallà, s'hi ha instal·lat una passarel·la de ferro per accedir al mirador.

Espai davant de l'Escola Mowgli, que s'està pavimentant durant les obres del passeig de la Boca de la Mina
Davant de l'Escola Mowgli s'està pavimentant una plaça que també | Àngel Ullate

Dos nous espais adjacents al passeig de la Boca de la Mina

Es van projectar, juntament amb les obres del passeig, dos nous espais verds. El primer, el Parc de les Olors, es va adjudicar juntament amb les obres principals i està a punt de ser recepcionat per l'Ajuntament. La seva urbanització va acabar aquest estiu, i s'ha esperat a l'octubre, amb unes condicions climàtiques adequades, per fer la plantació de la vegetació.

Es tracta d'arbustos i herbes, principalment aromàtiques i amb flors de colors intensos. És un dels punts que vol donar valor didàctic al nou passeig de la Boca de la Mina. La distribució de les plantes s'ha pensat per destacar les característiques de cada espècie vegetal i per atraure insectes pol·linitzadors i papallones.

En segon terme s'està començant a construir el Jardí Agrari del Camp. Les obres es van adjudicar a principis de novembre a una Unió Temporal d'Empreses entre Acciona Medio Ambiente i Acciona Construcción amb un pressupost de 757.313,70 euros. Està previst que acabin la tardor d'aquest 2021 i ofereixin, de nou, un actiu didàctic i d'oci per la zona.

S'hi preveu un camí amb arbres fruiters i un altre amb horts, distribuïts a través d'una terrassa connectada a la plaça recentment pavimentada davant de l'Escola Mowgli. El camí dels arbres fruiters serà paral·lel al passeig i tindrà zona de pícnic a banda i banda i espais d'estada sota els arbres.

El segon camí, paral·lel a l'avinguda de Saragossa, també tindrà zona de pícnic i espais d'estada, i acollirà, a costat i costat, horts educatius amb la mateixa finalitat que la que es busca amb el Parc de les Olors. El Jardí Agrari s'ha dissenyat per ser un espai on aturar-se, ja que la zona de mirador quedarà a l'altura de les copes dels arbres «per gaudir de les olors i colors vius dels seus fruits».

A la part sud d'aquest espai s'hi ha previst preparar el terreny per l'aparició de vegetació pròpia d'un ambient més humit que acabi creant un prat on es pugui descansar. També s'hi contempla la construcció de dos edificis, un espai d'acollida i entrada a les noves zones, amb explicacions i guies, i un espai d'aprenentatge més orientat a la faceta didàctica i pedagògica del projecte.

Tram del passeig de la Boca de la Mina amb un espai adjacent reformat
Els espais adjacents de la Boca de la Mina quedaran lligats al passeig a través d'un disseny comú | Àngel Ullate

El projecte del passeig vol «retornar-lo a la ciutadania»

Totes les obres previstes, a més del pla de comunicació i la creació dels continguts audiovisuals suposen un pressupost de 2,9 milions d'euros que ha comptat amb la implicació dels fons europeus FEDER. Es tracta d'un dels grans projectes previstos a Reus que, des del govern, es considerava «una actuació necessària i molt reivindicada per la ciutadania» segons Carles Pellicer, alcalde de Reus.

«És una aposta decidida del Govern de Reus per la recuperació d'un pulmó verd, un passeig històric que és un emblema de la nostra ciutat», afegeix. En la mateixa línia es mostra Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme i Mobilitat, que sentencia que «la reforma ha d'afavorir-ne els usos que contribueixin a mantenir-ne la identitat, i a retornar-lo a la ciutadania amb criteris d'accessibilitat, seguretat i inclusió».

Una reforma que ha volgut posar en relleu, afegeix, el valor natural, patrimonial i sentimental de la zona. «Això implica consolidar-ne el caràcter com a espai d’esbarjo d'activitat esportiva i de salut respectuoses amb el medi; i per promocionar els valors culturals i històrics, preservar els usos agrícoles associats, i convertir-lo en una peça central per a la preservació del medi natural», resumeix.