La plaça del Mercadal de Reus torna a acollir un mercat a l'antiga

Avui, dissabte 15 de juny, la Mercadal fa honor al seu nom recreant un mercat antic | Una cinquantena d'actors i actrius es vesteixen d'època

La plaça del Mercadal de Reus posa el rellotge marxa enrere per tornar a l'acció que li dóna el nom, a recrear el bullici de les parades de mercat que fa dècades es practicava en aquest indret. Aquesta plaça esdevé la principal de la ciutat i avui, dissabte 15 de juny fa honor al seu nom recreant un mercat antic, com els que es feien abans. Els números gravats a les pedres de la plaça avui tornen a tenir una funció i és que es tornen a vendre verdures ben fresques, llegums a granel, animals, el barber tornar a afaitar amb navalla, llaminadures i xufles i 'manteacaus' a quatre rals.

 

Centenars de persones passen a veure els paradistes d'època
Centenars de persones passen a veure els paradistes d'època | Laia Solanellas

 

La plaça del Mercadal torna a tenir mercat

Els actors i actrius del Teatre Bravium de Reus treuen els draps vells de l'armari i  es vesteixen d'època per amenitzar la posada en escena  i teatralitzar el Mercat a l'Antiga de la plaça del Mercadal. Els membres del Bravium juntament amb l'Associació de Paradistes del Mercat Central de Reus i l'Associació d'Amics del Cavall del Baix Camp,  recreen oficis que s'han anat esborrant del mapa  com els esmoladors, les puntaires a ple rendiment o el quiosquer fent peripècies en directe, personatges que canvien de professió per una tarda. 

El Mercat a l'Antiga recrea la plaça de principis de segle

El president del Bravium Teatre i actor des de fa vint anys al Mercat a l'Antiga, Jaume Ciurana, explica que «els actors i actrius del Bravium ambienten l'espai recordant els personatges que tombaven per la plaça, com els pagesos, les senyores riques o els artesans». Un acte que va començar amb motiu de la celebració dels 50 anys que es realitzava el mercat en les instal·lacions que es troba actualment, i que ara hi participen més d'una cinquantena de persones  entre paradistes i actors. 

Es recreen oficis que ja no es fan actualment
Es recreen oficis que ja no es fan actualment | Laia Solanellas

 

Actors i actrius representen oficis ja extingits

El venedor d'alls, qui porta el carro amb les llaminadures, els venedors de gelats, el carter, el cisteller, el quiosquer i fins i tot el brossaire, són alguns dels personatges que aquest dissabte omplen la plaça del Mercadal ambientada en l'època des de primers de segle fins als anys 50. Ciurana explica que «normalment qui té un personatge, ja li té estima i acostumen a ser el mateix cada any però sinó, sí que ens anem canviant de personatges i cada any incorporem de nous».

El Mercat al Mercadal arriba a la seva 20a edició. | Laia Solanellas

 

El director del Bravium comenta que «la majoria són actors que ja tenen experiència, els hi diem quin és el seu personatge i  la improvisació és qui marca el ritme», afegeix que «el barber per exemple és un actor fixe, perquè és barber de professió i per tant —i per seguretat— sempre ho fa ell». No obstant això, hi ha sis oficis que estan representats per persones que de veritat s'hi dediquen i que venen expressament pel Mercat a l'Antiga a escenificar la seva tasca d'artesans. 

Una cinquantena d'actors i actrius participen al Mercadal a l'Antiga | Laia Solanellas

 

Els Xiquets de Reus es vesteixen d'època per fer castells

Aquest esdeveniment des de fa pocs anys també compta amb una actuació castellera per part de la colla local, els Xiquets de Reus que aixecaran els castells vestits d'època. També compta amb un grup d'havaneres que vénen a cantar mentre es realitza el Mercat a l'Antiga. Un alcalde fals i la seva esposa tornaran a passejar per la plaça del Mercadal, les 'prostitutes' faran escàndol entre el públic, el carter repartirà cartes a tots els paradistes i el quiosquer intentarà vendre diaris de fa anys.