Les primàries republicanes de Reus culminaran a la tardor

Els seus impulsors seguiran la tasca de recollir adhesions abans d'interpel·lar els partits polítics
Tres integrants de les primàries obertes les presenten públicament | Jordi Olària

 

Les primàries republicanes de Reus ronden els 300 adherits. Aquest dilluns se n'ha fet la presentació pública de cara a la premsa, on s'ha establert un primer calendari orientatiu, així com l'estat del projecte i els reptes que es marquen els seus integrants. A grans trets el procés de primàries pròpiament dites s'hauria d'iniciar a mitjans de tardor, després d'haver recollir suports suficients i d'haver-se trobat, també, amb els partits polítics. Un punt d'inflexió serà aquest dissabte, 14 de juliol, quan se celebri una trobada d'àmbit català entre diferents nuclis que tenen en marxa un projecte de primàries republicanes municipals.

Les primàries republicanes de Reus, punt de trobada

Segons els seus impulsors, l'objeciu d'aquest projecte és convertir-se en un punt de trobada de l'independentisme català. Encara no han tingut contactes amb els partits que poden sentir-se interpel·lats, i ells tampoc els han anat a buscat. Un dels membres impulsors, Salvador Batlle, manté que «parlarem amb els partits quan siguem suficients, si no, ens estaríem fent un mal servei». En aquest sentit volen incrementar el nombre d'adherits per poder-se adreçar als partits amb certa massa crítica a l'esquena. Malgrat tot, sentencia Batlle, «som un espai de confluència, no de competència».

Membres del grup impulsor presenten el projecte de Primàries Republicanes a Reus | Jordi Olària

 

Eleccions municipals republicanes

«Les eleccions municipals han de ser en clau republicana, més enllà de debatre projectes de ciutat», afirma Carles Prats, exdiputat al Parlament per Demòcrates i membre impulsor del projecte de primàries. En aquesta línia, Prats dóna molt de valor al posicionament de l'ANC, que a través dels secretariats nacional i local han apluadit els processos de primàries obertes dins l'independentisme. Els socis de l'ANC, de fet, voten la postura definitiva de l'Assemblea al respecte d'aquesta qüestió entre el 22 i el 25 de juliol.

Primàries republicanes en xarxa a Catalunya

El de Reus no és l'únic projecte de primàries republicanes que s'està treballant. Aquest dissabte, de fet, a Granollers, hi ha una trobada de la Coordinadora de Primàries; és a dir, una trobada entre els grups impulsors que, arreu de Catalunya, estiguin empenyent en aquest sentit. «És bo mantenir contacte amb projectes més grans, com el de Barcelona, perquè permet visualtizar que és un moviment més ampli», explica Lluís Gibert, membre impulsor del grup reusenc.

Aquesta trobada ha de servir per consensuar un decàleg de bones pràctiques i per tractar qüestions més tècniques, com els procediments que seguirà cada municipi o els recursos per dur-ho a terme. «Reus, de ben segur, serà el referent de primàries a altres ciutats petites i mitjanes», afirma Salvador Batlle en relació a aquesta trobada a Granollers.

Alguns integrants de les primàries republicanes expliquen el projecte | Jordi Olària

 

Homogeneïtzar les primàries republicanes

Sense tenir res decidit, especulen que serà a la tardor quan es començaran a constituir les llistes electorals. De fet, la trobada d'aquest cap de setmana hauria de servir per decidir si s'homogeneïtza el procés de primàries republicanes o no, i no només pel que fa al calendari. Hi ha altres qüestions que aquests grups locals hauran d'acordar abans dels comicis del pròxim mes de maig.

També la marca amb la qual concorreran a les eleccions, i no tan per les sigles o la seva imatge corporativa, sinó per si es tractarà d'una marca comuna. Aquest detall, que podria semblar menor, és el que pot acabar decidint, si totes aquestes primàries fructifiquen, la composició de Consells Comarcals i Diputacions.

Aquestes institucions supramunicipals s'escullen de manera indirecta a les eleccions municipals, en funció dels vots que ha rebut cada partit. En cas de concórre-hi com a marques diferents, es podria donar el cas que aquestes primàries guanyessin diversos Ajuntaments, però que no tinguessin cap representació ni als Consells Comarcals ni a les Diutacions.

"Els veïns de la Sedera volen portar el seu futur al plenari" "Reus renovarà la flota i l'estació de busos"