grup municipal PSC Salvador Illa

Sandra Guaita es postula per liderar el PSC a Tarragona a les eleccions generals

La regidora reusenca està recollint avals per presentar-los al comitè nacional | S'enfrontaria a l'actual diputat al Congrés Joan Ruiz

Sandra Guaita optarà a liderar el PSC a la circumscripció de Tarragona a les pròximes eleccions generals. La regidora reusenca està recollint els avals necessaris per presentar-los al comitè nacional del partit, un exercici que també està fent Joan Ruiz, actual diputat. El comitè nacional decidirà, dissabte, quina és la seva elecció per liderar la llista tarragonina.

El consell nacional del PSC triarà entre Sandra Guaita i Joan Ruiz

L'avançament electoral ha provocat que el PSC substitueixi les seves primàries internes per un vot del consell nacional. Això implica que, qui vulgui liderar la llista electoral a la seva circumscripció, hagi de recollir uns avals mínims per presentar-los al màxim òrgan de decisió en aquesta matèria. En el cas de la circumscripció de Tarragona, tant Sandra Guaita com Joan Ruiz estan recollint aquests avals.

Joan Ruiz en una imatge d'arxiu. | TarragonaDigital

 

La regidora reusenca ha explicat, aquest dimarts, que «des de l'agrupació de Reus es va decidir que la meva figura tenia un perfil que podia encaixar dins el partit». Admet que no ho té fàcil per sortir escollida, «sabem les limitacions que tenim com a candidatura, és evident que l'altre candidat és molt vàlid, presentem la candidatura i ja veurem què passarà», afegeix. El cas és que el seu adversari, si no es presenta ningú més, serà Joan Ruiz, diputat per Tarragona del PSC des de l'any 2008 i membre de la comissió executiva de la Federació del PSC del Camp de Tarragona.

L'impacte al PSC de Reus

Segons fonts de la junta directiva del partit del Camp de Tarragona, Joan Ruiz compta amb l'avantatge de tenir més veterania i, per tant, més contactes a la cúpula del PSC, tant a l'àmbit territorial com al català. Resta per veure quina postura adopta el consell nacional davant la dicotomia entre Sandra Guaita i Joan Ruiz. Des de Reus, el líder socialista Andreu Martín considera que Guaita «és un actiu que pot aportar al partit, el partit ha de decidir la millor opció que cregui convenient, si es dona aquesta circumstància la valorarem, seria positiva».

PSC Reus Daniel Marcos, Anabel Martínez, Andreu Martín, Carmina Pozuelo, Sandra Guaita
Presentació de la precampanya del PSC de Reus, amb Sandra Guaita a la dreta | Jordi Olària Gras

 

En cas que Sandra Guaita fos escollida, la decisió tindria impacte en la llista electoral que el PSC està preparant per a les eleccions municipals a Reus. Martín assegura que «seria una bona notícia», però que «a hores d'ara comptem que la Sandra serà a la llista municipal». No és la primera vegada que Reus i Tarragona es disputen liderar la llista del PSC a la circumscripció electoral. La darrera vegada, Joan Ruiz va treure més vots a les primàries internes que el reusenc Francesc Vallès.

Martín, preguntat pel pes que té o que considera que hauria de tenir l'agrupació de Reus en el si del partit, ha declarat que «Reus està en un context diferent, no som a l'Ajuntament governant i no som al Congrés ni al Parlament, és una realitat en la qual ha disminuït la representació del Partit Socialista». Considera, però, que «ens ha tocat aquesta època i d'això no n'hem de fer un element d'inestabilitat del partit, ara és molt important que, a Reus, tingui la millor representació d'àmbit municipal».

Aquestes explicacions s'han donat durant la visita que Salvador Illa ha fet a Reus. El secretari d'organització del PSC ha visitat la ciutat per preparar les eleccions del 28 d'abril i les del 26 de maig. En el cas dels comicis generals, considera que la ciutadania només té dues opcions, la proposta socialista d'un govern que mira al futur i vol una reforma inclusiva d'Espanya, o l'alternativa de «les tres dretes» de PP, Cs i VOX «que ja s'ha assajat a Andalusia».