Arrenca la 2a edició del TechTalent Camp de Tarragona com una «porta oberta» al sector TIC per als joves

Es tracta d'un itinerari formatiu amb 30 places per a joves d'entre 18 i 29 anys que els prepara d'acord amb les necessitats de les empreses del sector tecnològic

Mas Carandell i TarragonaImpulsa acullen les formacions a ambdues ciutats
Mas Carandell i TarragonaImpulsa acullen les formacions a ambdues ciutats | Sandra Pérez
11 de febrer de 2025, 11:48
Actualitzat: 11:48h

La segona edició del programa de formació professional per a joves en l'àmbit digital, TechTalent Camp de Tarragona, ja està en marxa. Es tracta d'un itinerari formatiu, presencial i de 576 hores, que ofereix oportunitats de futur a ciutadans d'entre 18 i 29 anys, preferentment a l'atur, en un sector creixent com són les noves tecnologies i la programació informàtica. La formació està 100% subvencionada pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), a través dels fons rebuts del SEPE.

El programa, que lideren els ajuntaments de Reus i Tarragona, a través de Mas Carandell i Tarragona Impulsa, respectivament, compta amb la col·laboració del Clúster TIC Catalunya Sud, com a vincle amb les empreses del territori per a les prospeccions amb finalitat ocupacional, i la Fundación Esplai, que aporta la seva expertesa en l'àmbit formatiu TIC. El projecte compta amb 30 places, quinze a cada ciutat, i s'adreça a joves que estiguin interessats en la tecnologia.

A més de la intermediació (trobades amb empreses, reorientació i promoció professional) i les tutories (orientació, acompanyament i activitats complementàries), les sessions formatives inclouen:

  • Formació professional acreditada en Fonaments de programació amb HTML, CSS i Javascript - IFCD0025 (220 hores) i l’especialització boot camp Fullstack Júnior Web Developer amb Java - IFCD0021 (260 hores).
  • Formació en "soft skills": competències personals i habilitats socials (56 hores).
  • Formació complementària en prevenció de riscos laborals, inserció, medi ambient i igualtat de gènere (40 hores).

Formació contrastada amb les necessitats reals

El regidor de Formació, Empresa i Ocupació de l'Ajuntament de Reus, Òscar Subirats, ha destacat que el TechTalent vol "donar resposta a les demandes del teixit empresarial" i, per tant, "proporciona eines i coneixements als joves per accedir a un sector amb alta demanda laboral". Aquesta segona edició, fruit de l'èxit de la primera, ja s'ha engegat a Tarragona i començarà en els pròxims dies, on encara queden algunes places disponibles per inscriure's.

presentacio techtalent camp tarragona segona edicio sandra perez nacio (1)
Subirats ha posat en relleu el valor de l'aliança territorial entre administracions i institucions. Foto: S.P

L'any passat, de la quinzena d'alumnes que es van inscriure a Reus, hi va haver tres insercions laborals com a programadors júniors en empreses del Clúster TIC Sud i tres insercions educatives en CFGS d'Informàtica. "No és només un curs, és una porta oberta cap a unsector professional, el tecnològic, que està en creixement", ha afegit Subirats, qui aposta per enfortir el sector des d'una visió conjunta de territori per possibilitar el creixement econòmic i tenir empreses més competitives com a garantia del benestar de tota l'àrea metropolitana.

En aquest sentit, la consellera de Turisme, Promoció Econòmica i Comerç de l'Ajuntament de Tarragona, Montse Adan, ha apuntat que és un "programa clau, amb formació homologada, per a les noves generacions que pugen i que tenen moltes possibilitats en el món TIC". Tarragona és la 14a provincia de l'Estat en ocupació TIC i "està creixent més ràpidament que la mitjana europea", segons ha indicat el gerent del Clúster TIC Catalunya Sud, Sergi Novo.

A més de promoure la col·laboració territorial i proporcionar formació especialitzada i qualificada, Adan ha evidenciat que "es treballa per apropar les necessitats reals a la formació i fer un acompanyament a partir de les demandes manifestades per les empreses", ja que anteriorment hi havia un "abisme" respecte del món laboral i ara, amb aquestes formacions, s'aconsegueix ajustar.

A la recerca del talent

"Aquestes empreses, si no tenen talent, no facturen", ha exposat Novo, qui ha defensat que el programa formatiu cobreix una necessitat molt gran que era evident. Al llarg del 2024, hi va haver 400 incorporacions al sector i es preveu que, enguany, en siguin gairebé 500; és a dir, "hi ha una oportunitat de territori, amb moltes vacants obertes", ha apuntat el gerent del Clúster TIC Sud.

presentacio techtalent camp tarragona segona edicio sandra perez nacio (3)
Les empreses del sector TIC de la demarcació obren les portes a joves recentment formats. Foto: S.P

A més, el retorn dels joves participants és molt positiu, ja que la formació no només els possibilita trobar a feina a curt termini, també poden continuar en l'àmbit acadèmic, adquirir nous coneixements, i consolidar una llarga trajectòria professional. Les classes, així mateix, tenen un caràcter més social perquè "no sigui tan tècnica i sí més transversal", descriu Gustavo Sánchez, director de l'àrea de formació de la Fundació Esplai.

Al final dels cursos, després dels bootcamps, els estudiants han d'elaborar un projecte per demostrar i fer veure totes les competències i eines que han adquirit. És una opció per aquells joves que vulguin fer un reskilling, un canvi en la manera d'enfocar el seu futur.