30 persones es tanquen a l'Hospital Joan XXIII per denunciar la privatització de la Sanitat

Aquest és el quart any que el Grup de Treball en defensa de la Sanitat Pública organitza aquesta tancada | Posen de manifest que el model sanitari català és "nefast" i denuncien que és "híbrid" i això confon els usuaris

Publicat el 06 d’octubre de 2016 a les 21:09
Una trentena de persones es tancaran aquesta nit a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona per reclamar, per quart any consecutiu, una sanitat 100% pública. Aquesta iniciativa, portada a terme pel Grup de treball en defensa de la Sanitat Pública té la intenció de conscienciar a la gent que s'ha de canviar el "nefast" model català de sanitat, el qual "és híbrid" i on la pública i la privada comparteixen espais i pacients.

Per una banda els activistes reclamen i exigeixen que cap cèntim de la sanitat pública vagi a parar a la privada, que els centres sanitaris han de ser de titularitat pública, així com la seva gestió. El model sanitari actual "genera dubtes als usuaris que no saben si un centre és públic o privat –en referència a la Xarxa Santa Tecla de Tarragona-", ha destacat Laia Estrada, regidora de la CUP i membre del grup de treball. Segons la cupaire, han intentat accedir als comptes de Santa Tecla, però "no hi podem arribar", ha lamentat.

Per l'altra, l'Hospital Joan XXIII ha de continuar sent l'hospital de referència de Tarragona i per això cal defensar-ho. Un hospital de referència "no es defensa fent fotos als passadissos i denunciant que està en pèssimes condicions, sinó que es defensa sortint al carrer i alçant veu", així de contundent s'ha mostrat Agustí Aragonès, membre del sindicat CGT a l'Hospital Joan XXIII. Cal recordar que fa uns dies, el diputat socialista al Parlament, Carles Castillo, va pujar una foto de l'hospital a les xarxes socials on posava de manifest el mal estat d'algunes zones de l'hospital tarragoní.
 

Una pancarta situada a l'exterior de l'Hospital Joan XXIII Foto: Jonathan Oca


Aragonès també ha posat damunt la taula que a Tarragona ja no es poden posar TAVI (Implantació Transcatèter de la Vàlvula Aòrtica) perquè "des de Barcelona han decidit que les colònies no podem posar-ne, només poden fer-ho a la metròpoli". Segons el sindicalista, Salut va dir que els hospitals que no tinguessin una unitat cardíaca no en podrien col·locar d'aquestes vàlvules i a Catalunya, des d'aleshores, només hi ha cinc hospitals barcelonins on els pacients que pateixin malalties cardíaques -i que no puguin suportar una operació quirúrgica- hauran d'acudir. "Això de les unitats cardíaques és un invent de Salut perquè a Girona en tenien i també els han dit que no en poden col·locar", ha afegit. Si el problema és aquest, "a Tarragona també volem una unitat cardíaca".

La cinquena planta tancada

A més, també ha explicat que mentre es feien obres a urgències, la part vella de la planta 5, ha estat oberta però ara, un cop acabats els arranjaments, la tanquen i es perden prop d'una vintena de llits. Aquesta planta, segons el de la CGT, "sempre s'ha utilitzat de comodí" però posa de manifest que és necessària pel bon funcionament d'urgències.

L'alcalde no convoca un ple monogràfic 

El grup de treball ha denunciat que ha demanat a l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, en més d'una ocasió que celebri un ple monogràfic on només es parli de la situació de la sanitat a Tarragona, dels plans funcionals, de la privatització, però "no convoca aquest ple", lamenten. Segons els activistes, el batlle només diu que vol un hospital nou però no diu com ha de ser gestionat i "tenim sospites" d'on hauria d'anar ubicat.

Aquesta tancada pretén escalfar motors de cara a la manifestació que han organitzat el dia 22 d'octubre per reclamar que la sanitat sigui pública, al 100%. En aquesta mobilització esperen aplegar més de 1.000 persones.