5 racons desconeguts i increïbles de les muntanyes de Tarragona

Les Muntanyes de la Costa Daurada i de Tarragona tenen diversos indrets coneguts i de gran bellesa, però us volem descobrir els racons secrets que heu de veure

Racons de les muntanyes de Tarragona.
Racons de les muntanyes de Tarragona. | TarragonaDigital
24 de juliol de 2023, 10:34
Actualitzat: 17:08h
Les Muntanyes de Tarragona i de la CostaDaurada compten amb indrets i elements patrimonials de gran reconeixement i bellesa. La Serra de Llaberia, el Castell Monestir de Sant Miquel d'Escornalbou, la vila vermella de Prades, buscar els dips a Pratdip, els gorgs de la Febró o la despoblada però plena d'encant Mussara són alguns d'aquests puntsconeguts de l'interior tarragoní. Sigui per fer una escapada o per a unes vacances, no cal marxar lluny per gaudir de plans i paisatgesespectaculars. Les muntanyes de la CostaDaurada són una mina d'oportunitats: senderisme, escalada, natura, gastronomia, cultura,..., hi ha una infinitat de racons per descobrir i activitats per a fer.

En aquest article, us volem mostrar 5racons més desconeguts de les Muntanyes de la de Tarragona, però que enamoren de la mateixa manera. I és que a Catalunya són molts els pobles amb encant que no et pots perdre. Es tracta de cincindrets que no són tan populars però també esdevenen imprescindibles un cop es descobreixen. Us convidem a explorar-los i gaudir-ne ja sigui sols, en parella, amics o família!

La Roca Foradada

Les majestuoses formes de la natura es veuen plasmades en aquest indret a tocar de Prades. Es tracta d'una roca que l'erosió natural li ha donat forma d'arc. Compta amb una paret d'uns 10 metres d'altura i des d'allí s'hi pot veure una original panoràmica del poble de Capafonts, el qual queda emmarcat en aquesta formació natural. 

Arribar-hi és força senzill. Es pot sortir des del portal de Prades direcció a les escoles, seguint cap a l'ermita de Sant Antoni. Un cop allí, se seguirà una pista de sorra i ràpidament es pot veure un cartell indicador de la roca Foradada.
 

La Roca Foradada és a tocar de Prades i es tracta d'un arc natural de gran bellesa. Foto: Wikipedia

La Mola de Colldejou

La forma de mola de molí que fa aquest cim és el que li dona el nom de Mola de ColldejouVisible des de gran part del Camp de Tarragona, està situat entre les serres de l'Argentera i de Llaberia. Sens dubte és un dels indrets més bonics per fer una ruta i contemplar des d'allí gairebé tot el territori: des de la punta de Salou, passant per part del Priorat, la Ribera d'Ebre, Vandellòs, les serres de Llaberia, Cardó, Montsià i els ports de Tortosa.

El cim està situat a una altitud de 914 metres i en aquest punt s'hi han trobat restes que podrien correspondre a un dels majors poblats ibers del Camp de Tarragona descoberts fins ara.
 

La Mola de Colldejou és un dels miradors del Camp de Tarragona. Foto: Wikipedia

La Cova de les Gralles

Aquesta formació natural és d'aquelles que val molt la pena l'esforç per arribar-hi. La Cova de les Gralles està situada a Capafonts, un poblet encara habitat ple d'encant, especialment durant els mesos d'hivern. S'hi accedeix des d'aquest municipi, per la carretera direcció Alcover.

Després d'una ruta agradable per les muntanyes —que es pot fer en família— s'arriba a aquest paratge, un exemple clar del retrocés d'una vall fluvial per erosió regressiva, és a dir, que la paret de la muntanya va reculant amb el pas del temps a causa de l'aigua i el glaç.

La Cova de les Gralles és una cavitat a les roques d'uns 15 metres de profunditat, i tot i que sempre hi ha degoteig d'aigua, si ha plogut és espectacularment bonica, ja que s'hi forma una cascada en forma de cua de cavall amb un salt superior d'uns 60 metres.  

La Cova de les Gralles és un dels indrets desconeguts de les Muntanyes de la Costa Daurada. Foto: valldecapafonts.com

L'Ermita de la Mare de Déu de la Riera

Una joia ubicada al terme municipal de les Borges del Camp, a la dreta de la riera d'Alforja. Aquesta ermita és una edificació modernista de l'arquitecte Francesc Berenguer i Mestres que data del 1904.

Es va construir sobre una anterior ermita d'origen romànic i va ser destruïda durant la Guerra Civil, ja que era un objectiu perquè s'utilitzava com a magatzem de l'arsenal d'armes i municions de l'exèrcit republicà. L'any 1954 es va reconstruir i des de llavors que és una de les joies amagades del Camp de Tarragona.
 

L'Ermita de la Mare de Déu de la Riera és una joia ubicada a les Borges del Camp. Foto: Wikipedia

Viaducte dels Masos

Al terme de Duesaigües, al Baix Camp, hi podreu trobar dos viaductes de pedra plens d'història. Un d'ells és el Viaducte dels Masos, de 218 metres i una altura màxima de 36 metres que va ser construït el 1889 per salvar els dos barrancs que hi ha a la zona. 

Fet de pedra i maó vermellós, compta amb 14 arcades i està catalogat com a Element del Patrimoni Industrial de Catalunya. Per sobre hi passa la línia de ferrocarril de Tarragona a Saragossa.

Durant la Guerra CivilDuesaigües va ser bombardejat, ja que era un important objectiu militar a causa d'aquests ponts, i va ser al final de la Batalla de l'Ebre quan el pont gran va ser destruït pel bàndol republicà. Quan es va acabar la guerra, es va reconstruir, però encara hi queden marques visibles.

El Viaducte dels Masos, a Duesaigües, està ple d'història. Foto: Laia Solanellas