L’Ajuntament de Cunit i la Policia Municipal van posar en marxa a principis d’any una nova unitat anomenada Policia Verda. El seu objectiu és el de vetllar pel compliment de l’Ordenança de Convivència i Civisme, amb patrulles de proximitat per vigilar les actituds incíviques. Passats els dos primers mesos de funcionament, des del govern fan una valoració molt positiva d’aquesta unitat.
En només trenta dies de funcionament, la Policia Verda ja havia sancionat 29 persones per abocaments de residus o per no recollir els excrements de gos. Amb dos mesos, les actes aixecades ja arriben a la xifra de 70. Perseguir aquells que llencen elements voluminosos, poda o residus a la via pública és una de les tasques més importants.
Mesures alternatives pels denunciats
Sergi Esteban, sergent de la policia local, afirma que l’objectiu principal és «conscienciar les persones que no fan una correcta gestió dels residus». El sergent puntualitza, però, que això va més enllà de la recaptació econòmica a través de les sancions. Per aquest motiu, s’ofereix a les persones denunciades amb infraccions lleus «la possibilitat d’acollir-se a mesures alternatives».
En moltes ocasions, aquestes mesures suposen reparar el dany que s’ha causat, sigui arreglant desperfectes o pintant edificis municipals. «Volem que aquestes mesures convidin a la reflexió i a la corresponsabilització», apunta la regidora de Convivència, Dolors Carreras. Una manera de «contribuir a la promoció dels valors cívics, solidaris i de tolerància», afegeix.

Control de zones rurals
La tasca de la Policia Verda no només se centra en els espais urbans, sinó que també es recorren camins i zones més rurals. Amb això es volen frenar aquells abocaments que es fan al medi, per prevenir que es generin abocadors incontrolats al municipi. Tal com explica l’alcalde, Jaume Casañas, algunes de les patrulles van de paisà, per no ser detectades.
Des de l’Ajuntament asseguren que les últimes setmanes «ja s’ha observat una reducció de les quantitats de residus recollides fora de les illes soterrades». La majoria de sancions que s’han posat, afegeixen, són per abocament de poda, no recollir excrements de gos i llençar cartons o voluminosos fora dels contenidors. De cara a la Setmana Santa, l'Ajuntament ha anunciat que intensificarà la tasca d'aquesta unitat, doblant el nombre d'agents de paisà.
El bon funcionament de la Policia Verda ha dut el consistori a presentar-los com a candidats als Premis Alfons Ortuño. Són uns guardons que entrega l’Escola d’Administració Pública de Catalunya. Serveixen de reconeixement d'aquelles actuacions innovadores en la gestió pública de les administracions catalanes.