El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha ordenat que les empreses del polígon petroquímic de Tarragona que produeixen o utilitzen logísticament pèl·lets de plàstic, especialment de polipropilè i polietilè, implementin mesures preventives per impedir que aquest material arribi al medi ambient en un termini de sis mesos.
Aquesta decisió resol l'expedient de responsabilitat ambiental per danys i risc de danys, iniciat al novembre després de la petició de Surfrider Foundation Europe - Delegació d'Espanya, a causa de la presència de pèl·lets a la sorra i a l'aigua de la conca del Francolí i de diverses platges de Tarragona.
Responsabilitat "col·lectiva" de les químiques
Després de la investigació, Acció Climàtica ha ampliat l'expedient a més empreses en constatar la seva implicació en la contaminació per pèl·lets, concloent que la responsabilitat és col·lectiva. La investigació ha revelat que pràctiques inadequades en diferents etapes de la cadena de producció i deficiències en les instal·lacions de transformació, emmagatzematge i distribució han contribuït a la dispersió dels residus.
Les empreses implicades —Basell Poliolefinas Ibérica, SA, Dow Chemical Ibérica, SL, SK Primacor Europe, SLU, Transformadora de Etileno, AIE, Ravago Plásticos, SA, i Repsol Química, SA, com a fabricants, i les activitats de Katoen Natie Ibérica, SL, Schmidt Ibérica, SA, PGI Spain, SL i Chemieuro, SL, com a operadors logístics— hauran d'elaborar i aplicar un pla de gestió de pèrdues de plàstic.
Mesures de prevenció i contenció dels pèl·lets
Aquest pla ha d'identificar els punts de possibles fuites de pèl·lets dins les instal·lacions, detallar les operacions de manipulació, notificar la quantitat estimada de pèl·lets alliberats i especificar els equips instal·lats per prevenir, contenir i netejar les pèrdues.
Entre les mesures obligades, hi ha el tancament hermètic de mànegues i canonades, l'ús d'envasos resistents, contenidors segellats per emmagatzemar el producte, sistemes de transport automatitzat i l'ús de sistemes de neteja com aspiradors industrials. També es recomanen procediments per prevenir pèrdues, com la limitació del volum de pèl·lets transportats i la inspecció periòdica dels elements d'emmagatzematge. La Generalitat ja ha començat a incorporar en les noves autoritzacions ambientals per a instal·lacions que treballen amb pèl·lets l'obligació d'adoptar aquestes mesures per reduir al màxim el risc de contaminació.
Tot i que s'ha provat la contribució d'aquestes activitats a la contaminació, asseguren que l'Administració no pot exigir una reparació conjunta. Això és degut al fet que hi ha evidències de la presència de pèl·lets abans de l'aprovació de la norma, i no es pot distingir quins són anteriors i quins posteriors, ni identificar l'origen específic de tots els pèl·lets trobats. D'altra banda, Acció Climàtica afegeix que "es empreses expedientades no són les úniques involucrades en la cadena de valor del plàstic, sinó únicament aquelles en què, en algun moment, en el transcurs de les actuacions de control i inspecció, s’ha constatat alguna mancança".
La problemàtica de la contaminació per pèl·lets és global. Amb aquesta resolució, la Generalitat assegura que s'avança a la futura regulació europea que abordarà aquest tema durant la legislatura actual. A Catalunya, entre les àrees afectades hi ha diversos espais naturals, alguns dels quals són zona PEIN i xarxa Natura 2000, com la Sèquia Major - Prats de la Pineda i Tamarit-Punta de la Móra-Costes del Tarragonès, alhora catalogats com a Zones d’Especial Conservació (ZEC); zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA), com ara l’Espai Marí del Delta de l’Ebre - Illes Columbrets, i zones humides segons el Catàleg de zones humides de Catalunya, com ara la Desembocadura del Francolí, la Platja dels Prats de Vila-seca, la Sèquia Major i la Desembocadura del riu Gaià.
L'AEQT valora la resolució d'Acció Climàtica
Després de rebre la resolució, l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ha valorat positivament la diligència de l'administració en aquest assumpte. Tot i això, l'AEQT ha manifestat que no es pronunciarà oficialment fins que s'hagi pogut analitzar i avaluar detalladament l'esmentada resolució durant les properes setmanes.
En qualsevol cas, l'AEQT ha expressat la seva satisfacció pel fet que, per primera vegada, l'administració reconegui la rellevància i l'efectivitat de les mesures implantades per les empreses associades, totes elles ja operatives. També ha destacat que l'administració és conscient de la dificultat de determinar l'origen concret d'aquesta problemàtica i que no es pot atribuir exclusivament a les empreses del sector. L'associació ha reiterat el seu compromís de col·laboració i de millora constant en la protecció del medi ambient.