El nombre d'agressions a professionals mèdics a la demarcació de Tarragona ha experimentat una davallada durant el 2024, amb 167 incidents registrats, en comparació amb els 215 casos comptabilitzats l'any anterior, segons dades que ha fet públiques el Col·legi de Metges de Tarragona. Tot i aquesta disminució, la xifra continua sent "elevada" i posa de manifest una problemàtica encara molt present, especialment a l'atenció primària i entre el col·lectiu femení, asseguren des de l'ens.
Les dades mostren que les metgesses són les més afectades, acumulant 116 dels casos –un 69% del total–, una lleugera disminució respecte al 2023, quan representaven el 74% de les víctimes. Pel que fa als metges, s'han notificat 51 agressions, també per sota de les 55 registrades l'any anterior. L'atenció primària continua concentrant la major part dels incidents, amb 109 agressions registrades, incloent-hi les urgències vinculades a aquest àmbit.
Els serveis d'urgències hospitalàries i extrahospitalàries han sumat 39 casos, una xifra pràcticament igual a la del període anterior. Als hospitals s'han notificat 14 agressions, i només s'ha registrat un cas en domicilis o desplaçaments, situacions molt menys freqüents.
Set agressions físiques a professionals sanitaris de Tarragona
Pel que fa a la tipologia de les agressions, les verbals continuen sent les més habituals. Dels 167 casos, 79 han estat insults o vexacions, mentre que 84 han consistit en amenaces i coaccions. Només s'han comptabilitzat 7 agressions físiques, però fins a 73 professionals han patit lesions psíquiques a conseqüència de l'episodi violent.
Les causes principals de les agressions continuen estant relacionades amb discrepàncies sobre l'atenció i els informes mèdics. També són habituals els conflictes per qüestions personals, així com les queixes pels temps d'espera o el funcionament dels centres de salut. Tot i la dimensió del problema, la majoria d'agressions no acaben en denúncia, segons explica el col·legi. Només cinc casos han estat judicialitzats i sis més han estat tramitats pels Mossos d'Esquadra. Aquesta "infradenúncia" dificulta la resposta institucional i la implementació de mesures més efectives.
El secretari del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT), el doctor Manuel Carasol, ha assegurat que les dades actuals reflecteixen una realitat més propera a la veritat gràcies a la feina de detecció i notificació: "A poc a poc estem fent emergir l''iceberg' de la infranotificació, però cal destacar que aquest problema és especialment rellevant en la sanitat pública, mentre que en l'activitat privada és molt més complicat obtenir dades fiables", ha assenyalat.
Per ajudar a combatre aquesta realitat, el Col·legi de Metges posa a disposició dels professionals un botó de denúncia d'agressions al seu web. Des de la seva activació, ha rebut 130 visites. Qualsevol metge o metgessa pot omplir un formulari d'incidència perquè els serveis jurídics del COMT puguin treballar conjuntament amb el professional per formalitzar la denúncia o, si escau, personar-se en el procediment judicial i acompanyar-lo fins a la resolució amb sentència ferma.