Aigües de Reus remodelarà l'Espai Aigua per reobrir-lo dotze anys després de tancar-lo

La previsió és fer-hi obres de reforma l'any vinent | L'equipament es va tancar el 2011 arran de la crisi econòmica

Publicat el 07 de juliol de 2022 a les 11:26

Aigües de Reus remodelarà l'Espai Aigua durant el 2023 per tornar-lo a reobrir. Aquests dies s'ha adjudicat la redacció del projecte a l'empresa Stoa amb un pressupost de 14.800 euros. Quan s'hagi redactat es podrà preparar la licitació per treure a concurs públic les obres de reforma en si.

 

L'objectiu és reobrir l'equipament després que quedés tancat el 2011 a causa de la crisi econòmica. L'any 2013 ja se'n va anunciar la reobertura, però no va tenir continuïtat. Com ja recordava el govern municipal d'aleshores, l'actual també defensa que l'espai es va inaugurar el 2006 i va funcionar durant cinc anys «amb un notable èxit d'assistència de públic».

 

Fins ara s'ha obert puntualment per a activitats concretes, i l'activitat s'ha centrat a l'aula de Medi Ambient que hi ha just al costat. Ara, després d'onze anys tancat, es vol tornar a posar en marxa davant de «la demanda per part dels centres escolars i l'interès que susciten visites educatives com la depuradora».

 

L'equipament estava pensat, principalment, per als cursos escolars, i és amb aquesta filosofia que es vol tornar a reobrir. Tot i això, també es contempla la possibilitat que el visitin grups que no siguin, estrictament, d'un centre educatiu. Tal com també es va anunciar l'any 2013, qualsevol altre grup que vulgui concertar una visita podrà fer-ho a través d'un formulari al web de la divisió municipal.

 

La redacció del projecte que s'ha adjudicat ara ha de servir per actualitzar el projecte educatiu, els continguts i presentar diferents propostes. També es contempla actualitzar l'enginyeria multimèdia i el sistema de control digital de tot l'equipament. L'Espai Aigua és una exposició audiovisual guiada enfocada a les escoles de la ciutat i de la regió.

 

Des de la divisió municipal es considera que el plantejament actual encara és vigent, però es vol posar el focus en alguns àmbits per reforçar-los. En concret es vol centrar l'atenció en l'actualització de les dades i la informació. També es volen incorporar «reflexions relacionades amb els temps actuals, en els quals s'ha fet més evident encara l'acceleració de la crisi climàtica.

 

El fons pedagògic seguirà sent el mateix, dedicat a explicar la importància de l'aigua per al desenvolupament d'una societat. També es mantindrà l'atenció en el sistema d'aigües de Reus i en com la ciutat ha aconseguit abastir-se al llarg de la història. Per als centres educatius, la visita a l'espai dura una hora, i la voluntat de la remodelació és que segueixi formant part «del conjunt d'activitats i recursos educatius» d'Aigües de Reus.

 

Pel que fa als alumnes de cicle superior, ESO i batxillerat, compten amb visites orientades a les seves edats a la depuradora i la potabilitzadora. En la mateixa línia, aquesta visita d'una hora i mitja serveix per explicar com es tracta l'aigua de boca a la ciutat i quin consum se'n fa. Aigües de Reus ha sumat, aquest curs, Els carrers de l'aigua, un «joc participatiu adreçat als alumnes d'Infantil i Primària» per ensenyar-los el sistema de transport i gestió de l'aigua.