Aigües de Reus estrena una experiència lúdica i pedagògica al laboratori

El nou laboratori divulgatiu de ciència, ubicat a les instal·lacions de l'Estació de Tractament d'Aigua Potable de Reus, va dirigit als centres educatius de la comarca

Inauguració del nou laboratori divulgatiu de ciència d'Aigües de Reus sobre la potabilització de l'aigua
Inauguració del nou laboratori divulgatiu de ciència d'Aigües de Reus sobre la potabilització de l'aigua | Sandra Pérez
02 de novembre del 2023
Actualitzat el 12 d'abril del 2024 a les 11:48h

Aigües de Reus ha estrenat aquest dijous 2 de novembre el nou laboratori de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP), amb l’objectiu de potenciar-hi les activitats pedagògiques i de divulgació científica adreçades als alumnes dels centres educatius.

Aquesta nova proposta que se suma a l’oferta de caire pedagògic que Aigües de Reus duu a terme des de fa anys a les seves instal·lacions i que, al llarg del curs 2022-2023 va comptar amb la participació de 4.388 alumnes de la ciutat i de la comarca del Baix Camp.

Una quinzena d'alumnes del grup de 4t d'ESO de l'INS Baix Camp de Reus, que cursen l’assignatura optativa d'Escola Verda i Sostenibilitat, han sigut els protagonistes en la visita inaugural del nou laboratori de l'ETAP. L’activitat ha coincidit amb la visita institucional de l’alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita, i el regidor responsable d'Aigües de Reus, Daniel Rubio.

Un espai renovat i modernitzat

Fins ara, la visita dels centres educatius a l’ETAP ja incloïa una senzilla presa de mostres i la seva anàlisi en un antic laboratori on es duien a terme, fins fa uns anys, les analítiques de l’aigua de consum. Però el "projecte s'ha millorat i modernitzat en els darrers mesos en la línia del model de projecte de ciutat del nou Govern de Reus: innovació, ciència, sostenibilitat i ciutat verda", com ha enumerat Sandra Guaita.

Així, s'ha fet una inversió total de 75.871 euros per al disseny i concepció d’aquest nou espai pedagògic, on acollir un taller permanent que permeti que l’alumnat pugui experimentar i conèixer els diferents processos científics relacionats amb el tractament de l’aigua. D'aquesta manera, "l'experiència formativa s'amplia amb un espai museistic i de coneixement de la geografia del nostre entorn", ha afegit el regidor Daniel Rubio.
 

Nou espai de laboratori divulgatiu de ciència a l'ETAP d'Aigües de Reus Foto: Sandra Pérez


L’espai contribueix a comprendre la importància de la filtració, la cloració, i els altres tractaments que es fan per garantir la potabilització de l’aigua. L'objectiu és transmetre que "l'aigua és un dels eixos primordials del PAM i l'acció de govern, en un moment en què hem de ser especialment curosos amb l'ús i la reutilització que en fem", ha assenyalat l'alcaldessa de Reus. 

Es tracta d'un bé escàs, un recurs limitat que retorna a la ciutat dins la xarxa d'Aigües de Reus i com a aigua regenerada, en un procés costós però altament necessari. Daniel Rubio ha recalcat que "som pioners en la regeneració d'aigua i recuperació de pous i mines, i seguim treballant per autoabastir-nos davant l'escassetat d'aigua".

Experiència lúdica i educativa

Al mateix laboratori, també hi ha una zona d’experimentació, on posar en pràctica diverses propostes científiques adreçades a diferents edats i nivells d'aprenentatge. L’espai s’ha museïtzat per fer-lo atractiu al visitant i aprofundir en la cultura de l’aigua, en un sentit ampli, tot incorporant diversos jocs interactius.

La proposta, que ha estrenat l'alumnat de l'Institut Baix Camp, s'assimila a un escape-room. Després d'un vídeo informatiu sobre Aigües de Reus, es presenta la simulació de segrest de la cap del Laboratori de l'Estació Potabilitzadora i el repte: els segrestadors han tancat el dipòsit d'aigua i, si ells no ho eviten, la ciutat es quedarà sense aigua potable en un període de 3 hores.

Els alumnes de 4t d'ESO de l'INS Baix Camp de Reus han estrenat l'experiència de laboratori Foto: Sandra Pérez


A partir d'aquí, els estudiants participants han d'aconseguir un codi per accedir al laboratori, on treballaran en equip per conèixer les diferents fases del procés de potabilització. Replicant en petites dimensions la tasca de l'ETAP, aquest projecte acosta el jovent a tècniques de filtratge -filtres de sorra i carbó actiu-, processos de flotació, sedimentació i decantació, desbast, cloració, etc.
 

Voluntat pedagògica

Aigües de Reus continua potenciant la seva oferta pedagògica alhora que fomenta la reflexió sobre els usos, valors i gestió de l’aigua. De fet, el coneixement del medi i la promoció de la cultura de l’aigua entre la ciutadania i, especialment, entre els més joves, forma part de les línies estratègiques de l’empresa municipal.

El programa pedagògic de l'empresa municipal es concreta en tres blocs. D'una banda, les visites a les instal·lacions de l’empresa municipal, l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) i l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR), així com la visita al centre d’interpretació “Espai Aigua".
 

Els alumnes de 4t d'ESO de l'INS Baix Camp de Reus han estrenat l'experiència de laboratori Foto: Sandra Pérez

 

De forma complementària, es treballen als centres d'ensenyament tres tallers diferents. “Els carrers de l’aigua” és un taller itinerant adreçat a nens i nenes d’Infantil i Primària, que els porta a descobrir el sistema de transport i gestió de l’aigua de la ciutat, amb l’objectiu que reflexionin, mentre juguen, sobre la importància de la cura de l’aigua. 

També, s’ofereix als centres una sessió de conta-contes que du per títol “La revolució de les aixetes”, i que vol ser un toc d’atenció i de conscienciació sobre la necessitat de l’estalvi d’aigua; i una activitat que permet conèixer quin és el cicle urbà de l’aigua, tot prenent consciència de la cura i l’ús sostenible dels béns comuns.

Finalment, hi ha les activitats batejades com “Un passeig viu”, que discorren a l’espai de la Boca de la Mina i que tenen l’aigua com a element essencial de la vida en un sentit ampli. S'adrecen a tota la ciutadania.

 

Arxivat a