Aigües de Reus ha intensificat aquest estiu els tractaments que es duen a terme per controlar les plagues d'insectes -paneroles, mosquits, vespes, etc- i rosegadors. Durant els mesos de juny i juliol, des que es va engegar el nou servei, amb la inversió més elevada fins al moment en aquest àmbit, l'empresa municipal ha dut a terme més de 6.000 actuacions. En concret, s’han fet intervencions contra rosegadors en 2.824 punts de la ciutat i en 3.566 punts contra paneroles i altres insectes.
Aquest pla de tractaments obeeix a un contracte que es mantindrà vigent de manera anual durant un mínim de tres anys. Es contempla que els tractaments preventius i correctius es duplicaran en la majoria dels barris de la ciutat i, especialment, als parcs i jardins del municipi, i en aquelles zones on hi hagi més presència de plagues. Aigües de Reus manté vies de coordinació amb el servei de neteja municipal.
Fruit d’aquesta nova línia de treball, ja s’han fet en alguns barris fins a 1.783 actuacions mensuals contra paneroles i 1.412 contra rosegadors. Al llarg d’un any, es faran 16.954 actuacions contra rosegadors, xifra que suposa un increment del 78% i, en el cas de les paneroles, passaran de 14.254 a 21.396, és a dir, un 34% més.
Mantenir les poblacions estables
El regidor responsable del servei, Daniel Rubio, reconeix que "encara és aviat per fer un balanç, dos mesos és poc temps, però s'està fent un important esforç i els indicis i fets puntuals fan pensar que el pla està funcionant". “Ens comencen a arribar notificacions ciutadanes de presència de paneroles mortes al carrer, la qual cosa fa pensar que el sistema és eficient i que aquests insectes surten moribunds del clavegueram, que és on s’intervé principalment”, afegeix.
S'espera que aquesta intensificació dels controls pugui mantenir estables les poblacions d’insectes i de rosegadors a la ciutat, malgrat que les circumstàncies climàtiques adverses dels darrers anys (amb manca de pluges i augment de temperatures) han fet que les plagues tinguin l’ambient que els és més propici per proliferar. En aquest sentit, també és fonamental que els particulars facin un seguiment i control de les plagues.
Una altra de les novetats del contracte ha sigut l’entrada en servei de nous canals de comunicació que permeten una notificació més àgil i eficient de les incidències per part de la ciutadania. El telèfon gratuït 900104415 ha tingut una gran acceptació, suposant un 64,52% de les comunicacions ciutadanes. En menor mesura, les notificacions han estat emeses via correu electrònic ([email protected]) o via web. Des de l'empresa demanen, així mateix, responsabilitat i un ús racional d'aquests canals.