Aigües de Reus impulsa un projecte científic per al cultiu de microalgues amb finalitats sostenibles

El projecte experimental, liderat amb l'Institut d'Horticultura i Jardineria de Reus, utilitzarà aigües residuals per al conreu de la 'Chlorella vulgaris' com a biomassa i fertilitzant agrícola

Aigües de Reus col·laborarà amb l'institut per investigar sobre aquesta microalga.
Aigües de Reus col·laborarà amb l'institut per investigar sobre aquesta microalga. | TarragonaDigital
05 de novembre de 2024, 11:32

Aigües de Reus ha establert una col·laboració pionera amb l'Institut d'Horticultura i Jardineria per al desenvolupament de ChlorellaNet Tech, un projecte científic que transformarà les aigües residuals tractades en un entorn de proves per al cultiu de la microalga Chlorella vulgaris. Aquesta alga destaca per la seva capacitat d'absorció de CO2 i potencial com a fertilitzant per a sòls agrícoles, fent-la una candidata ideal per a pràctiques sostenibles en l'agricultura.

Segons el conveni, Aigües de Reus aportarà l'aigua residual de la seva Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) per a aquest projecte experimental, amb el suport d'eines d'intel·ligència artificial per optimitzar els paràmetres del cultiu de Chlorella vulgaris. La microalga serà analitzada i cultivada com a biomassa i fertilitzant, en un procés que afavoreix l'economia circular i la sostenibilitat.

A banda de la recerca, el projecte suposa una experiència pràctica per als estudiants de l'Institut d'Horticultura i Jardineria. Els alumnes dels cicles de Producció Agroecològica, Química i Salut Ambiental i Educació i Control Ambiental treballaran amb aquestes tecnologies sostenibles, que busquen maximitzar la producció de biomassa, reduir l'impacte ambiental i fomentar pràctiques circulars en el sector agrícola.

Inici imminent del projecte

La recerca es posarà en marxa de manera imminent i durarà tot el curs acadèmic actual. En la primera fase, els estudiants treballaran amb els tècnics de la depuradora d'Aigües de Reus per analitzar les aigües i els paràmetres fisicoquímics de l'EDAR, establint així les condicions òptimes per al conreu de la microalga. En aquesta fase inicial, també s'introduiran als sistemes de sensors i intel·ligència artificial per monitorar les aigües residuals en temps real.

A la segona fase, la investigació es desplaçarà al laboratori, on es monitorarà i optimitzarà el creixement de la Chlorella vulgaris en aigües depurades. La recerca finalitzarà amb l'aplicació de la microalga com a biofertilitzant i biopesticida en sòls agrícoles per analitzar-ne l'impacte en la qualitat del sòl i el rendiment dels conreus.

Arxivat a