Els activistes han afirmat que la lluita per salvar els cabals del riu continua i han denunciat el "negoci" de l'aigua. Ambdós han rebut el suport d’una cinquantena de persones i d’una quinzena entitats, els quals s'han aplegat a les portes dels jutjats.
Els activistes van participar en una acció reivindicativa i "pacifica" a l'assut de Riudecanyes l'estiu de 2017, en la qual van obrir les comportes del canal de derivació per desviar l'aigua cap al riu Siurana. Durant quinze hores, l'aigua va derivar-se cap a la llera del riu per contribuir a recuperar el seu curs, segons han recordat des de les entitats ecologistes. La Comunitat de Regants del pantà de Riudecanyes els va denunciar per aquest fet.
Els ecologistes denuncien que la Comunitat de Regants vol criminalitzar el moviment i desmobilitzar-los amb la petició de quatre anys de presó. "Sempre he dit que si poguessin, són la gent que fa 200 anys ens haurien penjat a la plaça del poble per escarni públic, fan el mateix, però amb els mètodes d'avui dia; la gent del poble els hi plantem cara i no ho poden tolerar", ha manifestat Estrems.
Comparteix parer Escolà, que ha remarcat que el ministeri fiscal demana una pena més reduïda. Ha recordat que des de la primera acció del GEPEC-EdC l'any 2014, els regants no han parat d'interposar denúncies, que els jutges han acabat arxivant. "Ha sigut a base d'insistència i de pagar advocats que la suma de totes les petites accions han donat cos; els seus lletrats no es creuen la querella, ho fan perquè cobren i possiblement per vinculacions polítiques", ha etzibat l'investigat.
"Mala gestió de l'aigua"
Andreu ha afirmat que la situació de sequera que viu el país demostra la "mala gestió" feta pel Govern en els darrers anys i ha lamentat que no s'hagi avançat en l'aplicació dels cabals ecològics, sinó que s'hagin prioritzat els interessos dels regants. "No és un transvasament per als pagesos, sinó per a negocis municipals, és indigne que el mateix Departament -d'Acció Climàtica- faci veure que no s'està deteriorant un espai des de fa vint anys, amb una modificació dels cabals signada per la Generalitat, mai signada per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), i s'amaguen darrere de la CHE, per fer veure que és Espanya qui ha generat el problema amb el riu Siurana", ha sentenciat.Peticions de presó i multes
L'acusació particular els demana quatre anys de presó i multes que sumen més de 7.000 euros pels delictes d'usurpació en la seva modalitat de distracció de les aigües, per coaccions subsidiàriament, i per danys agreujats. En canvi, la fiscalia sol·licita pel delicte d'usurpació i per un de lleu de danys sancions de 3.240 euros per als dos processats i una indemnització de responsabilitat civil xifrada en 4.498 euros.Suport d'entitats del territori
Una cinquantena de persones s'han concentrat aquest matí davant dels Jutjats de Reus per donar suport als dos activistes. També ho han fet una quinzena d'entitats, com són la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), la DO Priorat i DO Montsant, sindicats, Unió de Pagesos, el Consell Comarcal i tots els Ajuntaments del Priorat, o la CUP, entre altres.Des de l'executiva comarcal d'Esquerra Republicana al Priorat també han demanat que es retiri la demanda interposada contra les activistes. En un comunicat, el partit considera "desproporcionada" la multa demanada i diu que es tracta d'un mitjà coercitiu que té com a objectiu desmobilitzar el moviment veïnal reivindicatiu en defensa del riu Siurana. Així mateix, sol·liciten una millor gestió dels recursos hídrics de la conca del Siurana per donar resposta a les necessitats en el subministrament d'aigua.
A banda, des de les entitats ecologistes han anunciat que convocaran noves mobilitzacions en els pròxims mesos.