Ajornen el desnonament d'una família que viu en un pis de protecció oficial a Salou

La Caixa no renova contractes en esgotar-se el període legal exigit i des de l'any 2019 ha buidat la meitat de l'edifici

Toni i Kika, veïns del carrer Frederica Montseny de Salou, durant l'intent de desnonament d'aquest dilluns.
Toni i Kika, veïns del carrer Frederica Montseny de Salou, durant l'intent de desnonament d'aquest dilluns. | Josep M. Llauradó
05 de febrer de 2024
Finalment s'ha pogut ajornar. El desnonament d'una família resident al carrer Frederica Montseny, previst per aquest dilluns al migdia, no s'ha pogut executar i s'ha ajornat un mes, fins al 18 de març. És el temps que es donen les dues parts per provar d'arribar a un acord, si bé InmoCriteria, de La Caixa, fa anys que està buidant l'edifici de llogaters.
 
I és que aquesta promoció de pisos, que fa cantonada amb el carrer Eduard Punset, a la zona d'Emprius de Salou, es va construir l'any 2009 amb la condició que, durant 10 anys, el règim fos de protecció oficial. Kika, Toni i el seu fill van entrar a viure-hi al 2017 i en esgotar-se el contracte que van signar esperaven poder-lo renovar o bé optar a la seva compra. Des de l'entitat financera, però, se'ls va negar la possibilitat: a aquesta família i a la resta de les 80 que hi vivien. Tot i que 33 pisos ja són buits i tapiats, 47 romanen ocupats per llogaters que continuen pagant la quota estipulada, 8 dels quals ja fora de contracte i amb amenaça de desnonament propera.

"No estem d'ocupes, nosaltres paguem", explica Josefina Kika Aguilera, que alerta que hi ha veïns, especialment els de la tercera edat, que estan "acollonits". Les "amenaces" formulades per la propietat fa que la por "els superi", però en el seu cas han preferit demanar ajuda al Sindicat de Llogateres, que s'ha personat amb més d'una trentena d'activistes al bloc d'habitatges per aturar qualsevol embat policial que es pogués produir.

Dues patrulles dels Mossos d'Esquadra han arribat al lloc uns minuts abans de l'hora fixada per al desnonament, dos quarts d'una del migdia. Poc després ha estat el torn de la comitiva judicial, amb qui han negociat un ajornament de l'execució de l'ordre de desnonament, mentre alguns dels assistents cridaven "Kika es queda".

Tots els veïns tard o d'hora hauran de marxar, a no ser que la justícia dictamini el contrari. L'Ajuntament de Salou, que recentment ha anunciat la seva voluntat d'engegar una oficina de l'habitatge, no hi ha enviat cap representant del govern, però sí que hi era en qualitat d'observador el regidor d'ERC Sebastià Domínguez.

Conegut el cas, les diferents parts tenen tres anys per abordar la problemàtica: és al 2027 quan venç el darrer contracte de lloguer de l'edifici, si La Caixa manté la seva voluntat de no renovar-ne cap més. "Volen que te'n vagis ja, m'han arribat a oferir diners per anar-me'n", comentava avui l'afectada pel desnonament. El problema, però, és que a Salou "no hi ha pisos de lloguer, és tot d'ús turístic". Qualifica la situació d'"exclusió social residencial", malgrat que tant ella com el seu marit viuen i treballen a Salou i desitjarien seguir-hi vivint.
 

La façana de l'edifici és plena de pancartes contra La Caixa. Foto: Josep M. Llauradó


Segons denuncia el Sindicat, un total de 2.000 habitatges de gairebé quaranta promocions de protecció oficial, construïdes per l’Obra Social entre el 2002 i el 2012, es troben en diverses situacions de desregularització. Tant a Salou com a més de 30 municipis més, el Sindicat ha iniciat una campanya anomenada Destapem La Caixa per exigir una negociació col·lectiva a ImmoCriteria perquè aturi tots els procediments de desnonament i renovi contractes.