L’Ajuntament de Valls ha rebut una delegació de representants electes i personal tècnic de diverses localitats de la regió oriental del Marroc en el marc del projecte Aizdihar, un programa d’intercanvi i de cooperació tècnica entre aquest país i Catalunya que promou el Fons Català de Cooperació Local. Valls, junt amb les ciutats de Santa Coloma de Gramenet, Caldes de Montbui, Manlleu, Vic i Vilafranca del Penedès participa del programa que té com objectiu promoure el paper de les persones marroquines retornades de l’estranger per al desenvolupament sostenible de la regió en clau de gènere.
La regidora d’Acció Social i Comunitària i d’Igualtat i Feminismes de l’Ajuntament de Valls, Dèbora Fernàndez, va rebre ahur dijous dia 20 de febrer la delegació de les corporacions d’Oujda, Nador, Doruich, Berkame, Gueriff i Figuid, sis localitats de la regió oriental del Marroc. La delegació marroquina es troba a Catalunya des del passat 16 de febrer visitant les diferents ciutats catalanes que promouen el programa Aizdihar per compartir experiències de bones pràctiques i generar sinergies i projectes comuns.
A Valls, la delegació ha visitat l’Ajuntament i s'han dut a terme reunions per conèixer accions impulsades per la Fundació Ginac, la iniciativa Brots Verds de l’Associació Egueiro o el projecte Difaya sorgit del programa d’Acció Comunitària Dones en Xarxa.
A més de les visites a Valls i els altres municipis catalans que participen en el projecte, el passat dia 17 de febrer es va celebrar una reunió plenària institucional a l’Institut Europeu del Mediterrani (IEMed) on va participar una representació de les diferents corporacions locals. La delegació també va visitar el Parlament de Catalunya on va mantenir una reunió tècnica amb la Comissió d’Empresa i Ocupació.
El projecte Aizdihar és una iniciativa liderada per la Fundació Ibn Battuta, del qual el Fons Català de Cooperació és soci, i finançada pel dispositiu “PRIM”, promogut per Expertise France / Agence Française de Dévéloppement (AFD). L’objectiu general del programa és la promoció del rol dels MRE (marroquins/es residents a l'estranger) en el desenvolupament socioeconòmic i l'accés a l'ocupació de qualitat sostenible a la regió oriental del Marroc, amb una atenció específica a joves i dones, les quals també es vol incidir en millorar la inserció sociolaboral de les residents en la regió a través d’iniciatives d’economia social i solidària. El projecte té un total de 83 persones beneficiàries directes de perfils molt diferents (dones marroquines retornades o residents a l'estranger, personal tècnic d'ajuntaments catalans i de l'Oriental, joves emprenedors/es d'origen marroquí residents a Catalunya) i més de 200.000 persones beneficiàries indirectes.
Les persones d’origen marroquí a Catalunya representen un 3% de la població i un 6,5% a Valls, dades que posen en evidència la necessitat d’establir llaços de col·laboració amb aquest país veí en base als valors de justícia social i desenvolupament sostenible. Els objectius estratègics del projecte són el d’afavorir la cohesió i la convivència, desenvolupar oportunitats de treball a la comunitat d’origen i enfortir les capacitats de les autoritats locals.